Göstepe

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Bazı şarkılar vardır hüzün verir , bazı şarkılar ise neşe verir. Hatta şarkıların içinde çarpıcı sözlerle yansıtılan coşku, insandaki yaşama duygusunu detsekler gibidir. Bir güftekar vardır çok severim. 1915 senesinde Udi Faik beyin oğlu olan Hüseyin, Ata rahmetlik gibi Selanik, Mayadağı doğumludur. Babasının vazifesinden dolayı ilk okulu bitirmeden Istanbul’a taşınırlar. Istanbul’da eğitiminin yanında musiki ile uğraşan Hüseyin, babası ile meşk toplantılarına katılır. Kayıtlarda soy adı kanunu çıktığında Mayadağ ismini Selanikten dolayı aldığı söylenir.
Mayadağ ise Selaniğin doğusunda bir yerleşim yeridir. Çalıştığı işinden dolayı taşındığı İzmir’de Türk sanat musikisini bırakmaz, devrin önemli isimlerinden Rakım Erkutlu dan musiki dersleri alır. O dönemlerde yaptığı bestelere güfte katkısı olması nedeniyle, Şekip beyden de edebiyat dersleri almaya devam eder. Ne kadar hazindirki tıpkı Sevim Tanürek gibi bir trafik kazasında, Vatan caddesinde hayata veda eder. Arkasında yüze yakın beste bırakır.
Değerli güftekar Hüseyin Mayadağ’ın en verimli çağlarında bir başka sanatcıda 1933 senesinde Çanakkale’de, Zehra hanım dünyaya getirir. Dava vekili Ahmet beyin oğlunun adına Ali TEOMAN ismini koyarlar. Ali Teoman, okul çağını Çanakkale’de geçirir. Liseden sonra Ankara Devlet Konservatuarı kompozisyon bölümüne girer. Ankara Radyosunun açtığı bir sınavla ud sanatcısı olarak radyoya geçer. Radyoda sessizliği, ve ağırbaşlılığı ile anılır.
Radyoda rahmetli Turan Özek vasıtası ile kendisini tanımıştım. Hani sanatcıların arasında bey efendi diye anılanlar vardırya, işte Ali Teoman Alpay onlardan birisi idi. Radyoda çalıştığı sürece bir çok eserler vermiş verimli bir bestekar olarak bilinir. Bazı eserleri Türkiye çapında tanınır, ve bilinir. Bunların içinde Samanyolu adlı şarkıda Ali Teoman Alpay’ın bestelediği bir eserdir.
Ankara Radyosunda müzik yayınları şefliğine kadar yükselen Alpay, emekli olduktan sonra Çanakkale’ye yerleşir. Solunum yetmezliği çektiği sürece eşi Ruhsar hanım onun yanından hiç ayrılmamıştır. 12 Şubat 2005 tarihinde, geride onlarca eser bırakarak Çanakkale’de sonsuzluğa uğurlanmıştır.
Bu iki değerli insanın bir ortak şarkıda birleştiği nokta ise bir Nihavent şarkıdır. Bu şarkıyı dinlerken hem severim, hem hüzünlenir, hemde yaşama gücü alırım. Bu gün Göstepe’nin orta yerinde dört adet bina, bu şehrin silüetini öldürmekte, şehrin yapısı bir rant uğruna yok edilmekte olduğunu seyretmekteyiz.
Değerli güftekar Hüseyin Mayadağ Istanbul’da Göstepe de oturur. Evvelden Caddebostan’da halk pilajı vardı. Bu mekanın yanında bulunan kayıkhaneden kayıklar kiraya verilirdi. Kayıklarla insanlar sahil boyunca sakin sularda kürek çeker, yalılardaki hareketliliği izlerdi. İşte bu seyirden olsa gerek, Hüseyin Mayadağ’ın dizilerini Ali Teoman Alpay besteliyerek güzel bir eseri Nihavent makamında Türk Sanat Musikisine kazandırmıştır.
Güfte Hüseyin Mayadağ, beste Ali Teoman Alpay ;
Dün Göstepenin Neşeli Bir Alemi Vardı
Şen Kahkahanız Bahçelerin Koynunu Sardı
Hicran Ne Gezer Göstepe’de Gam Ne arardı
Şen Kahkahanız Bahçelerin Koynunu Sardı
Bu güzel iki insan bu gün, İstanbul için övgü döken şiirlerini yazarlarmı bilmem, yahut bu gün olsa yazarların yazdıkları şiirlere beste yaparlarmı diye hep düşünürüm.


Göstepe