Tüm sektörlerde olduğu gibi sigortacılık sektöründe de kalifiyeli eleman sorunu had safhada. 38 üniversitede Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü mevcut iken sektörün personel ihtiyacının olmasının nedeni mezunların sektörü tercih etmemesinden kaynaklanıyor
Gaziantep Sigorta Acenteleri Dernek Başkanı İhsan Yiğit, ‘’Yeni nesil Z kuşağı, mesleği tercih etmiyor. Dolayısıyla sigorta acenteleri öyle bir zor duruma düştü ki kalifiyeli elaman bulmada çok sıkıntılar yaşamaya başladık. Şu anda 250’ye yakın personele ihtiyaç var’’ değerlendirmesini yaptı.
Türkiye’de 38 üniversite de Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü var
Gaziantep’in bir sanayi bölgesi olduğunu hatırlatan Yiğit, ‘’İstanbul, İzmir ve Adana gibi birçok ilde ara eleman sorunu yaşanmazken, Gaziantep’te çok ciddi oranda yaşanıyor. Sanayi kenti olduğumuzdan sigortacılık alanında çalışmayı 3 veya 4’üncü sıraya koyuyorlar. Türkiye’de 38 üniversite de Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü var. Bu üniversitelerden sadece 2 yıllık eğitim veriyor kalanı ise 4 yıllık eğitim veriyor. Her yıl çok fazla mezun veren bir bölümün personel arayışı içerisinde olmasını ilginç olarak karşılıyoruz’’ şeklinde konuştu.
Kalifiyeli elaman bulmakta çok sıkıntılar yaşamaya başladık
Yiğit, ‘‘Gerek Gaziantep Ticaret Odası Meslek Komitesi gerekse de Gaziantep Sigorta Acenteleri Derneği olarak Gaziantep Üniversitesi, Hasan Kalyoncu Üniversitesi ve Nizip Meslek Yüksekokulu gibi üniversiteler de pratik anlamda eğitimler veriyoruz ve sigorta acentelerinde çalışmaları için yönlendirmeler yapıyoruz. Ancak yeni nesil Z kuşağı, tercih etmiyor. Dolayısıyla sigorta acenteleri öyle bir zor duruma düştü ki kalifiyeli elaman bulmada çok sıkıntılar yaşamaya başladık. Çok fazla personele ihtiyaç olduğundan bir kişi başka bir iş yerinden iyi bir teklif geldiğinde anında işi bırakabiliyor’’ ifadelerini kullandı.
Sigortacılık geleceğin en güzel mesleklerinden birisi
Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü’nde okuyanların stajlarını sağlıklı yapmadığından sektörü tercih etmediklerini sözlerine ekleyen Başkan Yiğit, ‘’Bir öğrenci stajını sağlıklı yapmış olsa bir acentenin yanında daha başarılı olacakken stajını yapmayarak farklı sektörlere yöneliyorlar. Sigortacılığın geleceğin en güzel mesleklerinden birisi olduğunu gözlemleyemiyorlar’’ dedi.
Üniversite rektörlerinin ve bölüm başkanlarının yardım etmesini bekliyoruz
Sektörün stajyer sorununun sürdüğünü söyleyen Başkan Yiğit, ‘’Stajyer, bu işin ilk başlangıcı noktasıdır. Stajyer konusunda üniversitelerden çok ciddi anlamda destek almamız gerekiyor. Bu konuda üniversite rektörlerinin ve bölüm başkanlarının yardım etmesini bekliyoruz. Stajyer döneminde sigortacılık alanında çalışırsa okulu bitirdikten sonra hemen sektörde başlamış olur’’ açıklamasını yaptı.