TOKAT

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Tokat eski adıyla Bizans dönemi adıyla Komana, İran dönemi adıyla Kah-Cun, Selçuklu Devleti döneminde Dar Ün-Nusret, Moğollar döneminde Sobaru adlarıyla da bilinen, 5000 yıllık tarihi olan, üzerinde 14 devlet ve birçok beyliğin hüküm sürdüğü Karadeniz Bölgesi'nde yer alan bir ilimiz.

Tokat’ın kuzeyinde Samsun, kuzeydoğusunda Ordu, güney ve güneydoğusunda Sivas, güneybatısında Yozgat ve batısında Amasya illeri vardır.
Türkiye'nin en çok türbeye sahip bir ilidir. Aynı zamanda Yeşilırmak Nehri ilin içinden geçmektedir.
Gezilecek Yerler
Tokat Kalesi
Şehir merkezinde yüksek bir tepe üzerindedir. Kalenin dönemine ve uygarlığına ilişkin bilgiler bilinmemektedir. Yapının 5. veya 6. yy’da inşa edildiği düşünülmektedir.
Atatürk Evi
1924’de Atatürk’ün eşi Latife Hanım ile birlikte kaldığı ev, 2007’en beri müze olarak faaliyet göstermektedir.
Latifoğlu Konağı
18. yy. Osmanlı eseridir. Konak 2 katlıdır. Konağın içindeki ahşap oymaları ve kalem işi süslemeler görülmeye değerdir. 1988’den beri, Müze Ev olarak hizmet vermektedir.
Tokat Müzesi
Tokat’ta müzecilik çalışmaları 1926’da emekli öğretmen Halis Turgt Cinlioğlu tarafından başlatılmıştır. Günümüzde Tokat Müzesi, 2012’de, 1926’dan beri hizmet verdiği Gökmedrese’den, Sulusokak’taki yeni yerine (Tokat Bedesteni’ne) taşınmıştır.
Mevlevihane
İl merkezinde 3000 bin metrekarelik bir alanı kaplayan bu tarihi yapı, 17. yy’da inşa edilmiştir. Mevlevihanenin zemin, giriş ve üst katı bulunmaktadır. Tokat Mevlevihanesi, restore edilmiş ve günümüzde müze olarak hizmet vermektedir.
Taşhan
Kent merkezindedir. ”Voyvoda Han” olarak da bilinen yapı 1631’de, iki katlı inşa edilmiş bir Osmanlı eseridir. Günümüzde hediyelik eşya satışı yapılan dükkanlara ev sahipliği yapmaktadır. Hanın ortasındaki havuzun etrafında bir şeyler içebileceğiniz kafe olarak kullanılmaktadır.
Saat Kulesi
1902 yapımı olan kulenin yüksekliği 33 metredir. II. Abdülhamit’in, tahta çıkışının 25. yılı anısına, halktan toplanan paralarla yaptırılmıştır.
Sulusokak Çarşısı
Şehrin en eski yerleşim merkezidir. Birçok cami, hamam ve müze gibi önemli tarihi yapılar burada bulunmaktadır.
Zile Kalesi
M.Ö. 48’deki savaşı kazanan Sezar’ın Veni, Vidi, Vici (Geldim, Gördüm, Yendim) sözünü bu kaleyi fetih ettikten sonra söylediği bilinmektedir. Latince yazılı bu sözün bulunduğu sütun kalenin sütunları arasında bulunmaktadır. Zile ilçesi merkezinde yer alan kale, bir tepe üzerine inşa edilmiş Roma Dönemi’ne aittir.



Ballıca Mağarası
Ballıca, Tokat ilinin Pazar ilçesine bağlı bir köydür. Tokat iline 38 km, Pazar ilçesine 8 km uzaklıkta olup, deniz seviyesine göre 1.085 m. rakımda bulunmaktadır. Köyün adı Ballıca Mağarasından gelir. Mağara içindeki sarkıt ve dikitlerin bala benzemesinden Ballıca Mağarası adını almıştır. Gazetemizin13 Kasım 2017 tarihli sayısında ayrıntılı bilgi verilmiştir.
Ayrıca Tokat’ın Kaz Gölü, Sulusaray Kaplıcaları, Almus Baraj Gölü Tufan Tepe, Sulusaray Antik Kenti, Mahperi Hatun Kervansarayı gibi tarihi ve doğal güzellikleri görülmeyi beklemektedir.
Tokat Hakkındaki İlginç Bilgiler
Dünya tarafından Drakula diye bilinen Kazıklı Voyvoda III.Vlad (Tepeş)’ın Tokat Kalesinde tutsak olarak kaldığını,
Plevne kahramanı Gazi Osman Paşa’nın Tokat’lı olduğunu,
Anadolu’nun önemli ozanlarından Kul Himmet’in Tokat’ın Almus İlçesi Varzıl Köyü’nde yaşadığını,
1730’da başlayan Patrona Halil İsyanı’ndan itibaren Padişahın fermanı ile Osmanlı Topraklarındaki tüm hamam işletmelerinin günümüze kadar Tokat’lılara verildiğini,
Osmanlı İmparatorluğu’nun İznik, Kütahya, Çanakkale’den sonra en önemli seramik üretim merkezinin Tokat’ta olduğunu,
Osmanlı İmparatorluğunun en önemli dericilik sanayisinin Tokat’ta olduğunu,
Bir dönem Tokat’ın bereketli topraklarında 37 cins üzüm, 25 çeşit armut türünün bulunduğunu,
Tokat müzesinin Anadolu’da ilk açılan müzelerden birisi olduğunu (1926),
Dünyada ilk külçe bakır üretim ve ticaretinin Tokat’ta yapıldığını,
1994 Yılında öldürülen gazeteci yazar Ahmet Taner Kışlalı nın Zileli olduğunu,
Roma İmparatoru Jul Sezar'ın dünyaca ünlü sözü Veni-Vidi-Vici sözünü Zile’de söylediğini,
Türkiye’nin en zengin mermer yataklarının Zile’de bulunduğunu ve günlük Zile’den yaklaşık 50 tır kamyon ile Çin'e mermer ihracatı yapıldığını,
Zile’de yüzyıllardır cenaze namazlarının camide değil de çarşı merkezinde oluşturulan Musalla da kılındığını, Zile deki okunan cenaze Sala sının sadece Zile’de farklı olduğunu,
1935 yılında Zileliler kendi aralarında topladıkları para ile Çekoslovakya'dan T16 tipi savaş uçağı alarak, Milli Tayyare Cemiyeti yani Türk Hava Kuvvetlerine bağışladıklarını ve uçağın adının Zile Tayyaresi olduğunu biliyor musunuz?
Tokat yemek kültürü açısından da oldukça bir mutfağa sahip bulunmaktadır. Tokat deyince akla Tokat Kebabı gelmektedir. Tokat yaprağından yapılan etli dolma, bakla dolması, keşkek, bacaklı çorba, cevizli çörek, bezli sucuk ve bat gibi yöresel lezzetlere sahiptir.
Yolunuz Tokat’a düşerse, sevdiklerinize rengarenk Tokat Yazması ve yöreye özgü Mahlep Şarabı almayı unutmayın!



TOKAT