ESKİŞEHİR

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Heykel olan resimleri sayfanın altın sırayla 1.5 sütun şeklinde diz
İki yemek resmini kucuk yan yana koy

- Ali İsmail KORKMAZ’ın Anısına -
Eskişehir, İç Anadolu Bölgesi’nde, Bursa ve Ankara’ya yakın konumda. Eskişehir, Türkiye’nin yüzölçümü açısından 16. nüfus açısından 7. büyük şehri. Tarihi M.Ö. 14. yüzyıla dayanıyor. Firgya, Lidya, Pers ve Roma uygarlıklarına ev sahipliği var.
Eskişehir tarih, sanayi, kültür sanat, üniversiteler ve ünlüler şehridir. Yunus Emre, Nasreddin Hoca, Battal Gazi, Enis Batur, Cemal Süreyya, Cüneyt Arkın gibi. 5000 yıldır bilinen ve kullanılan lüle taşının anavatanı. Sakarya Nehri ve onun bir kolunu oluşturan Porsuk Nehri’nin doğduğu yer. Eskişehir, 1923’de Cumhuriyetin ilanından sonra il olmuş ve 19. yüzyılın ortalarından itibaren Kalfkaslar’dan, Kırım’dan ve Balkanlardan yoğun göçler almıştır.

Eskişehir’de Gezilecek Yerler :
Odunpazarı, şehirde gezilecek yerlerin başında geliyor. Tarihi ve turistik öneme sahip bu bölge, 2012 yılından beri UNESCO Dünya Mirası Geçici listesinde bulunuyor. Odunpazarı bölgesinde gezilip görülecek birçok müze, çarşı, park, çeşme, cami ve türbe var. Tarihi Odunpazarı Evleri, Lületaşı Müzesi, Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi, Çağdaş Cam Sanatları Müzesi, Karikatür Müzesi, Cumhuriyet Tarihi Müzesi, Kurtuluş Müzesi, Eti Arkeoloji Müzesi, Tayfun Talipoğlu Daktilo Müzesi, Atlıhan El Sanatları Çarşısı, Arasta, Kurşunlu Cami ve Külliyesi, Şeyh Edebali Türbesi ve Şelale Park gibi.

Sazova Bilim, Sanat ve Kültür Parkı, Eskişehir- Kütahya yolu üzerinde ve yaklaşık 400.000 m2 alan üzerine kurulu. Parkın içinde Masal Şatosu, Korsan Gemisi, Yapay Gölet, Eti Sualtı Dünyası, Hayvanat Bahçesi, Sabancı Uzay Evi, Bilim ve Deney Merkezi, Türk Dünyası Bilim, Kültür Merkezi, Esminyatürk, Amfi Tiyatro, parkın çevresini dolaşan Gezi Treni ve bir şeyler yiyip içebileceğiniz kafe ve restoranlar da mevcut.

Kent Park, ülkemizin ilk yapay plajının içinde yer almasıyla da oldukça popüler. Parkta yürüyüş yolları, kafeler, restoranlar, oyun parkları ve gölet var.
Porsuk Çayı ve Adalar, Sakarya Irmağı’nın bir kolu olan Porsuk Çayı şehrin içinden geçiyor. Çayın içinde gondol ve tekne turları düzenleniyor. Bölgede birçok kafe ve restoranlar bulunmakta olup günün her saati hareketli.

Haller Gençlik Merkezi, şehrin ilgi çekici turistik noktalarından biri sayılıyor. Merkez daha önceleri Yaş Sebze ve Meyve Hali olarak hizmet verirken, yapılan restorasyondan sonra bugün ki halini alıyor.
Devrim Otomobili, Eskişehir denildiğine akla gelen ilk şeylerden biridir. Ülkemizin ilk ve tek yerli otomobili oluyor. Otomobil Tülomsaş Fabrikası’nın bahçesinde sergileniyor.

TCDD Eskişehir Müzesi, 1998’de hizmete açılmıştır. Müze, tren garı binasının bulunduğu alanda yer alıyor. Müze içinde buharlı lokomotifler, telgraf makineleri, tarihi kişiliklere ait eşyalar ve pullar gibi pek çok demiryolu aracı sergileniyor.
Havacılık Müzesi, 1998’de hizmete açılmıştır. Müzede çeşitli tip ve modellerde savaş ve sivil uçakları mevcut. Ayrıca kapalı alandaki binada da pilot giysileri, rozetler, uçak motorları ve maket uçaklar sergileniyor.
Eskişehir’in parklarında, meydanlarında ve sokaklarında birbirinden güzel, pek çok heykeller var.

Bu heykellerden bir tanesi var ki, bütün bir toplumun vicdanını kanatır. Eskişehir’de Gezi Parkı protestoları sırasına uğradığı alçakça saldırı sonucu 38 gün komada kaldıktan sonra yaşamını yitiren üniversite öğrencisi 19 yaşındaki Ali İsmail Korkmaz’a aittir. Heykel, Eskişehir’deki Espark Alışveriş Merkezi önündedir. Ali İsmail Korkmaz heykeli avuçlarında kuşlar sürekli su içsin diye tasarlanmış. Daha aydınlık, daha güzel, daha insanca yaşanır bir ülke ve dünya isteyen Ali İsmail Korkmaz unutulmasın. Eskişehir’e giderseniz, uğrayın, avuçlarına su koyun kuşlar içsin diye.
Ayrıca Eskişehir, sıcak su kaynakları ve hamamlarıyla da ilgi çekiyor. Vaktiniz olursa bir hamam deneyimi yaşayabilirsiniz.

Şehir içi ulaşımda otobüs ve tramvay kullanılıyor. Şehir içinde gezilecek birçok yer birbirine yakın ve yürüme mesafesinde bulunuyor.
Eskişehir’de her keseye uygun konaklama mevcut.
Ayrıca çibörek, balaban kebap, met helva ve su muhallebiyi mutlaka deneyin.
Bu ülke yaşıyor ve Eskişehir’i görmediyseniz büyük bir kayıp hem de çok büyük bir ayıp.

ES ES ES Kİ Kİ Kİ, ESKİ ESKİ ES” YAŞASIN ESKİŞEHİR


KISA BİR NOT :
Yerel yöneticiler bulundukları şehirler için şans ya da şansızlık olabiliyorlar. Bu yöneticilerin bilgi ve kültür birikimleri, dünyaya bakış açıları, eğitimleri ve bunu yöneticisi oldukları şehir için kullanabilme yeteneklerini çok önemli. Eskişehir bu anlamda Türkiye’nin en şanslı şehirlerinin başında geliyor. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen yöneticisi olduğu şehri yeni baştan yaratmış. Adının eski olduğuna bakmayın her sokağı, her caddesi ve restore edilen evleriyle yeni ve yaşayan bir şehir,
Darısı yaşadığımız şehirlerin başına diyeceğim ama…

 

 

 

ESKİŞEHİR