Medineli

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Kimi zaman doğruyu aramak için çaba sarfettiğime inanırım. Ben her zaman doğruyu söylüyorum diye iddiada bulunmam ne kadar haksızsa, başkalarından böyle sözler dinlemek beni üzmekte. İnsanlar MEDENİYET kelimesine takıldığını düşünmekteyim. Medeniyet kelimesi nereden çıktığını düşünmeye başladım. Hani Türk Sanat Musikisinde bir Medeni Aziz Efendi vardır ya, 1842 yılında Medine’de doğmuştur. Benden 100 sene sevvel dünyaya gelen Medeni Aziz Efendi aslında doğduğu yer MEDİNE olduğundan, MEDİNE li derken, Medeni olmuş isminin ilk lakabı.
Medeni Aziz Efendi, Medeni olduğundanmı verilmiş bu takma ismi, biliyorum. O da doğuda doğmuş, Medine’ye göre Istanbul batıda olduğu için, yönünü batıya döndürmüş olsa gerek. Fakat Medeni hali Saraya alınmadan önce bekar, sonra birden fazla evlilik geçirdiğini biliyoruz. Çocukluğunda Istanbul’a babası ile gelen Aziz efendi, bir çok kerre Medine’ye geri dönmek istemesine rağmen, gitmesine müsaade edilmemiştir. Edirne de görev yaptığı sırada dergaha devam ettiğinden EFENDİ ünvanını almıştır. Çile çekmediği içinde DEDE lakabını kazanmamış olduğunu biliyorum.
Medeniyet diye bizlerin bu günlerde ortaya attığımız sözün kaynağında Aziz efendi varmıdır bilinmez, amma davranışlarda insanca hareket etmenin ana temel ögelerinden birinin, Medeniyet, kelimesi içinde yattığı muhakkak. Doğa ile iç içe ve Doğaya zarar vermeden, doğayı kendi yaşamımız için değiştirmeden, hayatımızı geliştirmemize medeniyet kelimesinde tarif edebilirmiyiz ? Topluma kaloriferli evde yaşamak medeniyettir desem doğru olurmu ? Mesafeleri mutlaka otomobil kullanarak kat etmek medeniyettir desem ne kadar doğru olurum ?
Ormanı katlederek kendime yol çıkarsam, bumudur medeniyet ? Yol yapacağım diye bir ibadet haneneyi ortadan kaldırsam buna ne kadar medeniyet diyebilirim ? Bir de yol konusunu irdelemek lazım. ‘’Yol yapmak’’ bir kaç anlama geldiğine inanırım. Aktif olarak bir yolu yapmak vardır. Birde bir iş için çevrilen dolaplara , hileye de yol yapmak diye adlandırılır. Her ne anlama gelsede ‘’ Yol Yapmak İçin Cami Yıkarız ‘’ cümlesi kanımca maksadını aşmış bir tarif olsa gerek.
Ankara’da Belediyeyi yöneten başkan senelerdir Orta Doğu Teknik Üniversitesinin Ankaranın içinde kalmış orman arazisine gözünü diktiğini bilmeyen yoktur. Bu araziyi zamanında Rektör, rahmetle andığım Kemal Kurdaş okulun yerleşim sahası olarak binbir güçlükle temin etmiş olduğunu biliyoruz.
Okula ilk başladığımız tarihlerde bu arazinin içine çukurları hazırlanmış yüzlerce, binlerce ağaç dikimi için , okulun et kamyonlarından bozma servis otobüsü haline getirilen otobüslerle Cumartesi, Pazar günleri gelerek, bu araziye çam diktiğimizi hatırlarım. Kimi yerde hem kazma hemde kürek olan bir aletle çukur kazıp ağaçlarımızı diker, ellerimizle toprağı kapatırdık. Bu ağaçlarda alın terimiz , tırnaklarımızda bu toprakların çamuru bulunmaktaydır.
Yapılan protestolara hiç aldırmadan kamyon sürücülerine yapacakları ‘iş karşılığı ücret öderiz’ diyerek işcileri talebelerle karşı karşıya getiren zihniyeti lanetliyorum.
Istanbul daki Gezi olaylarındaki protesto zamanında, Yurtdışı gezisinden dönmeye çalışan SerVkeil ‘in Istanbul yerine Ankara’ya gelmesini öneren Belediye Başkanı İ.Melih, bütün taksi duraklarını aratarak, ‘ Ruhsatlarınızı yenilerken zorluklarla karşılaşırsınız, bütün araçlarınızı Esenboğa Hava alanına SerVekil’i karşılamaya gönderin’ talimatını bilmeyen olmadığını düşünmekteyim. Bu sefer Orta Doğu Teknik Üniversitesi yanında cebren açtığı yola bütün taksi duraklarına telefonla tehdit ettirilerek taksi şöförlerine ‘’ MEDENİYET ‘’ sürüşü yapmalarını zorlamış olduğunu bilmeyen yoktur.
Şimdi doğru konuşmak zorundayız, işgal edilerek açılan yol nereye gidecek, kime hizmet edecek düşünmek gerekir. Medeniyet yeşili yok etmekmidir ?
Almanya da yaşayan çok insan hatırlar, Münich kentinin hava alanı şehrin hemen yanında idi. Bir ormanın yanıbaşında , yerleşim mekanlarına yakın bir yerdeydi. Uçakların iniş ve kalkışlarının orman ağaçlarına olumsuz etki ettiğinden ve bilhassa karbon salınımı yoğunluğunun arttığından, bu hava alanını kapatıp bir başka mekanda yeni bir hava alanı yaptılar. Yeşili korumak adına yapılan bu hareket mi MEDENİYET’ tir , yoksa yol açmak için binlerce ağacı kesmekmi diye bir sözüm geldi söyledim hem nalınına hem mıhına.


Medineli