“GECE GERDANLIK GÜNDÜZ MEZARLIK “ ZAMANIN DURDUĞU KENT : MARDİN (2)

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Mardin Kalesi, Şehre hakim konumdaki kalenin tarihi 10. yüzyıl’a dayanıyor. Kale askeri bölge olduğundan ziyaret edilemiyor. Kalede bulunan Amerikan radarının faal olarak kullanıldığı söyleniyor.

Ulu Cami, Artuklu Dönemi’ne ait olan yapının etkileyici bir mimari ve manzara sahip bulunuyor. Özellikle akşam üzeri güzelliği görülmeye değer.
Kasımiye Medresesi, Düzgün kesme taştan yapılmış Artuklu Dönemi’ne aittir. Medresenin bir bölümü kapalı, açık kısmı da mescit olarak kullanılıyor. Bu tarihi yapıya gerekli özenin gösterilmediği her halinden belli oluyor. Bu ve benzeri tarihi yapıların daha özenli kullanılmasına gerekli özenin gösterilmesi gerekir diye düşünüyorum.

Zinciriye Medresesi, Medresenin tarihi 1385’e dayanıyor. Oldukça etkileyici bir yapı. Bu tarihi yapının anahtarı 12-13 yaşlarında bir çocuğa verilmiş. Bu çocuk açıp kapatıyor. Biz ziyarete gittiğimizde, anahtarı evde unuttuğunu söyleyip daha sonra gelmemizi söylüyor. Yanımızda arkadaşını telefonla arayıp evde unuttuğu anahtarı getirmesini söylüyor (“Lan turistler geldi kapı kapalı” diyor), ancak arkadaşı gelmeyi kabul etmiyor.

Mardin Çarşıları, şehrin tarihi dokusu içinde özelliklerini kaybetmiş, küçük büyük birçok çarşı ve han var. Bunların büyük bir kısmında hediyelik eşyalar satılıyor.
Mardin Evleri, şehrin hemen her sokağında görmeniz mümkün. Evler birbirinin üzerine binmiş görünmesine rağmen, hiç biri diğerinin önünü kapatmıyor. Evler en az iki katlıdır.

İlk gün epey yürüyerek görülebilecek her yeri görüyoruz. Bir sokaktan diğerine, bir yapıdan öbürüne dolaşıyoruz. Gördüğümüz her güzellikten keyif alırken, merkezi ve yerel yönetimlerin kente ilgisizliği canımızı sıkıyor. Gördüklerimiz, yerel halkla yaptığımız konuşmalar, tanık olduklarımız sonucu Mardin’in sahipsiz olduğu duygusu benliğimize yansıyor. Daha önceki yıllarda iki defa geldiğim şehirden bu sefer keyif alamıyorum. Şehrin benliğini saran bir özensizlik hakim. Oysa Mardinli sıcak, samimi, sevecen, yardımsever ve konuşkan. Şehirde açıklayamadığım(!) bir uyumsuzluk var gibi.

İkinci gün Mardin’in çevresini görmek gerekiyor. Şehir içindeki bir tur firmasıyla, günübirlik tur için konuşuyoruz. Konuştuğumuz paket turda, Deyrulzafaran Manastırı, Dara Antik Kenti, Mor Gabriel Manastırı, Beyaz Su Vadisi, Hasankeyf ve Midyat var.
Deyrulzafaran Manastırı, Mardin merkeze oldukça yakın konumda bulunuyor.4. yüzyıl’dan kalma manastırın içinde 52 Süryani patriğinin mezarı var. Manastır Süryaniler için en önemli dini merkezlerden biri. Manastır rehber eşliğinde gezilebiliyor. Giriş ücretli. Manastırın içinde hediyelik eşyaların alınabileceği bir dükkan ve kafeterya bulunuyor.Sürecek

“GECE GERDANLIK GÜNDÜZ MEZARLIK “ ZAMANIN DURDUĞU KENT : MARDİN (2)