URLA

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Urla, İzmir’e 35 km mesafede şirin bir ilçe. İzmir – Çeşme otobanıyla ulaşımı çok kolay. İlçe merkezinin denizden yüksekliği 65 metre. Arazi dağlık ve tepelik. Dağlar ormanla kaplı. İlçe merkezi denize 5 km mesafede. Urla’nın 40 km’lik sahil şeridi boyunca birçok kamu kuruluşlarına ait kamp ve özel tesisler var. Ayrıca bölge çok sayıda yazlık konut ve site var.

Ayrıca Urla , Yunan Filozof Anaksagorsa’nın doğum yeri. Filozofa göre evrendeki her şey sonsuz sayıdaki küçük tohumdan meydana gelir. Değişim denen şey bu sonsuz sayıdaki tohumcukların bir araya gelmesi ve ayrışmasıdır.

Urla’da Gezilecek Yerler :

Malgaca Pazarı (Eski Arasta) : Tarihi iki yüzyıla dayanan bir alışveriş merkezi. Pazar iç içe inşa edilmiş hoş görünüme sahip. Pazar ziyaretçilerin her türlü ihtiyaçlarını (manav, kasap, ayakkabı, kahvehane, berber, bakkal, kafe ve manifatura gibi) karşılayabilecekleri bir merkez.
Burada yiyeceğiniz yerel katmerin görüntüsü de tadı da bir başka. Katmer ağzınızda dağılıyor, hafif ve kıtır kıtır; görüntüsün yağlı olmasına aldırmayın.



Urla Sanat Sokağı : 2010 yılında sanatsever insanları bir araya getirmek için oluşturulmuş. Sokağın eski adı Zafer Caddesi, sokağın kimi yerlerinde bu ismi belirten tabelalar duruyor. Onlarca esnafın bir arada bulunduğu sokakta hediyelik eşya dükkanları, birbirinden ilginç ve çok güzel kafeler, sanat atölyeleri ve kitapçılar bulunuyor. Ayrıca sokakta müzikten sanat birçok konuda eğitim veriliyor. Devlet Tiyatroları Urla Sahnesi’de sokakta bulunuyor.

Sokağın başından sonuna sağlı sollu tezgahlarda magnetler, el işi takılar, bardak ve fincanlar ve antika tabaklar satılıyor.
Necati Cumali Anı ve Kültür Evi : Türk Edebiyatının önemli isimlerinden Necati Cumali’nin doğup büyüdüğü ve eşi ile beraber yaşadığı taş ev, sanatçının anısına müze olarak düzenlenmiş. Müzenin kapısına açık olduğu günleri ve saatleri belirten herhangi bir düzenleme bulunmuyor. Ziyaret gittiğimde de kapalı idi. Böyle bir müzenin olması çok güzel ama bu güzelliğin aynı heyecanla devam ettirilmesi de gerekir.

Tanju Okan Parkı : Bir dönem Türk müziğinin önemli isimlerinden, Urla’da yaşayan ve adı şehirle özdeşleşen müzisyen Tanju Okan anısına düzenlenmiş bir park. Park oldukça bakımsız durumda.

Hotel Yorgo Seferis (Yorgo Seferis Evi ) : Yunan şair Yorgo Seferis’in 1900’de doğduğu evin aslına uygun kalınarak yapılan restorasyon sonrasında butik otel olarak kullanılıyor. Otel otantik bir dekorasyonuna sahip.

Klazomenai : Dünyanın en eski ve ilk zeytinyağı üretim atölyesinin burada olduğu ifade ediliyor. Ege Üniversitesi tarafından, bu atölyenin bir benzeri kurulmuş ve ziyaretçiler tarafından ücretsiz gezilebiliyor. Helenistik döneme ait bu yerleşim merkezinde yapılan kazılarda çıkarılan eserler İzmir Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.



Karantina Adası : 1800’lü yıllarda salgın hastalıkların dünyaya Asya’dan yayılması üzerine kıtalar arası geçişlerin olduğu belirli noktalarında karantina bölgeleri kurulmuş.. Bu noktalardan biri de Urla’nın yanı başında bulunan Karantina Adası. Adanın kara bağlantısı var. Ada Sağlık Bakanlığı tarafından kullanıldığı için ziyaretçi kabulü yapılmıyor.



İskele : İlçenin deniz kıyısındaki yerleşim bölümünü meydana getiriyor. İlçe merkezine uzaklığı 5 km. Burada küçük bir yat limanı var. Çevrede restoranlar, plajlar ve yürüyüş yolları bulunuyor. Denizi temiz, pırıl pırıl ve dalgasız. Çevre köylerden gelen organik ürünlerin satıldığı Pazar yeri mevcut. Bu pazarı dolaşırken, şehirde tadını ve kokusunu unuttuğumuz doğal ürünlerin kokusunu içinize çekebilirsiniz.
Karantina Adası,Tanju Okan Parkı, Klazomenai ve Hotel Yorgo Seferis (Yorgo Seferis Evi ) burada bulunuyor.



Özbek Köyü : Köyün ilçeye uzaklığı 10 km. Köye giderken yeşillikler içinde yol alıyor, yolu virajlı ama, manzarası muhteşem. Tepelerden deniz, dağlar ve bütün bir bölgeyi rahatlıkla görünüyor. Köy deniz kıyısında değil. Köyün nüfusu yazın oldukça artıyor. Köyde kafeler, kahvehane ve restoranlar bulunuyor. Köyün deniz kıyısı ve limanı 2 km mesafede. Plaj, kafe ve balık restoranları ve yazlık evler var. Bölge oldukça sakin ve sessiz.

Bölgede bunların dışında görülebilecek birbirinde daha pek çok yer var. Karaburun Yarım Adası, Çeşme, Alacatı, Sığacık ve köyleri gibi. Tercih sizin.
Tatiliniz güzel olsun…

URLA