“GECE GERDANLIK GÜNDÜZ MEZARLIK “ ZAMANIN DURDUĞU KENT : MARDİN (3)

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Dara Antik Kenti, Mezopotamya’nın en önemli kentlerinden biridir. Dara Antik Kenti Dara Köyü’nün yanında ve üstünde kurulmuş. Antik kentin % 5’i gün ışığına çıkarılmış.
Kaya içine oyulmuş yapılardan oluşan kentte, kaya mezarları, kilise, saray, zindan ve çarşı gibi önemli yapıların kalıntılarını görmek mümkün.
Antik kentin en etkileyici kalıntısı bir köy evinin altında bulunan zindandır. Köyün tümüyle boşaltılma çalışmaları devam ediyor. Antik kentin % 5’i bile bu kadar etkileyici iken tamamının ortaya çıkarıldığındaki manzarayı düşünmek müthiş etkileyici olur.
Mor Gabriel Manastırı, Midyat’ın 18 km doğusunda bulunuyor. Diğer adı Deyrulumur. Manastırın tarihi 4. yüzyıl’a dayanıyor.
Süryanilerin en önemli dini merkezlerden biri. Bina yüksek bir tepede etrafına hakim bir konumda bulunuyor.
Beyaz Su Vadisi, Nusaybin ile Midyat’ı birbirine bağlayan kara yolunun üzerinde bulunuyor. Beyaz Su Vadisi, Mardin’in kurak ve ağaçsız coğrafyasında, serin suyu, ağaçlar ve yeşilliğiile çölde vaha gibi duruyor.
Çevrede yemek yiyebileceğiniz birçok restoran var. Buz gibi sularına ayaklarınızı sokup dinlenebilirsiniz.
Hasankeyf, Batman’a bağlı ortasından Dicle Nehri’nin geçtiği tarihi bir ilçe idi. İnsanlık tarihinin en eski yerleşim yerlerinden biri. On bin yıllık bir geçmişe sahip. Şehirde görülebilecek birçok tarihi yapı mevcut idi.
Önceki yıllarda burayı ziyaret edenler bu tarihinde içine dolaşırken, şimdi seyir tepesinden bakılıyor. İlçede dozerler ve ağır iş makinaları çalışıyor. Tarihi şehrin içine girmek mümkün değil. Hasankeyf yok olmaya başlamış ve kısa bir sürede sonra yok olacaktır.
Bu kadim şehir bir Ilısu Barajı uğruna yok ediliyor. Bu ülkede tarih, kültür ve az da olsa var olan güzellikler hoyrat, kaba ve cahil bir gurüh tarafından yok ediliyor. Yok edilenleri ya da talan olan olanları saymakla bitmez. Bunun en son örneği Hasankeyf. Yolunuz düşerse, seyir tepesinden bir tarihi ilçeye bakın bir de yeni kurulan ilçeye bakın. Kararı siz verin.
Midyat, Mardin gibi tarihi eskilere dayanıyor. Birbirinde güzel taş işçiliği eserleri, tarihi yapıları ve dar dar sokaklarıyla gezmesi keyifli bir şehir. Telkarı ve yöreye özgü Süryani şarap dükkanları ziyaret edilmeli.
Turumuz yaklaşık 14 saat sürmüş. Gezimizin sonunda, gecenin karanlığında Mardin’ dönüyoruz.
Mardin, gecenin karanlığında ışıl ışıl görünüyor tıpkı güzel bir kadının boynundaki gerdanlık gibi. Bu şehrin gündüzü ve gecesi ayrı ayrı güzel. Umuyorum ve diliyorum ki, geleceği de güzel olur.





“GECE GERDANLIK GÜNDÜZ MEZARLIK “ ZAMANIN DURDUĞU KENT : MARDİN (3)