KÖTÜ PATRON NASIL OLUR?

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Aşağıda tercüme ettiğim yazıyı “Restoran Yönetimi” broşüründe okudum. Çok ağdalı bir İngilizce ile yazıldığından tercüme etmekte bayağı zorlandım. Ama, değdi! Çünkü tercüme ederken insan tipleri konusunda engin bilgi edindim. Okuyunca belki siz de benim gibi düşünürsünüz...

İyi bir patron, kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olur. Sakın kötü patron olmayın!

Bütün patronlar eşit yaratılmamıştır. Çalışanlar arasında, gerçek kötü patronu olanlar bunu gayet iyi bilirler.

İyi patronlar konuşulanı iyi dinlerler, çalışanlarına yetki verirler, kılavuzluk yaparlar, öğretirler, eğitirler, yenilik yapmak için ilham verirler, yaratıcı olmanıza imkan sağlarlar. Bütün bunları yaparken de hep beraber eğlenirsiniz.

İş yerinin havasına pozitiflik katarlar, ortamı ve satışları artırırlar. Bütün bunların sonucunda da hem çalışanlar hem de müşteriler için hoşlanılacak bir ortam doğar.

Gelelim kötü patronlara... İşte size beş kötü patron!

Çok konuşanlar:

Bu çeşit patronlar, çalışanları konuşturmazlar ve böylece de problemlerini öğrenmek için şansları olmaz. Bu tür patronların kocaman bir ağzı vardır. Kibirli, palavracı, dedikoducudur ve/veya sadece konuştuğu var sayılır. Böylesiler konuşurlar, konuşurlar ve hiç dinlemezler.

Böyle patronlar, başkalarının sözünü keserlerler, sürekli kendi düşüncelerini empoze eder, kendilerini anlatırlar. Çok konuşan patronlar sadece kendi söylediklerini dinlerler. Bu tür Patronlar, emrindekilerin söylediklerine itibar etmedikleri gibi onlara bir çözüm getirmeleri için şans da vermezler. Çalışanlarının katkılarına içerler, onların yaratıcılıklarını ve üretkenliklerini baskı altına alır,  bütün bunları yaparken de elemanları arasında dargınlığı yaygınlaştırmayı ihmal etmezler.

Çok konuşan patron kötü patrondur, zira kendi gelişimini de çalışanlarının ilerlemesi konusundaki fırsatları da hepsini kaçırır.

Mahrum edenler:

Bu çeşit patronlar çalışanların gerçek potansiyellerini sergilemesini engeller, bastırır ve yok ederler. Bu patron, kırarak, hakaret ederek egemenlik kurar, ezici ve zalimdir. Bütün çalışanların hareketlerini kısıtlar, herkesin hakkından gelir.

Mahrum edenler çalışanlarının ilhamlarını, arzularını yok edip, onları ezerek boyun eğmeye zorlarlar. Çalışanlar sadece çalıştıkları pozisyonda kalmaya mahkumdur. Çalışanlar bastırılmış, sıkılmış ve perişan olmuşlardır.

Mahrum edenler, kötü patronlardır, çünkü çalışanlar temel ihtiyaçlarından arzularından mahrum kaldıkları gibi, çevrelerinden de izole olurlar.

Ayırıcı Patron:

Ayırıcı patronlar bir taraftan çalışanların özgüvenlerini yıkarken diğer taraftan da onların bir değer olduklarını rededer. Bu tür patronlar çalışanlarını izole eder ve her türlü aktivitelerini engellerler. Çalışanlarını ayırır -kendi durumunu bildiği için iletişim de kuramaz- ve sinirlenip, zıvanadan çıkar.

Ayırıcılar iletişimi engelledikleri gibi, çalışanlardan gelen önerileri de reddederler. Çalışanlarından bihaber, ofislerinde otururlar. Ofislerinden sadece projeleri ve ortaklıkları bozmak için çıkarlar.

Ayırıcı da kötü patrondur, gerekli iletişim kanallarını tıkamış ve çalışanları ile arasını yapmak şöyle dursun, bozmuştur.

Eski kafalı ahbab (dangalak) patron:

Eski kafalı patron, zamanının gerisindedir! Bağnazdır ve liderliğe ve ilham vermeye müsade etmez. Bu çeşit patron, iyi niyetli v değildir; harika olsun olmasın güncel kültürle mücadele eder. Yanlış anlaşılmaları teskin edeceğine, çatışmayı ve anlaşmazlığı artırır. Eski kafalı patronlar, bilgisizliklerinden eski yöntemlere körü körüne bağlıdırlar. Yeni yöntemleri de aşağılarlar. Çalışanlarına eski yöntemleri kabul ettirmeye çalışırken, onların mukavemeti ile karşılaşınca bu seferde alay etmeye başlarlar.

 

Yokedici patron:

Patron çalışanlarının güçlü yanlarını ve motivasyonlarını baskı altında tutar. Belki de kendisi çalışanlarının ihtiyaçlarını ve hayallerini sadece redden değil, aynı zamanda yok eden nihai bir kötü patrondur. Destek ve yol gösterme taleblerinin tamamı patron tarafından iğneleme ve küstahça kaaale alınmaz. Bu yok ediciler, kendilerine alternatif olanlara rakipdir. Patronun bu hareketleri apaçık olabileceği gibi bazan da gizli olabilir. bazan gizli olduğundan dolayı daha etkili olur. Yokedici, doğası gereği kötü bir patrondur.

Bu anlatılan beş patrondan korkmak veya onlar tarafından aşağılanmak sizi üzmemeli! Genellikle çoğu kişiler iyi niyetlidir ve kötü patron kategorisine girmek istemezler.

               

 

 

 

 

 

 

KÖTÜ PATRON NASIL OLUR?