PAMUKKALE / HİERAPOLİS ANTİK KENTİ

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00



Pamukkale, Denizli’nin 19 ilçesinden birisidir. İlçe, 6 Aralık 2012’de 13 büyükşehrin kurulması ve sınırlarının belirlenmesini içeren yasanın Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla resmen kurulmuştur. Pamukkale ilçe belediyesi ise 30 Mart 2014 Yerel Seçimleri’yle yasallık kazanmıştır.
Pamukkale ilçesi, travertenler, Hierapolis Antik Kenti ve Karahayıt Kaplıcaları ile ünlüdür.



1988’den beri Unesco Dünya Kültürel ve Doğal Miras Listesi’nde yer alıyor.
Traverten, kimyasal reaksiyon sonucu çökelme ile oluşan kayalara verilen isimdir. Travertenlerin beyazlığının oluşumunda hava şartları, ısı kaybı, suyun akışı ve süresi belirleyici oluyor. Bölge yapılan araştırmalarda göre beyaz katmanlar yılda 1 mm kalınlaşıyor.
Travertenlerin yanında bulunan Antik Havuz (Kleopatra Havuzu) bulunuyor. Rivayete göre Kraliçe Kleopatra burada yüzdüğü söyleniyor. Havuza giriş ücreti 6-12 yaş 13 lira ve 12 yaş ve üzeri 50 liradır.
Travertenler 2700 metre uzunluğunda ve 160 metre yükseklikte bulunuyor. Parlak beyaz rengiyle 20 km uzaklıkta görünüyor.
Pamukkale travertenlerinin bir kolu sayılan Karahayıt Kaplıcaları, Pamukkale’nin 5 km uzaklığındaki Karahayıt kasabasında yer alıyor. Kaplıcaların bir diğer adı da Kızıl Su’dur. Kaplıca mide, karaciğer, bağırsak, safra yolu enfeksiyonlarına, diabet vb. rahatsızlıklara iyi geldiği söyleniyor.
Birçok rahatsızlığa iyi gelen kaplıcalara, yerli ve yabancı turistlerin ilgisi var. Buraya gelenlere hizmet veren otel ve pansiyon gibi konaklama seçenekleri de bulunuyor.
Hierapolis travetenlerle içi içe bir antik kenttir. Hierapolis, Kutsal Şehir anlamına geliyor. Bu antik kent M.Ö. 190 yıllarında kurulmuş. Bölge bir dönem Frigyalılara başkentlik yapmıştır. Büyük tiyatrosu, yürüyüş yolları, hamamı, çeşmeleri ve nekropolü (mezarlık) ile büyük bir antik kenttir. Antik kentte kazı çalışmaları devam ediyor.
Antik kent kazılarında çıkan eserlerin sergilendiği bir arkeoloji müzesi mevcut, müzeye giriş ücretli 5 liradır.
Eski adıyla Hierapolis, bilinen adıyla Pamukkale, tarihi ve doğal güzelliğiyle her mevsim ziyaretçilerini ağırlıyor. Hierapolis Antik Kenti ve Pamukkale travertenleri sayesinde bölge, dört mevsim boyunca çekiciliğini sürdürüyor.
Pamukkale’ye giriş 35 liradır.



Pamukkale ve Karahayıt Kaplıcaları’na Denizli otobüs terminalinde kalkan dolmuşlarla gidebilirsiniz.





PAMUKKALE / HİERAPOLİS ANTİK KENTİ