100. Yıl Atatürk Kültür Parkı’nın hikayesi

YAYINLAMA: 20 Temmuz 2018 / 20.00 | GÜNCELLEME: 20 Temmuz 2018 / 20.00

Kavaklık Parkı’nda 3 arkadaş spor amaçlı yürüyoruz.

Hava 28 derece ama hafiften esiyor, yürümek için ideal…

İki tane café var parkın içinde. Her sene büyüyorlar. Acaba nasıl izin alıyorlar diye tartışırken en genç ama bilgiç olanımız, içinde yürüdüğümüz 100. Yıl Parkı’nın hangi belediye başkanının eseri olduğunu sordu.

En yaşlı olanımız hemen Esat Kaya Turgay, dedi.

Ben de düzeltmek ihtiyacını hissettim. İmar Planı ve Proje, Esad Abi zamanında ama parkın yapımını Celal Doğan başlattı, sonra da 10 sene Asım Güzelbey

 

Yahu bu park neden böyle güdük kaldı” dedi bilgiç arkadaşımız.

Nasıl yani?

Nasılı var mı? 100. Yıl Parkı gölete kadar uzanacaktı, yalan mı?

Yine lafa karıştım, evet, öyle olacaktı, dedim.

 

Yaşlı olanımız, “Ya, aslında burası Şahinbey’in sorumluluğunda değil mi?” diye sorunca yanıtı vermek bana düştü.

Na alakası var? Burası Büyükşehir’in!

Genç olanımız, “Siz Yeşil Vadi’yi gördünüz mü?” diye sorunca ikimiz de gördük dedik!

İşte orayı Şahinbey Belediye Başkanı Tahmazoğlu yaptı. 1200 dönüm üzerine kurulu, adı gibi harika bir yer. Antep’in içindeki bütün parkları toplasan oranın ancak üçte biri ediyor.!

 

Kimbilir ne kadar borçlanmıştır orayı yapmak için?” diye görüş bildiren yaşlı arkadaşımızın tahmini isabetsiz çıktı! Genç arkadaşımız:

"Ya, ne borçlanması! Kendi imkanları ile yaptılar, yapıyorlar. Ben konuyu iyi  bildiğim için söyüyorum. Türkiye’de bütün belediyelerin borcu var, çoğu da batak içinde. Şahinbey’in ise kuruş borcu yok. Bu belediye başkanı çok ilginç, hatırlarsanız galiba 2013 yılında Ankara’da,  ‘Bakanlığımız uygun görürse IMF'ye 100 Milyon dolar biz Şahinbey Belediyesi olarak kredi açabiliriz’ diyen adam."

 

Yaşlı olan arkadaşımız da, “Burayı Asım Bey katletti! Şato’yu Fuar’dan çıkarıp, orayı Hamdi Akın’a otel yapsın diye verebilmek için 100. Yıl’ın ortasına koskocaman tesis yapıp verdi. Şehrin varlıklı, ileri geleni de yardımcı oldu. Nedenini sonra söylerim, burada gazeteci var, dedikodu yapamam! Başka birine okul, kolej yapmak için yer verdi. Planetaryum’a gelmeden Kavaklık Park’ın hemen yanında belki Türkiye’nin en lüks lokantası yapıldı. Köşede belki 7-8 yıldır betonarmesi yapılmış, şehri çinkinleştiren yapı var. Metro’nun yeri çok karışık. Orayı görmüyor musunuz, gökdelen gibi binalar yapılıyor! Metro’nun karşısında içinde yüzlerce ağaç bulunan yerde ise geçen gün gördüm haldır haldır inşaat yapılıyordu. Belli ki imara açılmış. Siz siz olun, efendi olun, Allah karim olsun bu yürüdüğümüz yeri bile imara açarlar. Acı dilinizi tutmayı öğrenin!” dedi.

 

Bütün konuşulanları tabii burada yazamam ama alatılanları uzaydan gelen biri gibi dinledim dersem umarım anlarsınız!!

 

Keşke birisi çıkıp da, tam ismiyle,  100. Yıl Atatürk Kültür Parkı’nın hikayesini kitaplaştırsa. Böyle bir arkadaşa Gaziantep’in hafızası, yazılı tek kültür hazinesi Sabah’ın eşsiz arşivini açmaya hazırız.


100. Yıl Atatürk Kültür Parkı’nın hikayesi