GUSUL

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Yasak olan her konuya insanın alakası artmakta olduğunu düşünürüm. Bu günlerde Gusul hakkında yazı yazmak yasak , aslında bu konuda yazılacak o kadar çok mesele varki, siyasi irade konuyu Cumhurbaşkanlığı konusuna odaklanılması ile ilgili yaptığı enteresan manevra ile Gusul hakkında yazı yazmak ileri bir tarihe ertelenmektedir.
Gelelim Ekmel Bey’in adaylığı konusunda herkesin aklına geleni söylemesi üzerine bir kaç da fikir ben yürütmek isterim. Bazı insanların ruh yapıları itibari ile çöplükleri karışıp olumsuz bir konu nerede yakalarım diye çaba sarfetmesini hayretle seyretmekteyim. TRT de spikerlik sınavından sonra aldığımız üç aylık eğitimlerde haber konusunda söylenen bir cümleyi bu gün hala hatırlarım :
‘Bir köpeğin bir insanı ısırması bir haber değildir, amma bir insanın bir köpeği ısırması haber olabilir’ derdi rahmetli Jülide Gülizar.
Burada mühim olan köpekmi yoksa insanmı önemli diye düşünmemiz lazım. Asgari müşterek arayışları konusunda titiz davranan parti liderlerini kutlamak gerekir. Türkiye’ye siyasi kimliği olan bir Cumhur’dan ziyade, siyasi kimliği olmayan bir kişinin Cumhur’u temsil etmesi önemlidir. Siyasi bir kişiliği olan ismin Çankaya’ya çıkması, noterlikten ileri gitmediğini, geçtiğimiz 7 sene içinde izledik. Her bir olumsuzluk içeren kanun, Anayasa Mahkemesine yolculuk yaptı, kimisi geri döndü, kimisi kabul gördü.
Peki Çankaya’nın görevi ne olmalı diye düşünelim. Çankaya, ne Milli Güvenlik Kurulunda Anayasa kitapcığının fırlatılma yeri olmalı, nede her gelen kanunun geçiş tüneli olmaması gerekir. Çankaya’da oturacak kişinin Modern Türk halkını temsil ve ilzama tam yetkili olması gerekir. Siyasi kişilikle Cumhur’u temsil eden kişiler, kendi kişiliklerinden ziyade, bağlı oldukları siyasi görüşü temsil eder ki, o mevkiinin böyle işgal etmesi, bu toplum tarafından makbul değildir. Bizim Cumhur olarak görmek istediğimiz kişiliklerin içinde, uluslararası ortamda temsil yeteneğininde var olması önemlidir.
Sadece erkek toplumu temsil etmemesi gerekir, eşi ile Modern Türk kadınını temsil etmesi de aranan vasıflardan birisi olması şarttır. Baston sapı gibi kafası bezle sıkılmış bir eşin, Türk kadınını temsil etmemesi önemlidir. Ekin her zaman öncelikte olaması, doğduğu yer değil, yaşayıp büyüdüğü yer ve dünya görüşü öncelik almalıdır. Aday olacak kişinin üretken biri olmasının ciddi değerlendirilmesi çok önemlidir.
Kitap yazmak, hemde bilimsel kitaplar yazıp yayınlanması benim için çok değerlidir. Bu nedenle bu çerçeveye sığan her Türk vatandaşın aday olması ve bununla gurur duyan yurdum insanına saygım sonsuzdur. Türküm Doğruyum la başlayan andımızı okullardan kaldıran bir görüşten ziyade, toplumu kucaklıyan dili bir olan, kimliği bir olan bir ulusun kaynaşmasını sağlayacak bir Cumhur’a ihtiyacımız olduğu gerçeğinden uzaklaşmak, bize zarar getirir. Önerilen Sayın Ekmel beyin kendisini topluma detaylı anlatmasına fazla bir gerek olmadığını düşünmekteyim. Partilerin bu aday etrafında bütünleşmesi, toplumun yönlendirilmesi vatandaş olarak bireylerin önemli bir görevidir. Dün Ankara Emniyet Müdürlüğünün binasında dev harflerle yazılmış yazı takıldı gözüme. Kocaman harflerle binanın üstünde şu yazı bulunmakta:
POLİS VİCDANI OLMAYANLARIN KARŞISINDADIR
Buradan hareketle Çankaya’daki Pembe Köşk’ün üzerine de bir yazı ile burada kimin oturması gerektiğini mi yazsak diye bir sözüm geldi söyledim hem nalına hem mıhına.

GUSUL