Bir Yemin Ettim

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Dün Tıp Fakültesinin mezuniyet ve kep giyme töreni vardı. Gurur duyduğum anlardan bir tanesi daha sergilendi. Bu muhteşem tören sonunda hekim olarak  yemin ettiler. Hipokrat yemini aslından tercümesi şöyle başlar:

Hekim Apollon Asklepius, Higiya, Panacea ve bütün tanrı ve tanrıçalar huzurunda yemin ederim ki, yeteneğim ve gücüm elverdiğince bu and ve sözleri tutacağım: 

diye başlayarak işini ve öğretileri sıralayarak şu satırlarla sona erer:

Bu yeminime sadık kalırsam, hayatımı ve mesleki uygulamalarımı insanların tümünden ve her zaman saygı görerek mutlulukla sürdüreyim, ama ona ihanet eder ya da çiğnersem tam tersini yaşayayım.

Bu töreni izleyenlerin dinlediği hekimlerin ettiği ise yemin bu değildir. Hekimlik mesleğine adım atan doktorlar kep giyme törenlerinde ettikleri yemin metni şöyle başlamakta:

Hekimlik mesleği üyeleri arasına katıldığım şu anda, hayatımı insanlık yoluna adayacağımı açıkca bildiriyor ve söz veriyorum, diye başlayarak hekimlik görevi yaparken nerelere dikkat edeceklerini sıralamakta. Sonunda ise şu cümle ile bitirmekteler:

İnsan hayatına kesinlikle saygı göstereceğime, baskı altında bile tıp bilgilerimi  insanlık değer ve yasalarına karşı kullanmayacağıma, açıkça, özgürce ve namusum üzerine and içerim. 

Böyle yeminler bir kaç meslekte de bulunmakta. Askerliğimi yaptığım zaman hatırlarım, eğitim sonunda silah kuşanma töreninde Türk Silahlı Kuvvetlerinin askeri bir yemin metni vardı. Ellerimizi silahların üzerine koyarak verilen bu and metni şöyle başlamakta :

Barışta ve şavaşta, karada, denizde ve havada her zaman ve her yerde milletime ve Cumhuriyetime doğruluk ve muhabbetle hizmet ve kanunlara ve nizamlara ve amirlerime itaat edeceğime ve askerin namusunu Türk sancağının şanını canımdan aziz bilip icabında vatan, Cumhuriyet ve vazife uğrunda seve seve hayatımı feda edeceğime namusum üzerine and içerim.

Bir başka meslek kuruluşu olan polislerin de benzer yeminleri vardır. Polislerin yeminleri ise şöyle başlar:

Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına, Atatürk ilke ve inkilaplarına anayasada ifadesi bulunan Türk Milliyetçiliğine sadakatle bağlı kalacağıma,

diye başlayarak vazife dökümünden sonra yemini şu sözlerle sona erdirir:

Türkiye Cumhuriyetine karşı görev ve sorumluluklarımı bilerek, bunları davranış halinde göstereceğime namusum ve şerefim üzerine and içerim. 

Bu ülkeyi yönetmek için halkın seçtiği, Milletin Vekili olduğuna inanmak mecburiyetinde olduğumuz insanların Yüce Meclis önünde ettikleri bir yemin bulunmakta. Bu yemin de şu sözlerle başlamakta:

Devletin varlığı ve bağımsızlığı, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğü, milletin kayıtsız şartsız egemenliğini koruyacağıma; Hukukun üstünlüğüne,

diye devam ederek şu sözlerle sona erer:

Büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine and içerim. 

Bir de ülkenin başında bulunan Cumhur’un Büyük Millet Meclisi önünde ettiği bir yemin vardır:

Cumhurbaşkanı sıfatı ile devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bütünlüğünü, milletin kayıtsız şartsız egemenliğini koruyacağıma, Anayasaya, hukukun üstünlüğüne demokrasiye, Atatürk ilke inkilaplarına  ve Laik Cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağıma, milletin huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerinden yararlanması ülküsünden ayrılmayacağıma, Türkiye Cumhuriyeti’nin şan ve şerefini korumak , yüceltmek ve üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma Büyük Türk Milleti ve tarih huzurunda namusum ve şerefim üzerine and içerim.

Bütün yeminleri dinlerken hep gözlerim nemlenir, damlaların düşmesine engel olamam. Kimileri bu yeminlerine sadık kalır, kimileri ise bu sözleri laf olsun diye ederler ve hiçte ettikleri yemine sadık kalmazlar. İnsanların hayatı şeref ve namusları için yaşadıklarına inanırım. Bu değerlerden yoksun olan kişiler,  yemin etse ne olur etmese ne olur diye düşündüğüm de olur.

Hani geçenlerde sonsuzluğa uğurladığımız bir büyük usta vardı y,  Kayahan . Onun şarkılarının sözleri beni her zaman etkiler. Bir şarkısını her zaman hatırlarım, “Bir  Yemin Ettim ki Dönemem.” Keşki yukarıda  belirtilen mesleklerdeki insanlar namus ve şeref  üzerine ettikleri yeminde,  Kayahan’ı örnek alıp,  ettikleri andı yerine getirseler diye bir sözüm geldi söyledim hem nalına hem mıhına.

 

https://www.youtube.com/watch?v=flkr0MLYsc4

 

Bir Yemin Ettim