ANASAYFA arrow right Güncel

Vatandaşın gırtlağından kesilen paralarla vur patlasın çal oynasın

Vatandaşın gırtlağından kesilen paralarla vur patlasın çal oynasın
YAYINLAMA: 14 Eylül 2023 / 20.54
GÜNCELLEME: 14 Eylül 2023 / 21.15
Festivallerin kentler için önemli kültürel ve sanatsal faaliyetler olduğu, ancak 8 ay önce deprem geçirmiş ve çocukların 50 kişilik sınıflarda eğitim aldığı bir kentte festival için milyonlar harcanmasının büyük bir duyarsızlık olduğu vurgulandı. Festivalparka kurulan sahnenin 8 günlük bedelinin 30 milyon TL olduğu açıklandı

Vatandaşlar, “Biz ekmeğe muhtaç iken, kente davet edilecek bir avuç medya mensubuna en iyi yerlerde yedirilip, içirilip hediyelere boğdurularak haklarında methiyeler dizilmesi uğruna bu kadar para harcanması büyük ayıp” diye tepki gösterdi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gastronomi Festivali için 4,5 milyon liralık ihale yaptığı açıklanırken, CHP’li Şahinbey Belediye Meclis Üyesi Hasan Şencan, “GastroAntep Kültür Yolu Festivali Kültür ve Turizm Bakanlığı destekliymiş. Harcanan para 4,5 milyon TL’den çok daha fazla. Festival parkın düzenleneceği alana gittim, vatandaş gibi çalışanlarla görüştüm, oraya kurulan sahnenin 8 günlük bedeli 30 milyon TL diye bir duyum var. Ekranlar İstanbul’dan ses sistemi Ankara’dan başka bir alet İzmir’den gelmiş. 3 firma bir sahne kuruyor. Hatta bu paraların içerisine sanatçılara yapılacak ödemeler dahil değil. Çünkü ihalenin bir kısmını Büyükşehir Belediyesi yaparken bir kısmını da Kültür ve Turizm Bakanlığı yapmış” dedi.

Tam maliyet bilinmiyor ancak 4.5 milyondan çok fazla

Şencan, “GastroAntep Kültür Yolu Festivali tam maliyeti bilinmiyor. Lojistik ulaşım bedeli 6,5 milyon TL. Kültür, sanat organizasyonuna 2 milyon 575 bin TL. Bu festivale devasa bir para aktarılıyor. İki gün önce Narlıtepe ile ilgili bir video paylaştım. Asfalt yok, çocuklar yürüyerek gidiyor ve bu kentte 30 milyon liraya sahne kuruluyor” şeklinde konuştu.  

Belediyenin 34 milyon 274 bin TL borcu var

Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre, belediyenin 34 milyon 274 bin TL borcu bulunurken, festival için harcanan paraya muhalefet tepki gösterdi. Festival için çekilecek sosyal medya filmleri ve festivale gelecek olanlara hazırlanan özel hediyeler ve ağırlama masraflarında bol keseden para harcanmasının sorumsuzluk olduğu ifade edildi.

Vatan Mahallesi’ndeki vatandaş söğürme yiyor

Şencan, “Cumhurbaşkanının bile artık israf yapmayalım, Hazine ve Maliye Bakanı’nın kısalım dediği bir ortamda bu kadar masraf fuzuli. Bu kültürel bir hizmet değil, birilerine fayda sağlamak. Gurmelerin yol masrafını 3 ile 5 yıldızlı otel masraflarını belediye karşılayacak. Bunun kente bir faydası yok. Vatan Mahallesi’ndeki vatandaş söğürme yiyor. Çocuğuna okul kıyafeti alamayan birçok aile var. Bu kentte sadece pantolon alamayan birçok aile bulunuyor. Devletin parasını çarçur edip birilerini zenginleştirme aracı olarak kullanmak kadar kötü bir şey yok. GastroAntep Kültür Yolu Festivali’nin tanıtım toplantısını boğazda yapan zihniyet kenti bu hale getirdi.”

Hayal dünyasında yaşıyor

Şahinbey Belediyesi Meclisi'nin CHP'li üyesi Hasan Şencan, belediyenin harcamalarına tepki gösterdi. Kentin arka mahallelerindeki öğrencilerin yol ve ulaşım olmadığı için okullarına kilometrelerce yürüyerek ulaşabildiğine dikkati çeken Şencan, şunları söyledi: “Gaziantep’te yaşamak artık, ‘Survivor gibi’ oldu. Yurttaşlar akşam eve sağ salim ulaşınca şükür ediyor. Çocuklarımızın zorlu yollardan geçip okula gitmeleri gerçekten Cumhuriyet’in 100’üncü yılına yakışmıyor. Fatma Hanım’ın bir an önce hayal dünyasından çıkıp, gerçek hayat ile yüzleşmesi gerekiyor. Zengin çocuklarının yolu altın varaklı, yoksul çocukların yolu dağ yolu olmuş. Bu düzen bir gün bitecek, bekliyoruz.”

BirGün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre, belediye, 16-24 Eylül arasında düzenlenecek Gastronomi Festivali için 11 Ağustos’ta ihale düzenledi. Belediyenin 7 milyon 178 bin 794 TL’lik maliyet hesabı çıkardığı festivalin ihalesi, 4 milyon 557 bin TL’yle sonuçlandı.

Konuklar 3 ila 5 yıldızlı otellerde konaklayacak

Belediye ile “Ankatur Organizasyon” isimli şirket arasında 8 Eylül’de sözleşme imzalandı. Festival için İstanbul Boğazı'nda tanıtım yapan belediye, etkinliğe yurtiçi ve yurtdışından katılacak konukların uçak biletlerini karşılayacak. Konuklar üç ila beş yıldızlı otellerde konaklayacak.

Festival için altı tane sosyal medya tanıtım filmi çektirilecek. Festivale yönelik ihale dosyasından edinilen bilgiye göre, belediye konuklar için özel hediyeler de hazırladı. Festivale katılan sanatçılara yöresel kumaştan kravat, şal ve fular diktirildi. Konuklara birinci sınıf restoranlarda yöresel kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği yedirilecek.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *