Çeşm-i Cihan: Amasra

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Amasra, Batı Karadeniz Bölgesinde, Bartın iline bağlı bir ilçedir. Nüfusu 15 bin civarındadır. Halk geçimini genel olarak Türkiye Taş Kömürü’ne bağlı Amasra Taşkömürleri İşletmesinde çalışarak temin eder. Ayrıca turizm, tarım, hayvancılık ve balıkçılık başlıca gelir kaynaklarındandır.
Rivayete göre; Fatih Sultan Mehmet şehri fethetmek için geldiğinde tepeden şehre bakmış ve "Çeşm-i Cihan (dünyanın göz bebeği) burası mıdır?" demiştir.
Amasra Görülecek Yerler :
Amasra Kalesi, Amasra Kalesi ilk kez Romalılar döneminde, bugun ayakta duran surlar ise Bizanslılar döneminde yapılmıştır. Surlar Boztepe ve Zindan mahallesinden oluşan iki ada bölümünü çevrelemekte ve bu iki ada Kemere Köprüsü adı verilen yapı ile Roma döneminde yapılmış birbirine bağlanmıştır. Surlar büyük blok taşlarla inşaa edilmiş olup kale şeklinde kulelerle sağlamlaştırılmıştır. Amasra kalesi ortaçağ havasını günümüze yansıtan önemli yapılardandır.
Amasra Müzesi, Arkeolojik ve etnografik eserlerin yer aldığı müzedeki eserlerin neredeyse tamamı Amasra ve civarında çıkan eserlerdir. Müze, 1955’de kurulmuştur. Müze tek katli olup burada 2'si arkeolojik, 2'si etnografik olmak üzere, 4 teshir salonu bulunmaktadir.
Kuş Kayası Yol Anıtı, Anadolu’da benzeri bulunmayan Roma dönemine ait Kuşkayası - Yol Anıtı, yerli ve yabancı turistin uğrak yeridir. M.S. 41-54 tarihleri arasında Roma dönemine aittir.
Kemere Köprüsü, Amasra`daki Sormagir mahallesi ile Boztepe-Zindan Mahallesinini birbirine bağlayan köprüdür.
Çekiciler Çarşısı, Zanaatkârların toplandığı Çekiciler Çarşısı Amasra`nın en çok ziyaret edilen önemli merkezlerinden biridir. Çekicilik, bir ahşap oymacılığı süsleme sanatıdır.
Tavşan Adası, Adada Cenevizlilerden kalma tarihi kalıntılar mevcuttur. ( Bizans Kilisesi - Manastır) ismini yıllar öncesinde adaya bırakılan ve halen adada yaşamakta olan tavşanlardan almıştır.
Direkli Kaya, kayaların ustaca üst üste dizilmesi ile oluşturulmuş 7 metre boyundaki tarihi olarak en önemli kalıntılardan biridir. Halkın en çok uğrak alanlarından biridir.
Ağlayan Ağaç, sisli ve rutubetli havalarda almış olduğu nemi bir zaman sonra bünyesine fazla geldiği zaman dallarından yağmur damlası gibi bırakır. Buna yöre Ağalayan Ağaça adı verilmiştir.
Amasra, doğal güzellikleri, eşsiz koyları, deniz ürünleri, ağaç çekiciliği ve tarihi mekanları ile Batı Karadeniz 'in çekim merkezlerinden biridir.
Bütün bu güzellikler, özel bir şirketin kuracağı termik santralin tehdidi altındadır. Amasra halkı bu tehdide karşı topyekun mücadele vermektedir.
Doğal ve tarihi güzellikler yok edilmesin. Bunlar insanlığın ortak mirasıdır.





 


 

Çeşm-i Cihan: Amasra