ALFABE

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

İlkokula yeni başladığımızda elimize bir ALFABE verilmişti. Biz bu kitap sayesinde okumayı öğrendik. İlk öğrendiğimiz harf A enteresandı. Bununla bir isim özdeşleşmişti. Ali. Ali al, Ali tut, Ali at gibi kısa cümlelere geçerken bir de B harfini öğrendik. Burada simgeleşen isim ise Baba idi. Yani ilk öğrendiğimiz iki harf AB yi bu gün hala unutamıyoruz. Hayatımızdan bu iki harf hala çıkamadı. AB üyeliği, AB müktesebatı gibi cümlelerle bu gün hala bu iki harfle uğraşmaktayız.
Daha sonra C harfi hayatımıza girdiğini zannettik amma bu harf zaten bir kaç harfle birlikte bir siyasi oluşumu simgelemekte idi. Cumhuriyet C harfi ile bütünleşti. Alfabe de C harfi ise ‘ Cin Ali’ , ‘ Can ‘ gibi tek heceli isimlerle çocuklara öğretildi. ‘Baba bana top al’ , ‘Al Sana top’ gibi kısa cümleler içinde koştururken, birden D harfi karşımıza çıktı. Hatta bu harf, Demokrasi ile beraber anılmaya başladı. Demokrat adlı bir siyasi oluşumda 1948 li senelerde Türkiye nin gündemine girdi.
Sırasıyla bir çok harfleri Türk siyasi tarihinde öğrenmeye başladık. Bir destana sığabilecek kadar önemli bir siyasi sima C M P harfleri ile anılmaya başlandı. Bu harfleri öğrenirken M harfi Mucur kasabası ile anıldı. Bunları öğrenirken bir ilimiz, hiç bir neden yokken ilçeye dönüştürüldü. Kırşehir’den geçerken hep aklıma gelir. Demokrat parti Kırşehir’i ilçe yapmakla kalmayıp Karayollarınada, yolun bu şehrin dışından geçmesi için emir verildiğini, bu gün gibi hatırlarım. Alfabemizdeki bazı harfler, Türk siyasi tarihinde sıkca kullanılır. Sanki başka harf yokmuş gibi .
CKMP ise bir çekişmenin sonunda oluştuğunu düşünmekteyim. Bu harfleri tam öğrenmeye başlamıştık ki, Alfabe mizde bir duraklama devri meydana geldi. Her şey alt üst oldu. Kitabımızdaki bir çok harfler, bazı yeni oluşumların simgesi olmaya başladı. D harfinin yanına alfabedeki son harfin gelmesi, Y gibi, pek de hoş olmadı. Yine bir on sene başka bir alfabe okumaya çalıştık.
Derken İ harfini okuduk. O da diğerleri gibi Türk Siyasi tarihine girmeye çaba gösterdi. ‘ İP’i Salla Ali’ , ‘Atla Aybar Atla’ gibi kısa cümleler, Türk Siyasi tarihi ile paralellik gösterir. Siyasiler söyledikleri sözlerden dolayı hapislere bile girdiler. Biz alfabedeki harfleri öğrenmeye devam ettik. Derken H harfine gelip, orada biraz daha eylendik . Han duvarları gibi H harfi ile yine bir siyasi parti gündeme gelerek bir yer aramaya başladı. HADEP diye halkımızın yarattığı bu parti gündemde kalmaya çalıştı.
Bu arada ülkemizi karıştırmak isteyen dış mihraklı güçlere alet olan ve parasal desteklenen gurupların başladığını gördük. Bu guruplarda Alfabemizden yararlanarak kendilerine isimler bulmaya çalıştı. Bunlardan DHKP , MKP ve TKP harflerinin yanında MLKP ayrı bir gurup oluşturarak, değişik görüş sergilemeye çalıştı. Halbuki hepsi Türkçeden yararlanıp, Türkiye’nin bütünlüğüne karşı ellerinden geldiğince ortalığı karıştırmaya gayret gösterdiler. Halbuki biz ALFABE yi okumaya, sökmeye çalışmaktaydık.
Derken alfabede bambaşka bir harfe geldik. P harfi bizi çok zorladı. Yanında KK olunca, ülke 40 sene bu kitabı okumaya çalıştı. Gerilla eğitimini bazı dost görünen ülkelerden alan bu terör örgütüne ülkemiz, 35 bin şehit verdi. Bu harflerin bu ülkeye veridiği zararı saymakla bitiremem. Buradan başka harflerde türemeye başladı mesela ; PDK gibi alt fraksiyonlarda aynı kapsamda faaliyet göstermeye çalıştı.
Derken IBDA harflerini öğrenmek mecburiyetinde kaldık. Bunlara bağlı olarak başka harflerde sıraya girerken, kelimelere ulaştık. Artık harfler yetmemeye başladı. Biz okumayı sökerken harflerde değişikliğe uğramaya yöneldi.
İlk öğrendiğimiz kelime HİZBULLAH gibi, ElKaide gibi kelimeler oldu, bunlar bizim okuma sahamızda idi. Bu harf ve kelimeleri öğrenirken , aklı yatmayanlar için AKİL insanlar ortaya çıktı. ‘ Hani anlamıyorsanız size biz öğretelim ‘ diye gezen kişiler türedi. Himmete muhtaç dede, kim kime himmet ede, gibi bir şey.
İşte tam bu sırada Irak ‘ı işgal eden ABD , bu ülkeden çekilmeye karar verince birileri, İŞİD harfleri ile bu boşluğu doldurmaya çalıştı. Bu arada başka harflerde devreye girdi ve PYD harfleri YDH , PJAK ve KCK gibi harflerde ülkemizin gündemine yerleştiğini gördük. Bende cahilliğimden bu alfabeyi pek sökemedim desem yalan olmaz. Aslında bu ülkeye yeni bir Al Fa Be yazıp bu harflerin ne anlama geldiğini bir yere koymamız gerek diye düşünmekteyim. Hani derlerya ‘ Kimin eli kimin cebinde belli değil’ işte böyle bir durum.
Yıllardır bizlere öğretilen ‘ Ali Yat Yat Uyu, Uyu Uyu Yat Ali, Yaşa Ali Yaşa ‘. Biz hala A harfinde uyumaktayız diye bir sözüm geldi söyledim, hemnalına hem mıhına.

ALFABE