Türkiye’nin Tek Komünist Belediyesi : Ovacık

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

- Terzi Fikri’nin Anısına -
Ovacık, Doğu Anadolu Bölgesi'nde Dersim/Tunceli iline bağlı 8 ilçeden biridir. İl merkezine 65 kilomeytre mesafededir. İlçeye ulaşım Munzur Irmağı ile birlikte Munzur Vadisi Milli Parkı içindeki oldukça virajlı muhteşem doğa manzarasının eşliğindeki karayolu ile sağlanmaktadır. Ovacık, dağlarla çevrili 74 kilometrekarelik ovadan meydana gelmektedir. Adını da bu ovadan almaktadır.
Nüfusu 3.000’dir.
2014 Türkiye yerel seçimlerinde Ovacık Belediye Başkanı seçilen Fatih Mehmet Maçoğlu, Türkiye Komünist Partili tek belediye başkanıdır.

Ovacık’ta Görülecek Yerler:

Munzur Vadisi
Tunceli – Ovacık arasında uzanan Munzur Vadisi, 1971’de milli park olarak ilan edilmiştir. 42 bin hektarlık alanı kaplayan milli park, su kaynakları, endemik bitki türleri (227 çeşit), hayvan türleri ve bitki örtüsü (1518 çeşit) bakımından zengin bir bölgedir.

Munzur Suyu Gözeleri
İlçe merkezine 7 km uzaklıktadır. Burada birçok su gözleri vardır. Gözelerin oluşturduğu şelale görülmeye değerdir. Gözelerin olduğu yer aynı zamanda bir mesire yeridir. Hediyelik eşya dükkanları ve yemek yenecek yerler bulunmaktadır.

Kırmızı Benekli Alabalık
Bu balık türü Munzur Irmağı’nda bulunmaktadır. Tadı güzel olduğu gibi görüntüsü de ilgi çekicidir.

Küba Cafe
Şehrin merkezinde oldukça güzel bir kafe. Çayınızı, kahvenizi yudumlayabilir ya da bir şeyler yiyebilirsiniz. Günün her saati kalabalık bir yer.

Kayak Merkezi
Gençlik Spor İl Müdürlüğü denetiminde bulunan kayak merkezi oldukça ilgi çekici bir yer.

Ovacık Belediyesi
Belediye binası adeta bir kültür merkezini andırıyor. Kapıda ne güvenlik var, ne de “nereye gidiyorsun” diye önünü kesen biri. Belediyenin girişindeki sağ ve sol duvarlarda kütüphane ve önüne masalar var. Okula giden çocuklar ödevlerini yapıyor ya da kitap okuyorlar. Merdivenlerden yukarı çıktığınızda duvarlarda birbirinden güzel resimler asılı.
Belediye binasının soğuk duvarı değil de, bir resim galerisinde olduğunuzu düşünüyorsunuz. Çalışanların bürolarının yanında oldukça zengin bir kütüphane daha bulunuyor. Masalarda bilgisayarlar mevcut. İsteyen herkes her an buradan yararlanabiliyor.

Başkanın odasına gittiğinizde ne gösterişli bir sekreter odası, ne burnu havada bir sekreter görüyorsunuz. Sekreter sizi güler yüzüyle karşılayıp çayınızı, kahvenizi söylüyor. Başkan bir program için Almanya’ya gittiğinden dolayı görüşemiyoruz. Başkanlık odasına bakıyoruz. Oda oldukça sade ve sıcak görünüyor. Duvarlarda Atatürk, Che Guevara, Nazım ve Küba’daki Che resimleri asılı. Başkanın masasının üstünde çeşitli kitaplar var, en çok da yeni çıkan “Komünist Başkan” kitabı.
Belediye binasının yanında, basında sıkça gördüğümüz kooperatif var. Belediyenin öncülük ettiği kooperatif, ülkenin dört bir yanına fasulye, nohut, bal ve kaya tuzunun ülkenin dört bir yanına gönderilen ürünlerin kargoya verildiği hummalı bir çalışma içindeler. Günde bir kamyon kargo yola çıkıyormuş. Basında okuduğumuzdan daha sıcak bir ortam var. İnsanlar güler yüzlü, sıcak ve dostça davranıyor. Kendimizi çölde vahaya düşmüş gibi hissediyorsunuz.

Diyarbakır’dan Fatsa’ya, Fatsa’dan Ovacık’a bu örneklerin çoğalması dileğiyle…
Önümüzde yerel seçimler var; partilerin ve belediye başkanı olmak isteyen adayların, ama en çok da oy kullanacak yurttaşların Ovacık’tan öğrenecekleri var.

Türkiye’nin Tek Komünist Belediyesi : Ovacık