Okul çağında olmasına rağmen bugün 1 milyon 584 bin öğrencinin eğitim dışında olduğunu söyleyen Eğitim İş Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Ali Arpat, ‘’Sokaklarda, tarlada, fabrikada çalıştırılan, şiddetin, istismarın, zorla ve erken yaşta evliliklerin kurbanları olan milyonlarca çocuk bulunuyor. TÜİK’in verilerine göre 2024 yılında 16-17 yaş grubunda bulunan 9 bin 354 kız çocuğu farklı yaş gruplarındaki erkekler ile evlendirilmiş. Çocuk işçi sayısı 1 milyon 474 bine ulaştı. Kayıt dışı çalıştırılan çocuklar da dikkate alındığında çocuk işçi sayısı 3.5 milyona yaklaştı’’ dedi.
Okullar okul olmaktan çıkarılıp adeta medreseye dönüştürüldü
Devlet okulunda eğitim görmenin bile ciddi bir masraf haline geldiğini kaydeden Arpat, ‘’Özel okulların oranı yüzde 1’den yüzde 20’ye çıkmış, devlet okulları fiziki ve donanım olarak yetersiz bırakılmış, tarikat ve cemaatler okullarda cirit atar hale gelmiş, zenginin ve yoksulun okulları ayrıştırılmış, eğitimde kast sistemi oluşturulmuş, karma eğitim tartışmaya açılmış, okullar okul olmaktan çıkarılıp adeta medreseye dönüştürülmüş’’ tespitinde bulundu.
Din derslerinin sayısını artırarak tüm çocukların laik, bilimsel çağdaş eğitim hakkını yok etti
Arpat, ‘’Türkiye’de öğrencilerin okuduğunu anlamada, matematik ve fen bilimi alanlarında OECD ülkeleri içinde son sıralarda yer almasını, merkezi sınavlarda yüzbinlerce öğrencinin sıfır çekmesini, okullarda çocukların aç ve susuz kalmasını, diplomalı işsizlerin artmasını dert edinmeyen iktidar, Diyanet’i alternatif bir eğitim bakanlığı halini getirmiş, tarikat ve cemaatlerin eğitim ortamlarına dahil etmiş, din derslerinin sayısını artırarak tüm çocukların laik bilimsel çağdaş eğitim hakkını yok etti’’ şeklinde konuştu.
Yoksulluk ve denetimsizlik sebebiyle çocuk işçi sayısı her geçen gün artıyor
‘Yoksulluk ve denetimsizlik sebebiyle çocuk işçi sayısı her geçen gün artıyor’ diyen Arpat, ‘’Devlet eliyle yasal bir kılıf oluşturularak MESEM’ler aracılığıyla binlerce çocuğun ucuz işgücü olarak sömürülmesine ve tehlikeli koşullarda çalıştırılmasına sebep olundu. MESEM’lerde bugüne kadar 14 çocuk hayatını kaybetmiş, yüzlerce çocuk yaralandı. Okulda olması gereken çocukları sermayeye teslim eden Milli Eğitim Bakanlığı, adeta çocuk işçi bulma kurumuna dönüştü. Çocuklara günde bir öğün yemek vermeyenler, çocukları ucuz iş gücü olarak kullanmakta, kamu kaynaklarını sermayeye aktarıldı’’ açıklamasını yaptı.
Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir ve olmaya devam edecek
Arpat, ‘’Laik eğitimin ve laik toplumun çok daha önem kazandığı bu süreçte, öğretim birliğine son vererek, eğitimi gericiliğin ve piyasacılığın kıskacında can çekiştiren, medrese-mektep ikilemini günümüze taşımak isteyen anlayışa karşı çocuklarımıza, onların laik, bilimsel, demokratik, eşitlikçi ve parasız eğitim hakkına, Atatürk ilke ve devrimlerine, Cumhuriyetimizin kazanımlarına sahip çıkmak bugün çok daha büyük önem taşıyor. 23 Nisan, Çocuk bayramı olmanın yanı sıra kutsallaştırılmış, aile ve kişiye dayalı bir egemenlik anlayışından ulusal egemenliğe geçişin günüdür. Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir ve olmaya devam edecek’’ mesajını verdi.