İZMİT KÖRFEZİ’NİN İNCİSİ : KARAMÜRSEL

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Karamürsel, İzmit-Yalova karayolu üzerinde. İlçenin İzmit’e 34 ve Yalova’ya 32 km uzaklıkta. Karamürsel, Kocaeli iline bağlı bir ilçe. İlçe adını Osmanlının ilk kaptanı deryası “Kaptan-ı Derya Karamürsel Alp” den almış. İlçe aynı zamanda pehlivanlar diyarı olarak bilinir. Gazanfer Bilge ve Ahmet Taşçı gibi. Her yıl Kırkpınar’a çok sayıda güreşçi gönderiyor. İlçe küçük olsa da gelişmiş bir yer. Kiraz, erik, armut, şeftali, incir, kestane ve zeytin gibi ticari değeri olan ürünler yetiştirilmekte.
Karamürsel’de görebileceğimiz şeyler;
Karamürsel Alp Anıt Mezarı, 14. Yüzyılda yaşamış ve Osmanlının ilk kaptanı deryası. Anıt mezar şehir merkezinde. Karamürsel Alp vasiyetinde “Vefat edince beni öyle bir yere defnedin ki, sırtım dağlara dayansın, kacağıma deniz gelsin. Böylece daima donanmamı göreyim.” demiş. Bugün anıt mezardan denizi görmek mümkün değil.
Tarihi Belediye Binası, Atatürk’ün 1933’de ilçeyi ziyaret ettiğinde uğradığı bina, 1999 Marmara Depremi’nde ağır hasar görmüş ve yeniden tadilat görmüş.
Karamürsel Sepeti, ilçeye özgü bir sepettir. En önemli özelliği sapsız olması ve yandan geçirilmiş iple bele bağlanmasıdır. Belediye tarafından 2010 yılında patenti alınarak tescilli bir marka haline gelmiştir. İlçenin simgelerinden olmasına karşın günümüzde üretimi yok denecek kadar azalmıştır. Gündelik hayatta hepimizin kullandığımız “Ufacık tefek gördün de, Karamürsel Sepeti mi sandın?” deyimi günümüze kadar gelmiştir.
Tarihi Osmanlı Sebili, Karamürsel Belediyesi tarafından yaptırılan Saraybosna’daki tarihi Osmanlı sebilinin bir benzeri 6 Ağustos 2006’da açılmış.
Deprem Anıtı, 1999 Marmara Depremi’nde ölenlerin anısına yapılmış.
Ayrıca ilçede Başdeğirmen, Sünni Baba, Gürgenlik ve Oluklu Tepesi (Aşıklar Tepesi) gibi piknik ve mesire alanları bulunmakta.
Karamürsel sahili, yeşilliği ve doğası ile insanların ilgisini çekiyor. İlçe küçük bir yer olduğundan dolayı baştan başa rahatlıkla yürünebilir. Sahilde bir çok kafe, restorant ve çay bahçesi var. Yeşilliklerin içinde yemeğinizi yiyebilir, çay veya kahvenizi yudumlayabilirsiniz. Burada geçireceğiniz zamandan oldukça keyif alacaksınız.
Yolunuz düşerse Karamürsel’i görün derim.

 

 

İZMİT KÖRFEZİ’NİN İNCİSİ : KARAMÜRSEL