MÜZESİ, KENT MEYDANI VE DEMİRYOLU OLMAYAN İLİMİZ : ARTVİN

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Artvin, ili ikiye bölen Çoruh Nehri, dik yamaçlı uzun vadileri, birbiri ardına sıralanmış dağları ve 170 bin nüfusu ile Doğu Karadeniz bölgesinde yer alan bir ilimizdir. Dik bir yamaç üzereni kurulu şehre, keskin virajlarla dolu bir yolla ulaşabilirsiniz doğal güzellikleri ve tarihi yapısıyla öne çıkmaktadır. Artvin, müzesi, kent meydanı ve demiryolu olmayan ilimizdir. İnsanları sıcak kanlı, samimi ve misafirperverdir. Şehir boğaları ile ünlü olup simgesi de, boğa’dır. Ülkemizin en zengin bakır madeni burada bulunur.
Gezilecek Yerler :
Kitap Görünümlü Kütüphane, Artvin Çoruh Üniversitesi kampüsünde yer alan kitap görünümlü kütüphane, değişik mimarisiyle görülmeye değer bir yerdir. Kampüs girişindeki görevlilere durumu izah ettiğinizde içeri girmenize müsaade edilmektedir.
Artvin (Livane) Kalesi, şehir merkezinde bulunmaktadır. Askeri bölgede kaldığından dolayı ziyaret etmek yasak olup uzaktan görülebilmektedir. Böylesine güzel bir yapının askeri bölgede olması gerekçe gösterilerek ziyarete yasak olması anlaşılır bir durum değildir.
Artvin Kültür Evi, şehir merkezindedir. İl Kültür Müdürlüğü özel şahsa kiralanmış olup keyfine göre açıp kapatmaktadır. Hafta içi saat 10’da gittiğimiz halde henüz açılmamıştı. Açılmasını beklerken, hemen karşısındaki komşu evlerden biri defalarca telefonla aramasına rağmen gelip açmadı. Durumu İl Kültür Müdürlüğü’ne telefonla iletmemize rağmen özel şahsa kiralandığını belirterek duruma sessiz kaldılar.
Hatila Vadisi Milli Parkı, il merkezine 10 km uzaklıktadır. Vadide; Hatila Deresi başta olmak üzere büyük ve küçük dereler bulunmaktadır. Kendine özgü yapısı, konumu, manzarası ve 220 metre yükseklikte, 7 metre uzunlukta, 7,5 metre genişlikte ve 50 metrekare alana sahip Cam Terası ilgi çekici bir yerdir.
Atatepe, yaklaşık 4 dönümlük arazide, Atatürk’ün, Afyon Kocatepe’deki duruşunu simgeleyen, 40 ton çelik ve 10 ton bakır kullanılarak, Türkiye’nin en büyük Atatürk heykelidir.
Kafkasör Yaylası, İl merkezine 10 km mesafededir. Görsel bir güzelliğe sahip olan yayla, 1250 metre yüksekliktedir. Her yıl Haziran ayı içinde Kafkasör Kültür ve Sanat Festivali düzenlenmektedir. Yayladan 7 km sonra Atabarı Kayak Merkezi bulunmaktadır.
Çifte Kemer Köprüsü ve Mencuna Şelalesi, Artvin’in deniz kenarında yer alan ilçesi Arhavi’nin sınırları içerisindedir. Köprü, ilçe merkezine 15, şelale 20 km uzaklıktadır. Her ikisi de görülmeye değer güzelliktedir.
Karagöl, Artvin’ 57 km, Borçka’ya 25 km uzaklıktadır.
Efeler - Gorgit Tabiatı Koruma Alanı esas olmak üzere Camili yöresi UNESCO tarafından “biyosfer rezerv alanı” (“Biyosfer rezervleri biyolojik çeşitliliğin korunması ile kalkınma ve kültürel değerlerin devamlılığı arasındaki çatışmaların sürdürülebilir bir şekilde çözülmesi için geliştirilmiş bir yaklaşımdır.”) olarak dünyanın 22, ülkemizin tek bölgesi ve bir dünya mirası olarak görülmektedir. Bu alan, Artvin’in Borçka ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır.
Ayrıca kiliseleri, manastırları, köprüleri, camileri, kanyonları ve gölleri görülmesi gereken güzelliklerdendir.
Artvin’e giderseniz, şehrin bugüne kadar gördüğünüz hiçbir yere benzemediğine tanıklık edip, şaşıracaksınız.


MÜZESİ, KENT MEYDANI VE DEMİRYOLU OLMAYAN İLİMİZ : ARTVİN