Bu onun sorunu

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Bir gün Zen Üstadı Rinzai bir öğrencisi ile yürüyüş yapıyordu. Sürekli manastırın çevresinde dolaşan bir deli vardı. Rinzai ve öğrencisi yürüyüş yaparken bu deli koşarak geldi ve Rinzai’nin sırtına vurdu. Rinzai yere düştü. Deli koşarak ve gülerek oradan uzaklaştı. Rinzai tekrar ayağa kalktı ve yürümeye başladı. Yanında bulunan öğrencisi “Bir şeyler yapmayacak mısın? Bu adam deli… Bir şeyler yapılmalı” dedi. Rinzai gülümseyerek “Bu onun sorunu” dedi.
Rinzai çok haklı aslında… Çünkü vurması delinin sorunu, Rinzai’nin değil. Rinzai neden rahatsız olsun? Rinzai haklı… Eğer birisi, kızgınsa, öfkeliyse bu onun sorunu… Birisi küfrediyorsa bu onun sorunudur. Birisi kavga ediyorsa bu onun sorunudur. Birisi yalan söylüyorsa bu onun sorunudur. Birisi hırsızlık yapıyorsa bu onun sorunudur. Birisi insan öldürüyorsa bu onun sorunudur. Sen neden rahatsız oluyorsun. Fakat insanlar başkalarının sorunlarından dolayı hemen rahatsız olurlar. Birisi yalan söylüyorsa sen neden rahatsız oluyorsun? Sen bütün bunlardan rahatsız olursun.
Çünkü bütün bunlar senin için aslında bir gerekçedir. Kendi içinde sen kaynıyordun, köpürüyordun, çalkalanıyordun. Bütün bu enerjileri boşaltmak için bir bahane arıyordun. O senin için bir bahane oldu. Birisi sana hakaret ederse, sen de üzerine alırsan hemen kırılırsın. Eğer üzerine almazsan hakaret gibi algılamazsın ve kırılma yaşamazsın. Bir başka insan öfkeli… Onun öfkesini üzerine aldın. Üzerine aldığın için hemen sen de öfke patlaması yaşarsın. Üzerine almazsan, ‘Bu onun sorunu’ desen öfkelenmeyeceksin.
Ama sen öfkelenmek için sebep arıyorsun. Birisi senden nefret etse sen bunu üzerine almazsan o duyguya nefret diyebilir misin? Ondan nasıl nefret edeceksin? Unutma! Sövmek, küretmek, öfkelenmek, yalan söylemek, dolandırmak, kızmak, bağırmak onun sorunu, senin değil. Eğer onun sorununu üzerine almazsan ondan nefret etmeyeceğin gibi ona şefkat bile duyabilirsin. “Bu adama çok yazık, gereksiz yere, boş yere acı çekiyor” bile diyebilirsin.
Aslında bir insan kin, nefret, öfke duyuyorsa öncelikle kendi bedenini zehirler. Ona yardım elini bile uzatabilirsin. Birisi kanser olmuşsa, birisi böbrek hastası ise onunla hasta olduğu için kavga eder misin? İçinde kin, nefret, öfke taşıyan insanlar da psikolojik hastadırlar. Onlara yardım etmen gerekirken sen rahatsızlık duyuyorsun. İnsanlar fiziksel bir sorun yaşıyorlarsa bundan rahatsızlık duymayız ama psikolojik bir sorun yaşıyorlarsa bundan çok rahatsızlık duyarız.

Bu onun sorunu