ANASAYFA arrow right Güncel

Türkiye bugün iş cinayetlerinin en fazla olduğu ülkelerden biri

Türkiye bugün iş cinayetlerinin en fazla olduğu ülkelerden biri
YAYINLAMA: 16 Mayıs 2023 / 22.00
GÜNCELLEME: 16 Mayıs 2023 / 22.00
Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Gaziantep İl Temsilciliği 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma maden faciasının yıldönümünde açıklama yaptı

İl Temsilcisi Ali Arpat, “Türkiye bugün iş cinayetlerinin en fazla olduğu ülkelerden biri. Tüm iş kollarında ama özellikle ağır ve tehlikeli işlerde taşeron işçilik uygulamasına bir an önce son verilmeli. Doğası gereği tehlikeli olan, hayati risk barındıran iş kollarında en ufak işletmenin bile gerekli önemleri alıp almadığı, düzenli ve tarafsız biçimde denetlenmeli; bu önlemleri almayanlar için en ağır yaptırımlar hayata geçirilerek caydırıcılık sağlanmalı” şeklinde konuştu.

Yeni Soma faciaların yaşanmaması için hem siyaseten hem hukuken hesap sorulmalı

Hiçbir mesleğin fıtratında ölüm olmadığını, fıtratın işçi canının en ucuz maliyet olarak gören zalim anlayışın gözyaşlarını bastırmak için uydurduğu bir şükür kavramı olduğunu belirten Arpat, yeni soma facialarının yaşanmamasının tek yolunun toplumsal hafızaya sarılmak ve bu katliamları ülkeye reva görenlerden hem siyaseten hem hukuken hesap sormak olduğunun altını çizdi. 

Arpat, “O madendeki ihmalleri kazanın öncesinde raporların nasıl görmezden gelindiğini, ‘Ben geliyorum’ diyen felakete dair somut uyarılar yapılan işçilere maden yöneticileri ve patronların nasıl kulak tıkadığını, 301 madenciyi para hırsıyla katledenleri, devlet yetkilisi olarak bölgeye gidip madenci yakını tekmeleyenleri, elinde işçi kanı olan patronu Yargıtay üyelerini değiştirerek hapisten kurtaranları, yargı sürecini 301 işçi canının bir patrondan daha kıymetsizmiş gibi işleterek adaleti de vicdanı da göçük altında bırakanları, madenci ailelerinin avukatları Can Atalay ve Selçuk Kozağaçlı'yı hapsedenleri unutmuyoruz, unutmayacağız” açıklamasını yaptı.

Büyük felakete rağmen madenlerde halen gerekli önlemler alınmıyor

Büyük felakete rağmen madenlerde halen gerekli önlemlerin alınmadığına dikkat çeken Arpat, “6 Şubat Maraş merkezli depremlerde, madencilerin en kazlardan nasıl zor bir uğraşla yüzlerce can kurtardığına tüm Türkiye şahit olmuşken, maden işçilerinin hala ölüm kuyusu niteliğindeki güvenliksiz madenlere yollanıyor olması, 2023 yılının Türkiye’si için büyük bir utanç” ifadelerini kullandı.

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Gaziantep İl Temsilcisi Ali Arpat, konuşmasını şu şekilde tamamladı: “9 yıl önce Soma’da patronların kâr hırsıyla gerekli önlemleri almayarak yerin yedi kat altına soktuğu 301 maden işçisi hayatını kaybetti, Türkiye yasa boğuldu. Dünyada son 50 yılın en ölümcül 2.maden kazası olan bu facianın açtığı yaralar hala yüreğimizde taze, kadın ve çocukların 9 yıl önce toprak yığınları başındaki feryatları hala kulağımızda. O gün söylemiştik ve bugün de söylüyoruz: işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerini bilerek ve isteyerek almamak hata değil, cinayet.” Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *