AMASYA

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Amasya, Orta Karadeniz bölümünün iç kısmında yer almaktadır. Selçuklu’lardan günümüze Amasya adı herhangi bir değişikliğe uğramadan günümüze kadar gelmiştir. Nüfusu 330 bin civarındadır. Yeşilırmak kentin ortasından geçmektedir. Elması meşhurdur.

Kurtuluş Savaşı’nın dönüm noktaalarından olan Amasya Tamimi 22 Haziran 1919 tarihinde burada yayımlanmıştır.
Amasya’da Gezilecek Yerler :
Amasya Kalesi, Yeşlırmak Nehri kenarındaki Hareşana Dağı üzerindedir. Kalenin inşa edildiği kaya Yeşilırmak’tan 300 metre, denizden 700 metre yüksekliktedir. Kalede sarnıçlar, su depoları, Osmanlı Dönemine ait hamam kalıntıları ve kayaya oyulmuş Pontus Kral Mezarları bulunmaktadır.
Kralkaya Mezarları, Harşena Dağı’ nın güney eteklerindeki kalker kayalara oyularak, anıtsal boyutta mezar odası olarak yapılmıştır. Bu mezarların Pontus Krallarına ait olduğu ifade edilmektedir.

Arkeoloji Müzesi, 1925’den beri hizmet vermektedir. Müzede 13 ayrı medeniyetin ( Hitit, Urartu, Frig, Helenistik, Roma, Bizans, Şelçuklu, Osmanlı vb.) eserlerini bir arada görmek mümkündür. 14. y.y.’dan kalma mumyalar özel bir bölümde sergilenmektedir. Şehir merkezindedir.
 
Yalıboyu Evleri, Yeşilırmak kenarındaki evler restore edilmiş ve çeşitli (restoran, müze, otel vb gibi.) amaçlarla kullanılmaktadır. Evler, bodrum üzeri tek kat ya da iki katlı olarak düzenlenmişlerdir. Genellikle avlulu ve bahçelidir. Dışa kapalıdır. Bu dışa kapalılık bazen yüksek bir bahçe duvarı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu evlerin arasında yürüyüş yapmak oldukça keyiflidir.

Hazeranlar Konağı, geleneksel Osmanlı mimarisi örneği, iki katlı ve ahşaptır.Konak 1865’de yapılmıştır. Günümüzde müze olarak hizmet vermektedir.
Ferhat Su Kanalı, Roma Dönemine aittir. Antik Amasya Kenti’nin su ihtiyacını karşılamak üzere yapılmıştır. Kayalar oyulup tüneller açılarak yapılmıştır. Halk arasında “Ferhat ile Şirin Efsanesi’ne konu edilmiştir. Amasya- Tokat karayolunun 3. km’sinde, karayoluna paralel 2 km. uzunluğundaki kısım görülebilmektedir.
Kentte birçok çeşme, bedesten, cami, köprü ve ören yeri bulunmaktadır.
Kuşbakışı Amasya manzarası seyretmek isteyenler ya kaleye ya da kalenin karşısındaki Ali Kaya’sına çıkmalıdır. Her iki yerden de şehrin manzarasına doyum olmuyor.
Amasya’da her keseye uygun konaklama imkanı bulunmaktadır.





AMASYA