EGE BÖLGESİ’NİN EN BÜYÜK GÖLÜ : BAFA GÖLÜ

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Bafa, Muğla’nın Milas ilçesine bağlı, adını verdiği gölün, Bafa Gölü kıyısında yer alan bir beldedir.
Bafa Gölü, Ege Bölgesi’nde Büyük Menderes Nehri’nin denize döküldüğü yere 17 km uzaklıkta, üç tarafı dağlık ve yalnızca batı tarafı ova olan bir göldür.
Gölün yüzölçümü 65 km2 ve çevresi 50 km’dir. Yine gölün uzunluğu 16, genişliği 6 km, denizden yüksekliği 10 metre ve en derin noktası 25 metredir.
Bafa Gölü, Ege Bölgesi’nin en büyük gölü olma özelliğine sahip bir tatlı su gölüdür. Göl, Muğla ve Aydın il sınırları içerisinde ye almaktadır.

Bafa Gölü 1978’e kadar bir ailenin özel mülküyken daha sonra hazineye devredilmiştir. Bölge 1989’de “Doğal Sit Alanı” ve 1994’de Tabiatı Koruma Alanı ilan edilmiştir.

Bafa Gölü çevresindeki en önemli antik yerleşim Heraklia Antik Kenti’dir. Antik kentin kuruluşu İ.Ö. 7. yüzyıla dayanmaktadır. Bu kent döneminde bölgenin önemli bir dini merkezidir. Göl yakınında bulunan antik kent, turizm faaliyetlerinin gelişmesine neden olmuştur.

Bafa Gölü içinde 5 adet ada bulunmaktadır.(İkiz Ada, Menet Adası, Kapıkırı Adası, Kahve Asar Adası, Uyuz Ada) Bu adalarda Bizans Dönemine ait manastırlar bulunmaktadır. Gölün çevresindeki başlıca yerleşimler doğusuna Kapıkırı ve batısında Serçin köyleridir.

Bafa Gölü, gerek ülkemizin gerekse dünyanın önemli kuş alanlarından birisidir. Bölgede 261 kuş türü görülmektedir. Ayrıca 300.000’nin üzerinde değişik kuş türüne kışlak alanı oluşturmaktadır.
Bafa Gölü’ne geldiyseniz balıkçı lokantalarına uğramadan gitmeyin. Gölde ticari balıkçılık yapılmaktadır.

Bafa Gölü çevresinde konaklayacağınız çeşitli otel ve pansiyonlar bulunmaktadır.
Bafa Gölü Muğla’ya 76 km, Bodrum’a 32 km, Milas 12 km, Söke 25 km ve Didim 82 km uzaklıktadır.
Bafa Gölü ve çevresi kirlilik ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Doğal ve tarihsel güzelliklerin değerini kaybettikten sonra anlamaya çalışan bir toplumuz.
Ege Bölgesi’nin en büyük gölü olan Bafa Gölü’nü ve çevresini keşfedin!
Doğa ve tarih severlerin kaçırmaması gereken bir yer.


EGE BÖLGESİ’NİN EN BÜYÜK GÖLÜ : BAFA GÖLÜ