ANASAYFA arrow right Güncel

Öğrencilerin üçte biri okula aç gidiyor

Öğrencilerin üçte  biri okula aç gidiyor
YAYINLAMA: 19 Eylül 2024 / 18.29
GÜNCELLEME: 19 Eylül 2024 / 18.29

Eğitim Sen Gaziantep Şubesi, son on yılda öğrencilerin yüksek fiyatlardan dolayı parasıyla bile beslenme ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldiği tespitini yaptı

Şube Başkanı Ömer Parlakçı, ‘’ Öğrenci ve veli yeni bir sömürü ile karşı karşıyayken, öğrencilerin üçte biri okullara aç gitmekte ve parasıyla bile öğrenciler beslenme ve su ihtiyacını karşılayamaz hale getirildi’’ dedi.

Öğrenci için zaruri olan su ve gıda ihtiyaçları lüks ve ulaşılmaz hale geldi

‘Öğrenci için zaruri olan su ve gıda ihtiyaçları lüks ve ulaşılmaz fiyatlarla okullarda satılıyor’ diyen Parlakçı, ‘’Yıllardır MEB’in okullara yeteri bütçe ayırmaması ile okullara kendi sorununu kendin çöz anlayışı üzerinden kantinler yüksek fiyatlarla ihale ediliyor. Dolayısıyla yüksek ihale bedelleri öğrencilere pahalıya satılan ürünlerden karşılanıyor’’ şeklinde konuştu.

Yerel yönetimler çocuklarımızın okullara aç gitmemesi için sorumluluk almalı

MEB’in her öğrencinin su ve bir öğün yemek ihtiyacını karşılaması çağrısında bulunan Parlakçı, ‘’Halkın vergileri ve bütçe adaletli planlandığında her öğrencinin beslenme ihtiyacının karşılanmaması söz konusu olamaz. Ayrıca yerel yönetimler öğrencilerin su ve gıda ihtiyacını karşılamak için planlamalar yapmalı. Gaziantep yerel yönetimleri yüksek fiyatlara hediyeler dağıtmak, pahalı festivaller tertiplemenin yanında öğrencilerin insani ve zorunlu ihtiyacı olan beslenme ve su ihtiyaçlarını karşılayan belediyeleri model alarak harekete geçmeli. Gaziantep yerel yönetimleri çocuklarımızın okullara aç gitmemesi için sorumluluk almalı, planlama yapmalı’’ ifadelerine yer verdi.

Okulların temizlik ve güvenlik sorunu çözülmedi

2024-2025 öğretim yılının başlaması ile öğrencilerin beslenme ve su ihtiyacı sorunu ile birlikte, okulların temizlik ve güvenlik sorununun tasarruf tedbirleri bahanesiyle giderilemediğine dikkat çeken Parlakçı, ‘’Birçok dev şirketin vergi ve borçları af ediliyor. Tasarruf tedbirleri sermayeye uygulanmazken; MEB tasarruf adı altında okullara hizmetli ve güvenlik elemanı atamıyor. MEB eğitimin kamusal niteliğini ve parasız olma hakkını göz ardı ederken, okulların temizlik ve güvenlik ihtiyacını öğrenciye ve veliye havale etmek isteniyor’’ ifadelerini kullandı.

Parlakçı, ‘’2024-2025 eğitim-öğretim yılı başlamadan MEB tarafından yayımlanan genelgede, bu yıl okullarda İŞKUR personelinin görevlendirilmesinde belirli sınırlamalar getirildi. Bu kararın eğitimin niteliğini olumsuz etkilemesi kaçınılmaz olacak. İŞKUR personelinin yokluğunda temizlik ve güvenlik gibi kritik hizmetleri sağlamakta zorlanacak, okullarda hijyen ve güvenlik konusunda sorunlar yaşanacak, öğrencilerin sağlığını tehdit edebilecek sorunlar yaşanmasına neden olacak. MEB’in bu adımı eğitim sisteminin daha fazla özelleştirme ve piyasalaşma yönünde ilerlemesi anlamına geliyor’’ açıklamasını yaptı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *