Sen öyle anladın

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Ünlü mistik, ruhçu Gurdjieff’in farklı bir yönü vardı. Gurdjieff insanların her zaman eski alışkanlıklarına göre davrandıklarının farkındaydı. Bunun için bir öğrencisi “Dün bana şöyle demiştin” derse hemen onu durdur ve “Sakın bu şekilde söyleme” derdi. “Her zaman için, ben bunu böyle anladım” de. “Kesinlikle benim söylediğimi söyleme”. Sadece “ben böyle anladım de”.

Öğretmen derse giriyor, ders anlatıyor. Her öğrenci kendi algısına, kendi alışkanlıklarına göre hocanın söylediklerini anlıyor, algılıyor. Ertesi gün bir öğrenci “Hocam, dün sen böyle söylemiştin” dediğinde aslında hata yapıyor. Hocanın söylediğini her öğrenci farklı anladı. Öğrenci “Hocam, ben dünkü konuşmalardan bunu anladım” demelidir.

Kutsal kitaplarda yazılanlara da aynı nazarla bakmak lazım… “Kuran’da geçen surede şöyle yazıyor mu?’ dendi.
Hemen dur ve düzelt. “Kuranda geçen sureden şunu anladım” de.
Sen her zaman kendi anlayışını söyle.
Şimdi bu yazıyı okuyorsun. Yazı bitince “Bu yazıda şu konu anlatılıyor” deme. “Ben bu yazıdan şu konuyu anladım” de. Doğrusu budur.
Sen sadece kendi anlayışını ifade edebilirsin. Benim kastettiğim şeyle senin anladığın şey aynı olmayabilir.

Terapilerde danışanlarımıza bir şey söyleriz. Ertesi gün gelir ve “Hocam siz dün bana derin nefes çalışmamı söylemiştiniz” der. Halbuki biz tamamen farklı bir şey söylemiş oluruz. Sonra da “Aaa hocam, özür dilerim, yanlış anlamışım” der.
Biz her zaman başkalarının konuşmasını yanlış anlarız, farklı anlarız. Hiçbir zaman onun kast ettiği şekilde anlayamayız.

Hadi bir çalışma yapalım. Lütfen birkaç saniye durun ve bir “kedi” düşünün. Her insanın düşündüğü kedi farklı olacaktır. Ben küçük beyaz bir kedi yavrusu düşündüm. Bir başkası sarı renkli, benekli, dişi bir kedi düşünürken, bir başkası da siyah renkli, kocaman bir erkek kedi düşünebilir. Halbuki ben sadece “kedi” dedim. Bakın hepimizin kedisi farklı çıktı. Karşımızdaki insan ne söylerse söylesin, biz kendi deneyimlerimize göre algılarız. “Hocam ben sizin söylediklerinizden bunu anladım” diyebilirsin. Yoksa “Hoca, hoca sen dün böyle dedin” dememiz yanlış olur.

Hoca “a” der sen “b” anlayabilirsin. Senin ne söylediğin değil, benim ondan ne anladığım önemlidir. “Ben senin konuşmalarından bunu anladım. Ben Kur’an’ın şu ayetinden bunu anladım. Ben bu hikayeden şunu anladım” demen daha güzel bir yaklaşım olur. Biz dünyayı hep istediğimiz şekilde algılarız. Bu yazıyı okuyan her insanın bu yazıdan çıkaracağı anlam ve mana farklı olacaktır. Unutmayın! Dünyada 8 milyar insan varsa 8 milyarda farklı kedi algısı ortaya çıkar. Hiç kimsenin kedisi bir başkasının kedisine benzemez. Ben şimdi de beyaz benekli siyah bir kedi düşündüm.

Sen öyle anladın