Palu / Elazığ

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Palu, Elâzığ'ın bir ilçesidir. Kovancılar ilçesine 10, Elazığ il merkezine yaklaşık 70 km. uzaklıktadır. İlçenin nüfusu 9.200’dür. İlçe arazisi Murat suyu civarındaki düzlükler ile güneydeki doğu toros silsilesini oluşturan Ak dağlardan meydana gelir. Murat Nehri ilçe topraklarının içinden geçmekte olup, vadisi genellikle dik ve sarptır.

İlçenin tarihi oldukça eskidir. Yörede ilkçağ ve ortaçağdan kalma birçok eser vardır. Palu ve çevresi Urartu, Roma, Bizans ve Osmanlı hakimiyetlerinde kalmıştır.
Palu Cumhuriyetin ilanına kadar Diyarbakır İline bağlı Ergani-Maden Sancağının bir ilçesi olarak yer almıştır. Kale çevresinde görülen kalıntılardan zaman içerisinde Palu merkezinin yerleşme alanının üç kez değiştiği anlaşılmaktadır. İlk yerleşme yeri bugünkü Palu'nun 3 km. kadar doğusunda yer alan hakim bir tepede bulunan kale içidir. Daha sonra genişleyerek kalenin eteklerinde yayılan Palu sırasıyla yangın ve heyelan nedeniyle iki defa yer değiştirmiş ve nihayet 1953-1954 yıllarında bugünkü yerine taşınmıştır.

Palu’da Gezilecek Yerler

Palu Konağı
Palu Kaymakamlığı ve Palu Belediyesi’nin birlikte yürüttüğü Tarih Palu’dur Palu Tarihtir projesi kapsamında tarihi Murat Köprüsü yanı Murat Nehri kıyısında 2015’de yap Palu Konağı yaptırılmıştır. Konak restoran olarak hizmet vermektedir.



Palu Kalesi
İlçede hüküm süren uygarlıkların yerleşim alanlarından biri de ilçesinin hemen yanı başında bulunan kaledir. Kale Urartu dönemine aittir. Kalede yaklaşık 3 bin yıllık çivi yazısıyla yazılmış Urartu Kaya Kitabesi, tüneller, kaya mezarları ve su sarnıçları bulunmaktadır. Kaya Kitabesi’nde “Kim bu kitabeyi kırarsa, zarar verirse güneş onun üzerine doğmasın, dünyası kararsın!” yazısı bulunmaktadır.


Tarihi Palu Köprüsü
Artuklular zamanında yapıldığı düşünülen köprü190 metre uzunluk ve 4.85 metre ile ülkemizin en uzun köprülerinden birdir. 2008-2011 yıllarında restore edilmiştir.


Kilise
Eski Palu’da Çarşıbaşı Mahallesi’nde bulunan kilise, Bizans dönemine aittir. Kilise,kare planlı ve üzeri kubbe ile örtülüdür.


Ulu Cami
Çarşıbaşı Mahallesi’nde bulunan cami 1186’da inşa edilmiştir. Dikdörtgen planlıdır. Çatısı tamamen çökmüş olan caminin iç kısmında bulunan kemerler ayaktadır.

Küçük Cami
Eski Palu’daki cami Osmanlı dönemine aittir. Kara planlı olan yapının duvarları tamamen yok olmuştur.


Hamam
Eski Palu’da Çarşıbaşı Mahallesi’nde bulunan hamam 16192’da inşa edilmiştir. Osmanlı dönemine aittir.


Cemşit Bey Türbe ve Mescidi
Eski Palu’da bulunan yapı Osmanlı dönemine aittir. Cami, türbe ve mezarlık olaraküç bölümden oluşmaktadır.

Alacalı Mescit
Eski Palu Çarşıbaşı Mahallesi’nde bulunan yapı, Osmanlı dönemine aittir. Mescit siyah-beyaz kesme taşlardan yapılmıştır. Mescit 2016’da restore edilmiştir.

Kalesi, köprüsü, kilisesi camisi, mescidi ve kaya mezarlarıyla tarihi bir yerleşim yerinin izlerini taşıyan, Elazığ’ın Palu ilçesi bu eserlerin restorasyonlarıyla ayağa kaldırılmasını beklemektedir.
Kaleden Palu ve ilçenin içinde yer aldığı ovanın seyrine doyulmaz bir güzelliği var. Sadece bu güzelliği görmek için bile Palu’ya gidilir.

Palu / Elazığ