Hayvancılık ile birlikte üretim tesislerine yönelik IPARD başvuruları 31 Ağustos tarihine kadar devam edecek. Destek kapsamında ise 20 bin Euro’dan başlayan destekleme 750 bin Euro’ya kadar yükseliyor
Gaziantep Koyun Keçi Üreticileri Birlik Başkanı Osman Türkman, ‘’İPARD kapsamında üreticiler yüzde 70’e kadar hibelerden faydalanabilecekler. Bu hibeler KDV’den muaf olduğu için ahır ve süt hayvancılığı yapmak isteyenler için büyük bir fırsat’’ dedi.
Şu anda Türkiye’nin 81 ili
İPARD kapsamına alındı
Gaziantep’in daha öne İPARD kapsamında olmadığını ifade eden Türkman, ‘’Şu anda Türkiye’nin 81 ili İPARD kapsamına alındı. Bununla birlikte desteklemelerden yüzde 70 oranında hibe olarak faydalanabilecekler. Bu anlamda hayvancılıkta ahır yapımının yanı sıra makine, ekipman, süt sağım sistemleri, yem karma makineleri gibi teçhizatlara destekleme var’’ ifadelerini kullandı.
Desteklemenin limiti 20 bin ile
750 bin Euro arasında değişiyor
Desteklemenin limitinin 20 bin ile 750 bin Euro arasında değiştiğini sözlerine ekleyen Türkman, ‘’Özellikle hem büyükbaş hem de büyükbaş da süt üretimi yapmak isteyenler, kırmızı et üretimi, beyaz et üretimi, yumurta üretimi yapmak isteyenler desteklemelerden faydalanabilecekler. Büyükbaşta süt hayvancılığı yapmak isteyenler en düşük 10 en fazla 50, küçükbaşta ise en az 75 en fazla ise 800 hayvan alabilecek. Kırmızı et üretiminde ise sığır sayısı 30 ile 250, küçükbaşta 75 ile 500 arasında değişiyor’’ şeklinde konuştu.
Başvurular Ağustos ayının
sonuna kadar devam edecek
Önceki gün başlayan başvuruların Ağustos ayının sonuna kadar devam edeceğinin sinyalini veren Türkman, ‘’Bizlerde bu hibelerden faydalanmak isteyenlere ücretsiz bir şekilde danışmanlık anlamında yardımcı oluyoruz. Hem şirket hem de şahıs başvuruda bulunabilir. Vergi sistemine kayıt olmasının yanı sıra vergi ve SGK borcu olmamalı. Başvuru sahibinin 18 ile 65 yaş aralığında olması lazım. Ayrıca daha önce İPARD projelerinden faydalanmamış olması gerekiyor. Başvuru sahibi kadın veya 41 yaşından gün almamış ise daha avantajlı oluyorlar’’ değerlendirmesinde bulundu.
Türkman, ‘’Gaziantep Ticaret Borsası içerisinde İPARD programının bürosuna başvuruda bulunabilirler. Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı’ının internet sitesi üzerinden de başvuruları yapabilirler. Örneğin; siz hayvancılık yapmak istiyorsunuz, ama cebinizde para olmadığında, devlet ‘Size destek vereyim’ Desteğin üst limiti 750 bin Euro olduğu için TL olarak iyi bir meblağ tutuyor’’ açıklamasını yaptı. Haber Merkezi
