ÇİNGENE KIZI’NIN MEMLEKETİ : ANTEP ZEUGMA MOZAİK MÜZESİ

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Biz tarih duygusundan yoksunuzdur... üstelik merak da etmiyoruz. Hani tarihimizle öğünüyoruz ya, tarihimizi bilmiyoruz ki... Şimdi bu tarih duygusundan yoksunluğa, bir de Anadolu’nun eski tarihini görmemezlikten gelme tutumu eklenmiştir...Ama şu ortaya çıkacak ki, biz bırakın uzak geçmişimizi, en yakın geçmişimizi de çözmüş değiliz., daha kendimizi tanımıyoruz. Şurada Osmanlı, onun öncesinden Selçuk...Peki, ondan önce? Bu soruyu sormadan nasıl durabilir insan? “ Melih Cevdet ANDAY

Zeugma, MÖ 300 civarında Büyük İskender'in generallerinden Selevkos I Nikator tarafından kurulmuş bir antik şehirdir.
Gaziantep ilinin Nizip ilçesine 10 km uzaklıktaki Belkıs mahallesi eteklerindedir. Zeugma “köprü” “ geçit” anlamına gelmektedir. Antik şehir, Roma döneminden kalan mozaikleri ile dünyaca ünlüdür.

Zeugma Mozaik Müzesi, 9 Eylül 2011 tarihinde Gaziantep'te açılan ve 1700 metrekarelik mozaik ile dünyanın ikinci büyük mozaik müzesi olma özelliğini taşımaktadır. Müze 30.000 m2 alan üzerine kurulmuştur. Müze, 3 adet binadan oluşan bir komplekstir.

Müzede Zeugma Antik Kenti'nden gelen mozaikler sergilenmektedir. Ayrıca Dünyaca ünlü Çingene Kızı’da burada bulunmaktadır. Müzede eserlerin sunumu ve ışıklandırma görülmeye değer bir güzellik sunmaktadır. İki bin yıllık mozaiklerin yıllar içinde talan edilen parçaları, lazer sistemiyle görüntü olarak tamamlanmaktadır.
Müze: bodrum ve 2 kattan oluşmaktadır. Bodrum katı kapılı olmasına rağmen, kattaki eserler yukarı dan görülebiliyor. Neden kapalı olduğuna dair bir açıklama da bulunmamaktadır. Müzede: 1450 metre kare mozaik, 140 metre kare duvar resmi, 4 Roma dönemi çeşmesi, 20 sütun, 4 kireç taşı heykel, bronz Mars heykeli, mezar ve lahitler sergilenmektedir. Müzeyi aynı anda 800 ziyaretçi gezebiliyor.
Müze görevlileri içinde bulundukları binanın ve içindekilerin bilincinde, saygılı, güler yüzlü veziyaretçilere her konuda yardımcı olmaktadırlar. Müzeyi gezmeye başlamadan girişteki salonda, Zeugma’ya ilişkin kısa tanıtım filmini izlemeye ihmal etmeyin.

Müze, Mithatpaşa Mahallesi Hacı Sani Konukoğlu Bulvarı Şehitkamil, Gaziantep adresindedir.
Müzeye şehrin her yerinden ulaşım çok rahattır. Yürümeyi seviyorsanız merkezden yürüyerek de gidebilirsiniz. Müze her gün açıktır.

Müzenin çıkışında: hediyelik eşya satış yeri var ve burada içecek servisi de yapılıyor.
Müzenin 100 araçlık otoparkı mevcuttur.

Yukarıdaki alıntıda da; M. C. ANDAY’ın dediği gibi, ya “ondan önce” sorusunun yanıtlarından birini bulmak için Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi’ni görelim.
Gaziantep’e sadece damak zevkiniz için değil bu müzeyi görmek içinde gidin derim.
Dünyanın sayılı müzelerinden biri olan Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi’ni mutlaka görün…






ÇİNGENE KIZI’NIN MEMLEKETİ : ANTEP ZEUGMA MOZAİK MÜZESİ