SAİT FAİK ABASIYANIK MÜZESİ / BURGAZADA

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

                    

                                                   Anladım ki ben bayrakları değil insanları seviyorum.”

 

Burgazada, İstanbul adalarında büyüklük açısından (Büyükada ve Heybeliada’dan sonra) üçüncüsüdür. Ada yuvarlak ve eni boyu 2 km’dir. Adanın nüfusunun yaz aylarında 15 bin, kış aylarında ise 2-3 bin civarındadır. Adaya Bostancı, Kabataş, Kadıköy ve Eminönü’nden vapur seferleri bulunmaktadır.

Burgazada denilince akla gelen ilk isim Sait Faik Abasıyanık’tır. Yazar burada yaşamış ve burayı yazmıştır. Kısaca adı burayla özdeşleşmiştir. Burgazada’ya Sait Faik Adası demek abartılı olmaz sanırım.

Sait Faik Abasıyanık, 18 Kasım 1906 ile 11 Mayıs 1954 yılları arasında yaşamış öykü, ve roman yazarıdır. Türk öykücülüğünün önde gelen yazarlarındandır. Türk edebiyatının köşe taşlarından biri sayılmaktadır. Aynı zamanda şairdir.

Sait Faik eserlerinde insanı ve doğayı (denizi, balıkçıları, işçileri, çocukları, yoksulları ve işsizleri) basit, samimi, iyi ve kötü yanlarıyla birlikte olduğu gibi anlattı. Bütün bu anlatımlarında şiirsel bir dil kullanmıştır. 

 (“İyi adam pişman olan adamdır.”

“Kitaplar, bir zamanlar bana, insanları sevmek lazım geldiğini, insanları sevince                         
tabiatın, tabiatı sevince dünyanın sevileceğini, oradan yaşama sevinci   
duyulacağını öğretmiştiler.”

“Anladım ki ben bayrakları değil insanları seviyorum.”

“Yalnızlık dünyayı doldurmuş. Sevmek, bir insanı sevmekle başlar. Burada her şey bir insanı sevmekle bitiyor.”

Nefes aldığın şehir, ne kadar şanslı.  Kim bilir, sesini  gökyüzü sanan, kuşlar  bile vardır…” )

 

Sait Faik’in eşyaları ( nüfus cüzdanı, lise diploması, pasaportu, kalem takımları, uçak biletleri vb. gibi), fotoğrafları, mektupları ve kitaplarına konu olan birçok eşya ve belgeyi içinde barındıran müze, 22 Ağustos 1959 tarihinde ziyarete açılmıştır. Müzede 2009 – 2013 tarihleri arasında restorasyon çalışması yapılmıştır.

Yazarın annesi Makbule Abasıyanık tarafından 8 Kasım 1954’de düzenlenen vasiyetname ile Sait Faik’in kitaplarının telif hakları, gayrimenkulleri ve uzun yıllar yaşadığı bu evin “Sait Faik Abasıyanık Müzesi” haline getirilmesi koşuluyla Darüşşafaka Cemiyeti’ne bağışlar. Anne 1963’de vefat eder.  Müze 1964 yılından itibaren Darüşşafaka Cemiyeti’nin sorumluluğundadır.

Her yıl yazarın ölüm yıldönümü olan 11 Mayıs’ta, bir öykücüye  “Sait Faik Hikaye Armağanı”  verilmektedir.

Müze, bodrum katı ve giriş ile beraber toplam 4 kattan oluşmaktadır. Bodrum katında okuma salonu ve eğitim – gösterim salonu bulunmaktadır. Giriş katında yemek odası, misafir odası, idari bölümler yer almaktadır. Birinci katta yazarın yatak odası, kitap odası ve yazarın yaşam öyküsünü anlatan kısımlar yer almaktadır. İkinci katta ise Sait Faik’in Burgazı ve mektup odası bulunmaktadır.

Müze, Çarşamba, Perşembe, Cuma ve Cumartesi günleri 10.30 – 17.30 arası ziyaretçilerini, yazarın vasiyeti doğrultusuna ücretsiz kabul etmektedir. Resmi tatil ve bayramlarda kapılıdır. 

Müzenin giriş katında hediyelikler (mağnet, kitap ayraçları ve yazarın kitaplarını) alabileceğiniz küçük bir dükkan var.

Adresi :  Çayır Sokak  No: 15 Burgazada / İstanbul

 Yolunuz düşerse uğrayıverin.




SAİT FAİK ABASIYANIK MÜZESİ / BURGAZADA