MOSKOVA

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Moskova, Rusya Federasyonu’nun başkentidir ve anayasada ülke statüsündedir. Moskova, Rusya’nın batı bölgesinde yer alır. Şehrin sınırlarını kabaca Moskova Çevreyolu’nun çizdiği 1050 km’lik alanı kaplar. Siyasal konumuyla tarih boyunca önemli bir rol oynayan Moskova, halen ülkenin en büyük şehri ve önde gelen sanayi, kültür, bilim ve eğitim merkezidir. Nüfusu çevre banliyölerle birlikte 18 milyon civarındadır. Dünya’nın en zengin ve en pahalı kentlerinden biridir. Dünyada en çok milyarderin Moskova’da yaşadığı söylenmektedir. Moskova, adını içinden geçen nehirden almıştır, nehrin adının neden Moskova olduğu tam olarak bilinmemektedir. Moskova tarihi ve kültürel zenginlikleri açısından dünyada sayılı ülkeler arasındadır. Burada hayat 24 saat aralıksız devam ediyor, sokaklar ışıl ışıl ve hareketlidir.

Moskova’da Görülmesi Gereken Yerler:
Kremlin Sarayı


Kremlin Sarayı 12. yy’da yapılmıştır. Kremlin Rusça’da “Kale” anlamına gelmektedir. Burası aslında tek bir saray değil. Yaklaşık 28 hektar alana kurulmuş binalar kompleksi. İçerisinde saray, katedral, kilise, müze ve senato binası vardır. Rusya Federasyonu devlet başkanının çalışma ofisi de buradadır.
1849’da inşa edilmiştir.

Kızıl Meydan

Kızıl Meydan Moskova’yı ziyaret eden bütün turistlerin buluşma noktasıdır. Kızıl Meydan’da birbirinden güzel mimari yapıları bir arada görebilirsiniz. 15. yy’dan bu yana Kızıl Meydan, tarihiyle dünyanın en ünlü meydanlarından bir tanesidir. Kızıl Meydan’da Lenin’in mumyalı anıt mezarı, kubbeli Aziz Vasili Katedrali, Devlet Tarih Müzesi, GUM alışveriş merkezi vardır. Kızıl Meydan yüzyıllardır Rusya’nın bütün tarihine tanıklık etmiştir. Çarlık Rusya döneminde büyük protestolar bu meydanda yapılırmış. Sovyetler Birliği döneminde ise, 1 Mayıs ve Ekim Devrimi yürüyüşleri burada yapılmıştır.

Lenin’in Mozolesi
Kızıl Meydan’daki anıt mezardır. Mozole’nin girişinin üstünde, 70 yıldır devlet başkanlarının resmi geçit ve merasim törenlerinde çıktıkları kürsü bulunmaktadır.

Bolşoy Tiyatrosu

Dünyanın en meşhur tiyatrolarından biridir. Bina, 1825 yılında yapılmıştır.

Aziz Vasili Katedrali

Kızıl Meydan’da bulunmaktadır. Rusya’nın simgelerinden biridir.

Kurtarıcı İsa Kilisesi

1883 yılında Rus-Bizans tarzında yapılmıştır.

Novodeviçi Manastırı ve Mezarlığı
UNESCO Kültür Mirası’dır. Nazım Hikmet’in mezarı burada bulunmaktadır. Ayrıntılı bilgi için gazetemizin 31 Temmuz 2017 tarihli sayısına bakılmalıdır. Sürecek

MOSKOVA