TANRI’YA YAKIN OLMAK İSTEYEN BİR RAHİBİN EVİ: KATSKHİ PİLLAR

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Gürcistan’ın batı kesiminde, İmereti bölgesinde, Chiatura (Çiatura) kasabası yakınlarındaki Katskhi (Katshi) köyünde kireçtaşından yekpare doğal dikit. Dikitin üzerinde küçük bir kilise yer almaktadır.

Dikitin adı Katskhi Pillar olarak tanımlanmaktadır. 40 metre yüksekliğinde ve 150 m2 genişliğindedir. Katskhi Pillar, Kvirila nehrinin sağ kolu olan Kasthura vadisine hakim durumdadır.


Kutaisi 60 km mesafede bulunan Katskhi Pillar mutlaka görülmesi gereken bir yerdir. Gürcistan’ın batı bölgesindeki Katskhi Köyü’nde yer alan Katskhi Pillar, 40 metre yükseklikte dik bir kayanın üzerinde bulunmaktadır. Kayanın üzerinde bulunan kilisenin geçmişi 7. yüzyıla dayanmaktadır.

1945’e kadar harap ve unutulmuş olan kilise 1955’de restore edilerek yeniden hizmet verir hale getirilmiştir. Kilisenin Gürcü rahibi Maxime Qavtaradze (Tanrı’ya daha yakın olma isteğiyle) 20 yıl burada yaşamış olup mezarıda burada bulunmaktadır.

 Erkek ziyaretçiler merdivenle zirveye çıkmalarına karşın kadınların tırmanmasına izin verilmemektedir. Ziyaretimiz sırasında kaya tırmanmaya kapalıydı. Bu nedenle kayaya çıkamadık. Vadiden kayanın görünümü oldukça güzeldi. Dik kayanın tepesinden Katskhura Nehri ve vadinin manzarası da doyumsuz güzellikte olmalıdır.


Katskhi Pillar, Yunanistan’da bulunan ünlü Kalambaka bölgesindeki Meteora manastırlarıyla benzerlik taşımaktadır.
Chiatura, Tiflis’e 200 ve Kutaisi’ye 60 km uzaklıktadır.
Katskhi Pillar’a gerek Kutaisi gerekse Tiflis’ten ulaşmak için yollar çok iyidir. Özel araç veya turlarla burayı ziyaret etmek mümkündür.
Yolunuz Gürcistan’a düşerse, Katskhi Pillar’ı mutlaka görün.

İnsanın yaşamında göreceği ve unutamayacağı özel yerlerden biridir.


TANRI’YA YAKIN OLMAK İSTEYEN BİR RAHİBİN EVİ: KATSKHİ PİLLAR