Elazığ

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Elâzığ (Mamuret’ül Aziz, Elaziz), Doğu Anadolu Bölgesi’nde on ilçeden oluşan il. Bugünkü Elazığ 1834 yılında Harput Kalesi’nin bulunduğu tepenin eteğine taşınmasıyla kurulmuştur.

Elazığ’ın Osmanlı Dönemindeki ilk adı Mezre’dır. Elazığ’ın Sultan Abdulaziz zamanında bayındırlaştığı ve buraya Mamuret’ül Aziz yani Aziz’in yaptırdığı kent adı verilmektedir. Sonraları halkın daha kolay söylediği için El-Aziz olarak kullanılmıştır. 17 Kasım 1937’de El-Aziz’e gelen Atatürk, şehrin adının El-Azık olmasını istemiş; Atatürk’ün önerisi ve bakanlar kurulu kararı ile El-Aziz, El-Azık olarak değiştirilmiştir. Azık diyarı anlamına gelen bu kelime, söyleniş kolaylığı nedeniyle 10 Aralık 1937 ‘de bir bakanlar kurulu kararı ile bugünkü söyleniş şekliyle kabul edilmiştir.

Elazığ, doğuda Bingöl, kuzeyde Keban Baraj Gölü aracılığıyla Tunceli, güneybatıdan Karakaya Baraj Gölü aracılığıyla Malatya ile komşudur.
Elazığlılar kendilerini “Gakkoş” olarak tanıtırlar. Gakkoş’un kelime anlamı kardeş’tir.
Elazığ'da Gezilecek Görülecek Yerler

Elazığ Kapalı Çarşısı
Çarşıda yöreye özgü ürünleri bulmak mümkün. Rengarenk dükkânlarda baharatlar, orcik denilen cevizli sucuk ve benzeri ürünler, kuruyemişler, sucuklar, çedene kahvesi ve yöreye özel ağın leblebisi hediyelik olarak alınabilir.

Tarihi Hükümet Konağı
1896’da Hükümet Konağı olarak inşa edilmiştir. İki katlı bina kesme taştan yapılmıştır. Halen Elazığ Valilik Binası olarak kullanılmaktadır. Aynı cadde üzerinde yeni bir valilik binası daha yaptırılmıştır. Elazığ, iki valilik binası olan tek il olma özelliği taşımaktadır.

Kazım Efendi Sokak
Harput’tan bugünkü şehir merkezine göçler sonucu oluşturulmuş bir sokaktır. Restorasyonları tamamlanmış geleneksel Harput evlerinde birkaç örneğin görülebileceği küçük bir sokaktır.

Gazi Caddesi
Şehrin ana merkezidir. Valilikler, Belediye Binası, Öğretmenevi cadde üzerindedir. PTT ve Tarihi Kapalı Çarşı’da caddeye çok yakın konumdadırlar.

Köfteciler Sokağı
Gazi Caddesi üzerindeki sokağın resmi adı Horasan Sokak olmasına rağmen halk arasındaki adı “Köfteciler Sokağı”dır. Sokakta, irili ufaklı salça soslu ekmek arası köfteci ve diğer fast-food dükkanları bulunmaktadır. Günün her saati oldukça kalabalık olan sokak akşamları oldukça renkli görüntüler sunmaktadır.

Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
Fırat Üniversitesi giriş kapısının yanındaki alan ve Malatya yolu üzerinde bulunmaktadır. Müze kapsamlı bir tadilattan geçirildiğinden dolayı ziyaretlere kapalıdır. Müzenin tadilat geçirdiği ve ziyarete kapalı olduğuna ilişkin herhangi bir bilgi ilgili sitelerde yer verilmemektedir. Müzeyi ziyarete açık mı kapalımı olduğu bilgisini herhangi bir görevliden öğrenemedik, ama müzeyi ziyaret de edemedik.

Keban Barajı
Elazığ’a 40 km mesafedeki Keban İlçesindedir. Fırat üzerinde inşa edilmiş Keban Baraj Gölü 125 km uzunluğunda ve Türkiye’nin en büyük ikinci yapay gölüdür. Etkileyici bir manzarası var.

Çırçır Şelalesi
Keban ilçesinin hemen girişinde, dağların arasında yer alan bu harikası şelale görülmeye değerdir. Keban Baraj Gölü’nün oluşumundan sonra meydana gelmiştir. Yapılan araştırmalar sonucu şelalenin tamamen kaynak suyu olduğu tespit edilmiştir.
Şelale üzerinde ve çevresinde balık lokantaları, mesire yerleri ve çocuk oyun parkları bulunmaktadır.

Harput ve Palu
Gazetemizin daha önceki (22/29.10.2018 tarihli) sayılarında ayrıntılı olarak bilgi verildiğinden dolayı tekrar edilmeyecektir.

Ayrıca Elazığ’da Hazar Gölü, Hazar Gölü Batık Şehri ve Hazarbaba Kayak Merkezi görülmesi gereken yerlerdendir.





Elazığ