BİR ADA İKİ DEVLET : KIBRIS
Kıbrıs, Akdeniz'in Sicilya ve Sardunya'dan sonra üçüncü büyük adasıdır. Ada, Türkiye’ye 65 km ve Yunanistan’a 965 km uzaklıktadır.
1571’de Osmanlılar tarafından fethedilmiş, 1878’de Osmanlı İmparatorluğu'ndan yıllık 500,000 Amerikan doları karşılığında kiralayan İngilizler tarafından 1914’de işgal edilmiş, 1960’da Kıbrıs Cumhuriyeti adıyla bağımsızlığını kazanmış ve 1974'de adada meydana gelen olaylar sonucu iki ayrı devlet kurulmuştur.
Günümüzde ada Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi olarak ikiye bölünmüştür.
Lefkoşe, KKTC’nin başkenti olması ile birlikte adanın en kalabalık kenti ve en önemli kültür, sanayii ve ulaşım merkezidir. Ayrıca Lefkoşa dünyada bölünmüş tek başkenttir. Lefkoşa Yeşil Hat diye adlandırılan sınır ile ikiye bölünmüş, Kuzey kesiminde Türkler yaşarken Güney kesiminde Rumlar yaşamaktadır. Ara bölgede ise Birleşmiş Milletler Barış Gücü bulunmaktadır.
Büyük Han, Kıbrıs’ın en büyük hanlarından biridir. Haanın içine birçok dükkan ve galeri bulunmaktadır.
Selimiye Camii (St. Sophia Katedrali), 1326’da inşaa edilmiştir. Katedrali 1571’de Osmanlılar camiye çevirmiştir.
Ayrıca Barbarlık Müzesi, Girne Kapısı ve Dr. Fazlı Küçük Müzesi gezilmelidir.
Girne, KKTC’nin en fazla turist misafir eden şehirlerinden biridir. Lefkoşe’ye 26 km, Gazi Mağusa’ya 80 km uzaklıktadır.
Girne Limanı, Girne’ninen turistik bölgelerindendir. Gece gündüz cıvıl cıvıl kalabalıktır. Liman çevresinde birçok otel ve restorant bulunmaktadır.
Girne Kalesi, Girne Limanı’nı tepeden kuşbakışı görebileceğiniz bir yer. 7. y.y’da, Bizanslılar tarafından Arap akınlarına karşı inşaa edilmiştir. Günümüze müze olarakhizmet vermektedir. Dünya’nın en eski Batık Gemi Müzesi bulunmaktadır.
Bellapais Manastırı, Girne’nin Beylerbeyi Köyü'nde bulunan tarihi manastır, M.S. 12'nci yüzyılda Roma döneminde inşa edilmiştir. Günümüze müzik konser ve festivallarine hizmet etmektedir.
Gazi Mağusa, Yunanca’da “Kumlara Gömülü Kent” anlamına gelen “Famagusta” diye tanınır.
Lala Mustafa Paşa Camii (St Nicholas Katedrali), 1328’de inşaaedilen katedral, 1571’de camii’ye çevrilmiş ve Kıbrıs Fatihi olarak anılan Lala Mustafa Paşa’nın adını almıştır.
Salamis Antik Kenti, tarihi M.Ö 11. y.y’a kadar giden bir antik şehirdir. Şehirde hamam, spor faaliyetlerinin yapıldığı gymnasium, tiyatro ve kilisee kalıntıları bulunmaktadır.
Namık Kemal Müzesi, Namık Kemal, Ünlü “Vatan Yahut Silistire” oyunundan dolayı Mağusa’ya sürgüne gönderilmiştir. Mağusa’da 38 ay sürgünde yaşamıştır. Sürgünde yaşadığı yer günümüzde müze olarak kullanılmaktadır.
St. Barnabas Manastırı, Kıbrıs’a Hristiyanlığı yaymak için gelen St Barnabas için 477’de inşaa edilen, mezarının da içinde olduğu manastırdır.
Maraş, 1974 harekatı öncesinde Akdenizin en hareketli turizm merkezlerinden biri iken günümüzde terkedilmiş hayalet bir şehir görünümündedir. Bu bölgeye giriş çıkış askerler hariç yasaktır.
Mağusa Surları ve Canbulat Müzesi gibi gezilecek birçok yer bulunmaktadır.
Adada ulaşım rahat ve alternatif (Taksi, otobus ve minübüs) çoktur. Yine adada her keseye uygun birçok konaklama imkanı bulunmaktadır. KKTC bağımsız bir devlet olmasına rağmen Türkiye’den başka tanıyan ülke bulunmamaktadır. T.C. vatandaşları kimlik kartıyla adaya seyahat edebilmektedir. Adada trafik İngilizler döneminden kalma olup soldan işlemektedir.