Fıstık bizim ilham perimiz!..

YAYINLAMA: 13 Temmuz 2018 / 20.00 | GÜNCELLEME: 13 Temmuz 2018 / 20.00

Müze, köken olarak Grekçe mouseion kelimesinden türetilmiş olup, genel olarak “ilham perileri” olan Mousalar’ın evi anlamına gelmektedir.

Müzeler adından anlaşılabileceği gibi gelen ziyaretçilere ilham vermesi, onları bilgilendirmesi, geçmişe dair izleri günümüze aktarması ve insanlığa kazandırması gereken yerlerdir.

 

Ben Antepfıstığı müzemizi de böyle düşünüyorum ve çok önemsiyorum.

Fatma Şahin müze ile ilgili olarak şunları söylemişti:

Dış tasarımı fıstığa benzeyen müze, insanlık tarihi kadar eski olan fıstığın üretimden tüketime kadar geçen süreci anlatacak. Müzecilik teknolojileri ve sunum teknikleriyle farkındalık oluşturacak Fıstık Müzesi, yakında hizmete alınacak.

 

Ben fıstığın insanlık tarihi kadar eski olduğunu bilmiyordum. Elimde Amerika’nın en ünlü laboratuvarından ‘The Jackson Laboratory’ tarafından verilen bir rapor var. Prof. Dr. Özgen Acar, Oylumhöyük’te kazı yaparken bir mezardan aldığı toprak numunesini Amerika’ya bu laboratuvara göndermişti.

Bu topraklarda 9 bin senedir fıstığın yetiştiğine dair bilimsel bulgulara dayanarak hazırlanan rapor benim portföyümde. Ama insanlık tarihi kadar eski olması tabii ki çok önemli. Ancak bu nasıl kanıtlandı, bilemiyorum. Müze açılınca bunu öğreneceğim için heyecanlıyım.

 


Aklıma şöyle bir muziplik de gelmedi değil!

Acaba Adem babamız Havva Anamıza elma değil de fıstık mı verdi! Çünkü fıstığın cennet meyvesi olduğuna inanılır İran’da…

Hani Prof. Canan Karatay da, “Fıstık yiyin, fıstık gibi olun” diyor ya, bu durumda Havva Anamız belki de güzelliğini Antepfıstığına borçlu…

 

Vaktiniz olduğunda www.oleatrium.com (*) sitesini mutlaka ziyaret edin.

Burası Kuşadası’ndaki Zeytin Müzesi.

İnanılmaz, harika bir müze. Acaba Büyüşehir Belediye Başkanından rica edebilir miyim, Antepfıstığı Müzesi’nin tasarımcıları gidip bu müzeyi gezerler mi? Belki göreceklerinden etkilenip bizim müzeye de uygulayabilirler.

 

(*) Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi de bizimki gibi aynı misyon bilinciyle, antik dönemde zeytinin zeytinyağına nasıl dönüştüğünün hikâyesini günümüze aktarmayı amaçlayan eşsiz bir müze. Müzedeki tarihi objeler, zeytinyağının ortaya çıkışının ötesinde, dönemin yaşam şekli hakkında faydalı bilgiler de aktarmaktadır.

Tarih boyunca farklı dönemlere ait mekanizma ve gereçlerle zeytinlerin nasıl işlendiğine dair fikir edinebileceğiniz müzede, sergilemenin daha anlaşılabilir olması için, hiperrealist silikon insan heykelleri ve maketlerden faydalanılmıştır.

 

 

 

 

 

Dünyanın en sevilen kenti Jakarta oldu

 

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından düzenlenen Tek Dünya Kentleri Yarışması’nda 21 ülkeden 50 finalist kent kalmıştı.  

Yarışmayı açık ara Endonezya’nın Jakarta kenti kazandı. Açıklama 5 Temmuz’da yapıldı. Bizim hassasiyetimiz nedeniyle yazmadım. Ancak bugün Büyükşehir Belediyesi açıklama yapınca artık mani bir durum kalmadı.

Jakarta’yı Tokyo, Vancouver, Kuala Lumpur gibi kentler takip etti.

Önemli olan bu yarışmada finale kadar gelmekti. Biz bunu başardık. Artık bilinç oluştuğu için gelecek sene kazanmamamız için hiçbir neden kalmadı.

 

 

İngilizler, yarı finalde Hırvatlara mağlup olarak ülkelerine döndüler.

İngiltere’nin bütün gazeteleri benzer birinci sayfalarla çıktı. Bunlardan birisi, en çok satanı, Daily Mirror’ın birinci sayfası işte böyleydi…

 

Kahramanlar

Hepinizle gurur duyuyoruz…

 

Bizde olsayd;, teknik direktörün, bir oyuncunun veya hakemin kadrine uğradık, denirdi…

İşte buna medeniyet deniyor!..

Fıstık bizim ilham perimiz!..