Bu Dağ Başka Dağ

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Makedonya’nın başkenti Üsküp, yani Skopia’dan OHRİD şehrine giderken bir vadiden geçersiniz. Küçük bir kasaba olan TETOVO bir büyük sıra dağ eteklerindedir. Bu vadide dere yatağında bir çok kuzu çevirme yapan lokantalar vardır. 2700 metreye varan yükseklikte olan bu sıra dağın ismi ŞARDAĞ’dır. Mehmet Atıf Bey ise bu yöreden  değildir, Elbistan yöresinde Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde 1880 senesinde dünyaya geldiği söylenir. Zaman içinde Istanbul’a gelir ve askeri eğitim görür.

Osmanlı Devleti zamanında Halep şehrinde bulunan alayın katipliğine tayin edilen Mehmet Atıf Bey burada Kilisli Melek Hanım’la evlenir. 1916 senesinde bir oğlu dünyaya gelir. Adını Mehmet Rüştü olarak koyarlar. Mehmet Rüştü daha 1 yaşına gelmeden Mehmet Atıf Bey’in Halep’teki Alay katipliğinden Romanya cephesine tayini çıkar. Istanbul’a gelen aile Beylerbeyi’nde Teneffüs sokağında bir eve yerleşirler.

Mehmet Rüştü’nün büyük ablası Lütfiye Hanım ud ve küçük ablası Münevver Hanım ise keman icra ederler. Bu nedenle Mehmet Rüştü daha küçük yaştan başlayarak  Türk Sanat Musikisi ile büyümüştür. Ablalarının katıldığı Kadıköylü Tanburi Fuat Bey ve Üsküdarlı Kemani Ziya Bey’in meşk toplantılarında, bu musikinin icraa edilmesine şahit olur. Daha sonra Üsküdar Musiki Derneği’nin toplantılarına katılarak musiki bilgisini geliştirmiştir. 

İlkokul öğrenimine Beylerbeyi’ndeki ilkokulda başlar ve ortaokulunu Üsküdar’da bitirir. Gazi Eğitim Enstitüsü’nde Edebiyat tahsili yapan Mehmet Rüştü Bey, çeşitli şehirlerdeki okullarda edebiyat dersi öğretmenliği yapmıştır.

Arapça, Farsca ve Fransızca dillerini çok iyi bilen Mehmet Rüştü Bey, Soyadı Kanunu ile babasının kabul ettiği ŞARDAĞ soyadını kullanır. Mehmet Rüştü Şardağ İzmir Radyosu’nun da kurucusu olarak bu radyoya uzun seneler ücretsiz hizmet vermiştir. Edebiyat konusunda bir çok ilde öğretmenlik yapan Mehmet Rüştü Bey, Fuat Edip Baskı’nın şiirlerinden çok etkilenir. Bir kaç ciddi musiki ustalarından ders alan Rüştü Şardağ’ın etkilendiği Lem’i Atlı, beste yapmasında önemli bir kilometre taşıdır.

Mehmet Rüştü Şardağ, 1983 senesinde İzmir’den milletvekili seçilir ve Büyük Millet Meclisi’nde vekil olarak görev yapar. 27 Kasım 1994 yılında hayata gözlerini yumduğunda edebiyat dünyamıza ve Türk Sanat Musikisi’ne bir çok eserler kazandırmıştır.  Görevi sürecinde bir çok kerre seyahatlere giden Mehmet Rüştü Şardağ, Edip Baskı’nın bir dizesini Hüzzam makamında Semai usulde besteleyerek Türk Sanat Musikisi’ne kazandırmıştır. Genelde Mehmet Rüştü Şardağ’ın bestelerinde hasret , ayrılık ve özlem teması işlenir . Bu şarkıda bunlardan bir örnektir.

 

Güfte: Fuat Edip Baskı

Makam:          Hüzzam

Usul: Semai

Uzun Yıllar Ötesinden Hatırını Sorayım mı

Sana Gönül Bahçesinden Bir Demet Gül Vereyim mi

Canım Benim Gülüm Benim Bir Demet Gül Vereyim mi

Senden Haber Gelmeyince Bir Kar Yağar İnce İnce

Sevgilim Diye Her Gece Karanlığı Sarayım mı

Canım Benim Gülüm Benim  Bir Demet Gül Vereyim mi

 

https://www.youtube.com/watch?v=JpIp4bXIKEc-

Bu Dağ Başka Dağ