ANASAYFA arrow right Güncel

Sağlığa ulaşımda ciddi sıkıntılar var

Sağlığa ulaşımda ciddi sıkıntılar var
YAYINLAMA: 19 Eylül 2024 / 18.26
GÜNCELLEME: 19 Eylül 2024 / 18.26

118. Dönem Devlet Hizmeti Yükümlülüğü kurası kapsamında Antep’e 43 uzman hekim ve 293 pratisyen hekim olmak üzere toplam 336 hekimin ataması yapıldı.

Hekim atamalarını değerlendiren Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Dr. K. Doğan Eroğulları, ‘’Atama yapılan sayı görece yüksekse de maalesef Antep’in sağlık hizmetini karşılamak için yeterli değil. Çünkü biliyoruz ki sağlığa ulaşımda ciddi sıkıntılar var’’ tespitinde bulundu.

Bazı branşlarda aylar sonrasına randevu veriliyor

Bazı branşlarda aylar sonrasına randevu verildiğini hatırlatan Eroğulları, ‘’Birinci basamak sağlık hizmetinde olması gereken sayının altındayız. Sanayi merkezi olması nedeniyle Antep’in son yıllarda yoğun bir göç alması sonucunda sağlığa ulaşımda sıkıntılar ortaya çıkmaya başladı. Bu açıdan bakınca hem hekim hem de diğer branşlardaki sağlık emekçi sayımız yetersiz. Diğer taraftan ekonomik kriz ile birlikte ilaca ulaşımda da ciddi sıkıntılar olduğunu düşünüyoruz. Bu anlamda Antep’teki sağlık hizmetleri istenilen seviyede değil’’ dedi.

Hekim atamaları olumlu ancak ihtiyacı karşılamaktan uzak

Hekim atamalarının olumlu ancak ihtiyacı karşılamaktan uzak olduğunu dile getiren Eroğulları, ‘’Özellikle uzman olmayan hekim arkadaşlarımızın büyük bir kısmı Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı ‘TUS’ kapsamında gidecek. Birçok branşta hekim sayısı gerçekten çok az. Endokrin, Kardiyoloji, hematoloji, nefroloji ve onkoloji gibi yan dallarda ciddi hekim eksikliği var. Çünkü hekimler artık bu uzmanlık alanlarını tercih etmiyorlar’’ ifadelerini kullandı.

Birçok hekim özel sektörde çalışmaya başladı

Eroğulları, ‘’Birçok hekim özel sektörde çalışmaya başladı. Bu da kamuda ki sağlık hizmetini oldukça etkiliyor. Gaziantep Üniversitesi çocuk bölümünde çocuk asistanı hemen hemen yok. Bu, 10 yıl sonra çocuk hekimi bulamayacağız anlamına geliyor. Cerrahi branşlarda da aynı durum var. Şu anda kamu da belli branşlarda aylar sonrasına randevu verilmesi nedeni bu maalesef’’ açıklamasını yaptı.

Düşük ücretler ile çalışmak zorunda kalıyorlar

Çalışma koşulları nedeniyle birçok bölümün tercih edilmediğine dikkat çeken Eroğulları, ‘’Kamu hastanelerinde yan dal uzmanları çok ciddi ekonomik gerileme içerisinde. Geçinemiyorlar. Çünkü düşük ücretler ile çalışmak zorunda kalıyorlar. Çok fazla iş yükleri var. Bunların yanı sıra sağlıkta şiddet, hekimlik mesleğinin özerkliğinin kaybolması gibi birçok nedenlerden dolayı alanlar tercih edilmemeye başlandı’’ şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *