Sedir Adası / Marmaris

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Sedir Adası (Kleopatra Adası), Marmaris’in 16 km kuzeyinde bulunan turistik ve görülmesi gereken yerlerinden. Ada altın sarısı plajı ve denizi ile meşhur. Plaj aynı zamanda Kleopatra adıyla anılıyor.

İlk çağlarda adını, adada bol miktarda bulunan Cedrae (Sedir) aldığı bilinen Sedir Adası resmi kayıtlarda Şehreoğlu ya da Şehroğlan Adası olarak bilinirken, halk arasında aşk adası, balayı adası veya şiir adası olarak tanımlanıyor.
Aşık Veysel’e sormuşlar “Sizce aşk nedir?” Veysel gülmüş ve yanıtlamış; “Seversin, kavuşamazsan, aşk olur.” Mecnun Leyla için çölleri aşmış, Ferhat Şirin için dağları delmiş ve Romalı Antonius sevgilisi Mısır Kraliçesi Kleopatra için gemiler dolusu kumu Kuzey Afrika’dan getirterek sevgilisinin ayaklarının altına sermiştir. Aşk bu, insana yaptıramayacağı hiçbir şey yok gibi.

Yaygın bilinen efsaneye göre, Mısır Kraliçesi Kleopatra ve sevgilisi Antonius bu plajda yüzmüşler ve bu özel kumlar Kuzey Afrika’dan getirilmiş. Adanın diğer ucunda, batı kısmında Roma Dönemi’ne ait Apollon Tapınağı, tiyatro, nekropol ve kilise kalıntıları bulunuyor.

Kleopatra Plajı’nda bulunan kumlar, özel biçimde oluşan kalker damlacıkları Sedir Adası dışında Girit Adası’nda görülüyor. Çok özel jeolojik oluşumlar sonucu meydana gelen ve giderek azalan kumlar 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Gereği altın sarısı kumları özel koruma altında olduğundan dolayı plaja havlu ve terlikle bile girilmesine izin verilmiyor. Denize giren herkes zorunlu olarak duş alıp, üzerindeki kumları temizledikten sonra ayrılıyor.

Sedir Adası’na Akyaka ve Marmaris’ten kalkan tur teknelerini kullanabilirsiniz. Ayrıca Çamlık İskelesi’nden de düzenli olarak tekne seferleri yapılıyor. Marmaris-Muğla karayolunun 12. kilometresinde Çamlı Köyü dönüp, yaklaşık 6 kilometre sonra köy iskelesine varılıyor. Burada kişi başı 25 lira ücret ödeniyor. Yaklaşık 30 dakikalık bir yolculuktan sonra adaya ulaşan ziyaretçiler, burada da 25 lira ödüyor. 12 yaşından küçük çocuklar ve 65 yaşından büyükler ücretsiz. Ada müze statüsünde bulunuyor. Müzekart veya İş Bankası Maksimum kart geçerli. Adanın plajında bulunan şezlong ve şemsiyelerden ücret ödemeden yararlanılıyor. Deniz girenler duş, soyunma kabini ve yiyecek içecek ihtiyaçlarını burada karşılayabiliyor. Ada içinde sigara ve alkol satışı yasak. Ancak gelirken yanınızda getirilmesine ses çıkarılmıyor. Ada saat 19.00’dan sonra kapanıyor.
Sedir Adası ya da bilinen adıyla Kleopatra Adası, güzelleşmek isteyen yerli ve yabancı ziyaretçilerin akınına uğruyor.





Sedir Adası / Marmaris