Sen içindekini söyle

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Bir din adamı, Zen üstadı Muki’ye geldi. Elinde kutsal kitabı vardı.
Bu adam, Zen üstadı Muki’yi kendi dinine davet edecekti. Büyük üstadı tanımadan, onun iç dünyasını bilmeden onun yanına gelmişti. Büyük bir hürmet ve saygıyla kabul edildi. Din adamı kutsal kitabını açtı ve “Dağdaki vaaz” kısmını okumaya başladı.

Zen üstadı Muki’yi etki altında bırakmak istedi. “Biz bu adamı izliyoruz. Bu adam hakkında, bu sözler hakkında ne düşünüyorsun?” dedi. Sadece iki cümle okumuştu.
Üstat Muki “Bu kadarı yeterli. Sen iyi bir adamı takip ediyorsun ama o da başka iyi adamları takip ediyor. Ne sen biliyorsun, ne de o biliyor. Sen evine dön” dedi. Din adamı çok şaşırdı ve şok oldu.

En azından hepsini bitirmeme izin ver” dedi. Üstat Muki “Burada saçmalık yoktur. Eğer sen bir şey biliyorsan söyle. Kitabı kapat. Çünkü biz hakikati kitaplarda aramıyoruz. Sen varlığında hakikatin kendisini taşıyorsun.
Sen bunun farkında değilsin ve gidip onu ölü kitapların içinde arıyorsun. Eve dön ve içine bak. Eğer içinde bir şey bulursan o zaman gel. Eğer burada tekrar ettiğin sözlerin kutsal kişiden geldiğini söylüyorsan yanılıyorsun
” dedi.
Aslında en büyük kitap insanın kendisidir.

Hindistan’da Veda’lar yaklaşık 5 bin yıldan beri okunur.
Kainat bir kitaptır.
İnsan bir kitaptır.
Eğer kendi içimize baksak bu yaşayan canlı kitabın ne kadar harika bir eser olduğunu göreceğiz.
Eski olanın illa da kutsal ve doğru olacağı hakkında yanlış bir inanışımız var. Muki doğru söylüyor. Sen kendi içine bak. İçinde hissettiklerini anlat. Başkaları bir çok şey yaşamış, hissetmiş ve bunu kitaplara dökmüş. Ama o anlatılan şeyler onların deneyimleridir.

Senin deneyimin nedir?
Sen neler deneyimledin?
Önce kendi içine bak, sonra çevrendeki canlı evreni izle.
Bir arının vızıltısında hakikati ve hakkı bulabilirsin.
Bir çocuğun gözünde masumiyeti yakalayabilirsin. Hiçbir kitap sana o masum bakışı veremez.

Gülün kokusu seni hakikatin merkezine götürebilir. Bunu Yunus yaşadı. Bunu Cüneyt yaşadı. Bunu Mevlana solukladı. “İlim ilim bilmektir. İlim kendini bilmektir” mısraları Yunus’un dilinden bunun için döküldü.

En kutsal kitap senin içinde yaşayan kitaptır. Sen bir esersin. Kendine bakınca ressamını göreceksin. Kendine değil de uzaklara bakarsan o hakikate hiçbir zaman ulaşamazsan. Başkaları ne söylemiş, ne demiş, ne yaşamış çok önemli değil.
Sen ne diyorsun, sen ne yaşadın, sen ne gördün?
Lütfen onu anlat.

Sen içindekini söyle