PAKET

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Geçtiğimiz son beş on senedir değişen dünyaya uyum çerçevesinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından önemli bir kanun ortaya konulduğuna şahit oldunuz mu? Ben şahsen böyle bir kanunun Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşüldüğünü okudum demeyi çok isterdim. Mesela işlemeyen Trafik Kanunu’nun bazı maddelerinde değişiklik yapan bir kanunu çok özledim. Bakınız 2918 Sayılı trafik Kanunu’nun 63 maddesinde belirtilen :
- Kanun ve yönetmelikte belirtilmeyen lambalar, trafik zabıtaları tarafından söktürülür ,
denilmekte. Yine aynı kanunun 64’üncü maddesinde şu cümleler vardır:
- 1. Gece sis ışıklarının; sisli, karlı ve sağanak yağmurlu havalar dışında diğer farlarla birlikte yakılması yasaktır,
- 5. Yönetmelikte belirlenecek esaslara aykırı olarak ışık takılması ve kullanılması yasaktır,
denilmekte. Aslında salt zevk için gündüz bile uzun hüzmelerle birlikte sis lambalarını yakan sürücülerden, araç kullanan herkesin şikayetçi olduğunu düşünmekteyim. Araçların ön ızgaralarına takılan çakar ışıldaklar ile seyreden araçları dikiz aynasında gören sürücülerin dikkatlerinin dağılması konusunda Devlet terör estirirse, aklına her esen sürücülerinde bu ışıldaklardan temin edip, taktırmasına kimse müdahale edememektedir.
2918 Sayılı Trafik Kanunu’na dayalı çıkarılan yönetmeliğin 144’üncü maddesi, Araçların Ses, Müzik, Görüntü ve Haberleşme Cihazları ile ilgilidir. Bu maddenin (b) bendinde 2’nci sıra şu cümleyi oluşturur:
- Kamunun rahat ve huzurunu bozacak şekilde gereksiz veya gereğinden uzun ve ayarsız olarak (klakson) seslendirilmesi ile şehir içinde havalı klakson kullanılması yasaktır.
denilmekte. Gelin görün ki bütün şehirlerde dolmuş adı altında çalışan bütün minibüs sürücüleri, müşteri çağırma adına bu kuralı her an ihlal ettiklerini seyretmekteyiz. Kanun var mı var, ama yürütme nerede diye düşünmekteyim.
Bugünlerde bütün ülkemde önemli bir konu konuşulmakta. PAKET adı altında söz edilen kolluk kuvvetlerinin yetki ve görevlerini yeniden düzenlemeye çalışılan bir yasa taslağı. Bir yasama dönemi biterken aceleye getirilen bu yasa taslağının, kimin işine yarayacağı üzerinde ciddi endişelerim bulunmakta. Neden bu telaş, bu dayatmayı gerektiren ne var diye siz de düşündünüzmü? Yasanın içeriğinin toplumdan gizlenmesini gerektiren ne olduğunu araştırdınız mı? Yasa benim için yapılmaktaysa, içeriğini benim bilmek hakkım olsa gerek.
Yasanın görüşülmesinde kapalı oturumu gerektiren hal nedir ? Ekranlarda izlediğimiz kadarınca örnek bir maddeyi ele alalım. Yasa polisin kimseye sormadan bir şahsı şüphe ile tutuklamasına imkan vermekte. Hatta bir gurubu bile şüphe adı altında göz altına alma yetkisi var. Seçimden bir gün evvel bir kesim insanı Polis, göz altına alsa, iki gün tutsa, bu insanların oy kullanmaları imkansız hale geleceğini ihmal etmemek gerekir. Bu durum ise diğer kesimin işine gelir. Seçimden sonra bırakıldığınızda gidip kimden hakkınızı arayacaksınız?
Sadece bir konuyu oturup düşünmek mi gerekli, bence bütünü ile ele almakta yarar olduğu aşikar. Yüzünü gizleyecek şekilde örtmek yine bu kanun tarafından tutuklanma nedeni olarak belirtilmiş. Çarşaf giymiş ve hatta peçe takmış, içinde erkek mi, kadın mı olduğu belli olmayan kişilerin durumunun ne şekilde ele alınacağını ciddi düşünmekteyim. Milletvekillerini birbirilerine sille tokat kavgaya yönelten bu tasarı, eğer yasalaşırsa toplumu ne hale getirir diye bir sözüm geldi söyledim hem nalına hem mıhına.
Metin Atamer


PAKET