Plovdiv (Filibe)

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Bulgaristan’ın başkent Sofya’dan sonra ikinci en büyük şehri olan Plovdiv, 700 bin nüfusa sahiptir. Bulgaristan’ın orta kesiminde yer alır. Tıpkı İstanbul gibi 7 tepeli bir şehirdir. Şehir 4 bin yıllık bir geçmişe sahiptir. Makedonya Krallığı, Trakya Krallığı, Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu buralarda hüküm sürdüler.
Plovdiv, başkent Sofya’ya 130 km ve Edirne’ye 160 km mesafedir. Şehrin güneyinden Meriç Nehri geçmektedir.
Plovdiv, 2019’da Avrupa Kültür Başkenti olmaya hak kazandı.
Makedonya Kralı Filip - Büyük İskender’in babası -, fetihler sonucu kendi adıyla anılan bu şehri kurduğundan dolayı Plovdiv’e Filibe’de denilmektedir.
Plovdiv’de Gezilecek Yerler
Nebet Tepesi
7 tepe üzerine kurulu şehri kuş bakışı seyretmek için Nebet Tepesi’ne yürüyerek çıkılabilir, buradan Plovdiv’in manzarası gerçekten seyredilmeye değer.

Antik Roma Tiyatrosu
Şehrin simgesi olan tiyatro, 117’de Roma döneminde inşa edilmiştir. Tiyatro günümüzde konserler, tiyatro ve çeşitli etkinliklerinde kullanılmaktadır. 3500 kişilik kapasitesi mevcut.

Old Town (Eski Şehir)
Araç trafiğine kapalıolan bölge yürüyerek gezilebilmektedir. Eski Plovdiv evleri bu bölgede bulunmaktadır. 1847 tarihli Argir Kuyudzhioğlu Evi Etnografya Müzesi, Fransız şair Alphonse Evi Lamartine Müzesi olarak kullanılmaktadır.

Dzhuma Meydanı
Şehrin ana meydanıdır. Bu meydanda 2. yy’da İmparator Hadrian tarafından inşa ettirilen Roma Stadyumu bulunmaktadır. Stadyumun büyük bölümü şehrin altında kalmıştır. Stadyumun 30 bin kapasitesi olduğu belirtilmektedir. Yine meydanda Sultan I.Murat tarafından yaptırılan ve hala ibadete açık olan Cuma Cami, Ulu Cami ya da diğer adıyla Hüdavendigar Cami mevcut.

Knyaz Alexsandar Batenberg Caddesi
Şehrin en önemli alışveriş mekanıdır. Trafiğe kapalı 1750 metre uzunluğundaki cadde, Avrupa’nın en uzun caddesidir. Caddenin sağı ve solunda çok sayıda mağaza, kafe, otel ve restoran bulunmaktadır.

Şehir oldukça güvenlidir. Plovdiv, parkları, caddeleri, sokakları, tarihi yapıları ve eski evleriyle görülmeyi hak eden bir şehirdir. Ayrıca şehirde Türkçe konuşan birilerini bulmak her zaman mümkündür. Toplu taşıma araçları birçok turistik noktaya gitmektedir.




Plovdiv (Filibe)