Baklava

YAYINLAMA: 31 Temmuz 2018 / 20.00 | GÜNCELLEME: 31 Temmuz 2018 / 20.00

Dünyada en lezzetli fıstığın yetiştiği Gaziantep’te baklavalık boz fıstığın hasadı başladı.

En büyük üretici Amerika, fıstığın merkezi oldu. İran’la birlikte dünya üretiminin yüzde 85’ini gerçekleştiriyorlar.

Ama baklava için en lezzetli fıstık, dünyada yalnız Antep’te yetişiyor. Türkiye’de de bir çok ilimiz fıstık yetiştiriyor. Buna, bizden daha fazla ağacın ve üretimin olduğu Şanlıurfa da dahil…

 

Baklavamızın lezzeti, tarihi İpek Yolu üzerinden taşınan malzemenin doğallığından, zenginliğinden ve lezzetinden geliyor.

Toprağın sulanmadığı Harran’ın sert durum buğdayı, Tektek Dağları’nda florası çok özel bitkilerle otlanan hayvanlardan elde edilen tereyağı ve Barak’ın kuş boku fıstığı…

Buna bir de Antepli baklava ustalarının hünerli ve sihirli ellerini katarsak ortaya çıkan masalsı ürüne, bir sanat eserine  baklava diyoruz.

 

Dünyanın en önemli mutfak tarihçisi Charles Perry, Antep’e gelip bizzat tadına baktığı baklavamızı Los Angeles Times’ta yazmıştı. Gazeteyi saklıyorum. Portföyümde daha epey gazete ve dergi var da, beni asıl, dünyada en yüksek tiraja sahip, kalitesine ve işlediği konulara hayran olduğum Aramco dergisi etkiledi.

Bu dergi Gaziantep’e iki uzman muhabirini yolladı, sırf baklavayı incemeleri için.

Ortadoğu tarihinde doktora sahibi tarihçi Gall Simmons ile foto muhabiri ve film yapımcısı, Gaza Fixer filminin yönetmeni George Azar, Filiz Hösükoğlu’nun rehber ve danışmanlığında birlikte hazırladıkları baklavanın muhteşem hikayesi Aramco (Mayıs/Haziran 2015) sayısında yayınlandı.

 

Baklava, bir değil, birçok kurum tarafından yapılan araştırmalarda dünyanın en beğenilen 5 tatlısı arasında yer aldı. (Bunun kaynakları bende mevcut)

Dahası, bu 5 tatlının arasında en emekli olanı baklava kabul edildi.

 

Baklavayı bu kadar derin anlatmamın nedeni son zamanlardaki spekülasyonların temeli olmadığını kanıtlamak için.

Baklava ekmek gibi değildir. Antep’te evlere misafir geldiği zaman girer. Anteplinin baklava tüketimi azdır. Ayrıca, Antep’in o kadar güzel tatlı çeşitleri vardır ki, baklava kadar lezzetli ama baklavadan daha sağlıklı…

 

Ekmeğe narh koyabilirsiniz. Ama baklavaya narh olur mu?

Antep’te 24 liraya baklava var, 45 liraya var, 55 liraya var.

Bunları beğenmeyip, illa ünlü firmaların baklavasını tercih ederseniz o zaman bedelini ödeyeceksiniz.

 

Bugün piyasada Antep yapımı çok iyi ayakkabılar var. Atölyeden 40-45 liraya çıkan ayakkabılar mağazalarda 250 liraya satılıyormuş. İstanbul ürünü daha da iyileri var, 700  liraya rahat müşteri buluyormuş. Ama Prada ayakkabı 5 bin lira! Değer mi? Hem de nasıl…  Çok şık, ayakta çok zarif duruyor, parası olan meraklısı için değer…

Şimdi Prada’ya neden bu kadar pahalıya satıyorsunuz mu diyeceğiz!

Alma kardeşim, bütçene göre olanı al, derler.

 

Antep’te günde 12 ton baklava üretiliyor. Ortalama fiyatı 60 lira kabul etsek, günde 700 bin lira, yılda, 250-300 milyon lira eder.

Bu para olduğu gibi Antep’e giriyor. Katma değeri son derece yüksek. İthalat girdisi falan da yok! Hammaddenin hepsi yerli.

Bu durumu OSB’deki sanayi ile karşılaştıracağım, farkını görünce şaşıracaksınız.

Bu sanatçı ruhlu baklavacılara sahip çıkmalıyız.

Gaziantep’in geleceği, tarım ürünlerinde, turizmde ve de gastronomide.

 

 

 

 

 

Dergide harika baklava resimleri var. Üretimden çekimler var. Ama o resimleri kullanırsam hemen nerede çekildiği anlaşılacağı için haksızlık yapmak istemedim. Muhabirler birden fazla baklavacıyı ziyaret etmişler.

Baklava