KOMŞU ADAMIZ: SAMOS

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Ülkemizin Ege ve Akdeniz bölgelerinde, elini uzatsan dokunacak kadar yakın olan çok sayıda Yunan adaları var. Ayvalık’ta Midilli, Çeşme’de Sakız, Kuşadası’nda Samos, Bodrum ve Marmaris’te Rodos ve Simi ve Kaş’ta Meis Adası gibi.



Ülkemizin kıyılarındaki tatil beldeleri betona, kalabalığa, gürültüye, kirliliğe ve pahalılığa teslim olurken, yanıbaşımızdaki Yunan adaları otantik yapılarını korumuş. Bu özellikleri nedeniyle gezginlerin, turistlerin ve şehir hayatından kaçıp geleneksel yapıya ilgi duyan insanların dikkati buralara yönelmektedir.




Türkiye’ye yakın olan bu adalardan birisi olan Samos‘a Kuşadası‘ndan kalkan feribotlar ile 1,5 saatte varılıyor. Adaya biz Sisam derken Yunanlılar Samos demektedir. Kuşadası’nda da, Samos adı yaygın olarak kullanılmaktadır.
Kuşadası’nda çeşitli firmalar Kuşadası – Samos - Kuşadası karşılıklı feribot seferleri düzenlemektedir. Bu seferler günübirlik olduğu gibi (sabah gidip akşam dönmeli), konaklamalı da olmaktadır. Bu firmalar tur programlarıda yapmaktadırlar. Kuşadası’ndan kalkan ferbot saatlerinde geçikmeler yaşanırken, Samos’tan kalkan feribotlarda gecikme olmamaktadır.




Samos adası büyük, güzel ve turistik adalardan biridir. Antik çağlardan gelen bir tarihe sahiptir. Adada yerleşim yerleri birbirine çok yakındır. Yeme içme bize göre daha uygundur. Konaklamak için çok sayıda pansiyon ve birkaç otel var. Bazı yerlere pansiyonlar plajla içiçe durumdadır. Denizi temiz ve berrakdır. Ada inşaat sektörüne terk edilmemiştir. Adada öğleden sonra uzun bir siesta vakti yaşanmakta olup hemen hemen hayat durmakta. Buna karşın geceleri sokaklar oldukça kalabalık. Ada halkı sıcak,samimi ve oldukça yardımsever.

Samos Adası’nda görülecek yerler:
Vathy, Samos’un merkezidir. Limanın at nalı şeklindeki tepeden görünümü çok etkileyicidir. Dar sokakları, kafe ve tavernaları ve denize çıkan sokakları ile ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Arkeoloji ve Şarap Müzeleri var.
Pythagorion (Pisagor), ünlü matemetikçi ve filozof Pisagor’un adının verildiği antik liman kentidir. Samos’un en turistik (balıkçı tekneleri ve yatlarla dolu bir koyu, kafe ve tavernalarının bol olduğu dar sokakları ve bütün sokaklarının denize çıktığı sessiz, sakin ama şirin mi şirin bir kasaba) yeridir. Limanın sonunda bir de Pisagor heykeli var.

Kasabaya yakın bir tepenin yamacında Panagıa Spılına Manastırı (Meryem Ana Mağara Manastırı) , Eupalıonos Tüneli ve Hera Tapınağı görülmeye değerdir.
Kasabada Arkeoloji Müzesi bulunmaktadır. Antik Liman Unesco Dünya Mirasları Listesi’nde bulunmaktadır.
( Pisagor kimdir?
Dünyada kime sorsanız Pisagor’u bilir, bilir bilmesine de, biz yinede kısa bir hatırlatma yapalım.
"Sayıların babası" olarak bilinir. Pisagor ve öğrencileri her şeyin matematikle ilgili olduğuna, sayıların nihai gerçek olduğuna, matematik aracılığıyla her şeyin tahmin edilebileceğine ve ölçülebileceğine inanmışlardır. Sürecek


 

KOMŞU ADAMIZ: SAMOS