Rüştü

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Siz Rüştü’yü tanıdınızmı bilmiyorum, ama ben onu tanımaktan son derecede mutluyum.

Üniversiteye ayak bastığımda Rüştü,inşaat bölümünün ilk talebelerinden olup son sınıftaydı ve iyi bir talebe olduğunu duymuştum.

Sporcu kimliği çok ağır basmakta, oynadığı basketbolda çok başarılı idi.Boyu uzun olduğundan bizlere yukarıdanbakardı ve bu ona ağırbaşlı karakter verirdi.Oynadığı oyunda ise, oyun kurucu olarak diğer arkadaşları ile çok uyumlu idi.

En sevdiği oyun turnikeden sayı atmak ve potadan dönen topları boyunun avantajı ile toplayıp  tekrar oyuna aktarmaktı. Ankara Koleji’nin takımında oynadığı sürelerde diğer takım arkadaşları ona hep ‘Baba’ derlerdi ve bütün taraftarda bu lakaba katılır, yaptıkları tezahüratta Baba Rüştü sloganı ile bütün salonu inletirlerdi.

Baba Rüştümilli formayı 4 kez giymiş, 3 defada Ordu Milli formayı giymiş  bir sporcu idi.

 

Üniversite döneminden sonra okulda yüksek lisans yaparak fakültede hocalık yapmaya başlamıştı.Bu arada SüheylaHanımla izdivacına ilk adımı Ankara Palas’ta attığını hatırlarım.Aralık ayının 16’sında bütün okul arkadaşlarını çağırmıştı bu güzel törene.Süheyla da çok güzel bir gelin adayı görünümü sergilemiş, törene katılanların beğenisini toplamıştı. O gece benim için önemli idi, Rüştü veSüheyla‘ya verilecek hediyenin seçimi, alımı ve takdimine arkadaşlarım tarafından memur edilmiştim. İki cümle hissiyatımızı girişte dile getirdikten sonra hediyemizi vererek görevimi başarı ile bitirmiştim.

 

Daha sonraları Süheyla bizim şirketimizde ofis müdürü olarak görev yapmıştı.Hatta evladını dünyaya getirdikten sonra üniversiteye geri dönüp,  mezun olmuştu. Baba Rüştü ise mimaribölümde 1985 ile 1993 döneminde Dekanlık görevini sürdürdü.Yalım

Hoca,  Baba Rüştü, Rektör Kemal Kurdaş , Hüsnü ve ben Perşembe günleri akşam spor salonunda tek pota basketbol oynardık. ODTÜ tarihine Baba Rüştü derin izler bırakarak yakalandığı hastalığa yenik düşmüştü.Hepimiz çok üzüldük.

Bu güzel insan, Baba Rüştü artık sadece hafızalarda kaldı.Ben Baba Rüştü’yü hiç unutamam.Hani derlerya, rüştünü genç yaşta ispat etmiş bir insan, işteBaba Rüştü böyle bir insandı. Hem spor dünyasında, hem Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde hemde TED Ankara Kolejin’de adına bugün hala ödüllü yarışmalar düzenlenmekte olduğunu biliriz.

 

Bu günlerde siyasi koridorlarda rüştü ispatlanmamış insanlar yer aramakta, ikbal peşinde koşmakta olduklarını seyrederkende, endişelerimiz artmakta.Ülkenin içindeki aritmetik durumu fırsat bilen odaklar, ülkeki problemleri kendi küçük beyinlerindeki denklemlerle çözmeye çabalamaktalar. Hani rüştünüispat etmemiş insanlar, hırslarının esiri olurlarya , işte durum şu anda bunu sergilemekte.

 

Ülkemin üzerine bir saray kabusu çökmüş, rüzgar bu kabusu ortadan kaldıracak güçte esmemekte.Ülkeyi kimler nereye götürmekte, neden benim ülkemde normal bir demokrasi uygulanmamakta diye korkularım artmakta. Hani geldik gidiyoruz, bu ülkeyi hırslarının esiri, rüştünüispat etmemişlere terk etmek içimden gelmemekte diye bir sözüm geldi söyledim,hem nalına hem mıhına.

Rüştü