BÜYÜTEÇLE GEZİLEN MÜZE : MİNYATÜR KİTAP MÜZESİ

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Hiç elinizde bir büyüteçle müze gezdiniz mi? Azerbaycan’a gitmediyseniz bu soruya “hayır” diyeceksiniz büyük ihtimalle.

Dünyanın ilk ve tek “Minyatür Kitap Müzesi” Azerbaycan’ın Bakü şehrindedir. Bakü’nün tarihi İçerişehir’deki müzede sergilenen minyatür kitaplar, “Dünyanın en büyük minyatür kitap koleksiyonu” olarak onaylanmıştır.

Müzenin kurucusu ve koleksiyonun sahibi Azerbaycan’ın ünlü ressamı Tahir Salahova’nın kız kardeşi Filolog Zarife Salahova gittiği her ülkeden minyatür kitap toplamasıyla başlıyor. Daha sonra devletin yardımıyla hayalini, 23 Nisan 2002’de müzeye dönüştürmüştür.

Müzede, ülkemizden de çeşitli eserler bulunmaktadır: Atatürk’ün “Nutuk”, Nazım Hikmet, Yaşar Kemal, Ümit Yaşar Oğuzcan’ın kitapları ve Alparslan Türkeş’in “ Dokuz Işık” vb. gibi.

Müzede, minyatür kitapların yanında farklı büyüteçler yardımıyla okunabilen mikro kitaplarda bulunmaktadır. Japonya'da Toppan Yayınevi tarafından basılan 0,75 x 0,75 milimetre ebadındaki "Dört Mevsim Çiçekleri" isimli kitap müzenin en küçük kitabı olma özelliğini taşırken yirmi iki sayfalık bu kitap, özel mikroskop vasıtasıyla okunabilmektedir.

Sadece 7,5 cm’den küçük kitapların minyatür kitap kabul edildiği müzede, 71 ülkeden 8.0000 kitap bulunmaktadır. Kitapların ağırlığı ortalama olarak 2 gr’dır. Müze, Ocak 2011’de Guinnes Rekorlar Kitabı’na girmiştir.

Müze, gerek Azerbaycanlıların gerekse Bakü’ye gelen turistlerin uğrak yeri olmaktadır.
Müzeye giriş ücretsiz olup , müzenin hediyelik bölümünde de minyatür kitaplardan satın alabilirsiniz.
Olurda yolunuz Bakü’ye düşerse, dünyanın büyüteçle gezilen ilk ve tek minyatür kitap müzesini görmemezlik etmeyin.


 

BÜYÜTEÇLE GEZİLEN MÜZE : MİNYATÜR KİTAP MÜZESİ