“GECE GERDANLIK GÜNDÜZ MEZARLIK “ ZAMANIN DURDUĞU KENT : MARDİN

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Mardin’i iki bölümde ele almak gerekir. Gezilip görülecek yerlerin olduğu, kalenin eteğindeki Eski Tarihi Mardin ve aşağıdaki düzlük alandaki yeni şehir. Yeni şehirde gezip görülecek herhangi bir şey bulunmuyor. Yazımızın bundan sonraki kısmında Mardin derken, Eski Tarihi Mardin’i kastediyor olacağım.

Mardin, tarihi, mimari, etnik, arkeolojik ve görsel değerler açısından çok zengin bir şehir. Şehirde Kürtler, Hıristiyan Süryaniler, Sünni Araplar, Türkler, Yezidiler ve Ermeniler yaşıyor. Zaman içinde yaşanan kimi olumsuzluklardan Yezidi ve Süryani nüfusu göç sebebiyle azalmıştır.

Mardin’de görülmesi gereken yerlerin hepsi yürüme mesafesindedir. Şehirde ulaşım taksi, belediye otobüsleri ve dolmuşlarla sağlanıyor. Şehirde görülmesi gereken yerler birbirine yakın olduğu için, yürümeyi de seviyorsanız herhangi bir ulaşım aracı kullanmanız gerekmiyor. Mardin çevresindeki yerleri (Deyrulzafaran Manastırı, Dara Antik Kenti, Mor Gabriel Manastırı, Beyaz Su Vadisi ve Midyat’ı) görmeniz için araç kiralanmanız veya bir tur şirketine ihtiyaç duyuluyor.
Mardin Görülecek Yerler:

Mardin Müzesi, önce Eski Süryani Katolik Patrikhanesi olan yapı günümüzde müze olarak hizmet veriyor. Müzede Eski Tunç Çağı’ndan Osmanlı dönemine ait eserler sergileniyor. Bina oldukça etkileyici görünüyor.

Sabancı Şehir Müzesi, önceleri Süvari Kışlası ve Vergi Dairesi olarak hizmet verirken, Sabancı Vakfı tarafından satın alınarak müze yapılıyor. Bizim şehirde olduğumuz günlerde, Çinli sanatçı Ai Weiwei’nin ilginç eserleri sergileniyor. Oldukça etkileyici ve sıradışı sergiyi görmek, bizim için hoş bir güzellik oluyor. Geçmişten günümüze insanın yaşadığı sorunları sanatın güzelliği içinde çarpıcı biçimde sunuyor sanatçı. Sürecek





“GECE GERDANLIK GÜNDÜZ MEZARLIK “ ZAMANIN DURDUĞU KENT : MARDİN