KOMŞU ADAMIZ: SAMOS(2)

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Pythagorion (Pisagor), ünlü matemetikçi ve filozof Pisagor’un adının verildiği antik liman kentidir. Samos’un en turistik (balıkçı tekneleri ve yatlarla dolu bir koyu, kafe ve tavernalarının bol olduğu dar sokakları ve bütün sokaklarının denize çıktığı sessiz, sakin ama şirin mi şirin bir kasaba) yeridir. Limanın sonunda bir de Pisagor heykeli var.

Pisagor, düşüncelerini yazıya dökmemiştir. Onun hakkında bildiklerimizi öğrencilerinin yazılarında anlattıklarıyla öğreniyoruz.
Pisagor, sabah yıldızı ile akşam yıldızının aynı yıldız olduğunu ilk anlayan Yunanlıdır. Bu gün bunun Venüs gezegeni olduğunu biliyoruz.
Pisagor'un en büyük başarısı, müziğin 1, 2, 3, 4 sayılarının orantılı aralıklarına dayandığını keşfetmesidir. Pisagor, evrenin bu sayıların toplamı olan 10 sayısına (1+2+3+4=10) dayandığını söylemiş.

Pisagor müzik ile de uğraştı. Telin kısalmasıyla, çıkardığı sesin inceldiğini keşfetti. İki telden birinin uzunluğu diğerinin iki katıysa, kısa telin çıkardığı ses uzun telin çıkardığı sesin bir oktav üstünde olduğunu gördü.

En iyi bilinen teoremi; kendi adıyla anılan Pisagor teoremidir. Pisagor teoremi:
Bir dik açılı üçgende dik kenarların her birinin uzunluklarının karelerinin toplamaları, dik açılı köşe karşısındaki kenarın (hipotenüs) uzunluğunun karesine eşittir. Bu teoremin matematik formülle ifadesi şöyledir: a² + b² = c² “ )
Pisagor ile Kokkari arasında Mytilini kasabası var. Burada Paleontoloji Müzesi var. Küçük, sessiz ve sakin bir yer. Sokaklarında keyifli zaman geçirebilir ve kafelerinde soğuk içeceklerle serinleyebilirsiniz.

Kokkari denize sıfır kafe ve tavernaları ile ilginç bir yer. Sokakları temiz ve evleri bakımlıdır. Denize girilebilecek güzel plajları bulunmaktadır.
Karlovsi adanın kuzeybatısında yer almaktadır. Adadaki diğer yerleşim yerlerinin özelliklerini taşımaktadır. Vaktiniz olursa gidebilirsiniz. Görmeseniz de bir kaybınız olmaz.

Adaya özgü alınabilecek en önemli hediyelik eşya "Pisagor bardağı". Bu bardağı işaretli yere kadar doldurabiliyorsunuz, fazla doldurursanız içine koyduğunuz sıvı bardağın altından akmaya başlıyor. Pisagor bu bardağı herkes aynı miktarda içsin diye tasarlamış sanırım.

Yunan adasına gelmişken,Yunanlılara ait Frappe (buzlu kahve)’yi denemelisiniz. Ayrıca Yunan salatası yiyin. Salata işte demeyin, malzemeler aynı olmasına aynı, tadı bambaşka. Ben çok seviyorum. Yine adanın Şarap Fabrikası var demiştik. Şarapla aranız iyiyse bol bol tadabilirsiniz.

Unutmadan! Yerleşim yerleri arasında giderken yol kenarlarında göreceğiniz küçük dini maketler sizi şaşırtmasın.trafik kazalarında ölenlerin anısına yapılmıştır. İçinde ölene ait resim, mum, İsa ya da Meryem Ana resmi ve haç bulunmaktadır.
Kalabalık ve gürültülü tatil yerlerinden sıkıldıysanız; güzel manzaralar eşliğinde dingin bir tatil ve keyifli bir zaman geçirmek istiyorsanız Samos Adası tam size göre.


 

KOMŞU ADAMIZ: SAMOS(2)