DERSİM / TUNCELİ

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Hep gitmek istediğim ama bir türlü fırsat bulamadığım yerlerdendi; yaygın kullanımıyla Dersim, resmi adıyla Tunceli. Kendimi bildim bileli, Dersim benim için hep ulaşılmaz bir yerdi. Karanlıkta parlayan yıldız gibiydi. Koskoca ülke yolunu kaybederken bile, o geçmişinden aldığı bilinçle, her dönem üzerindeki baskıya, asimilasyona ve kıyıma karşı yalçın kaya gibi sağlam duruyor ve inat mücadele ediyordu. Kimliğini ve kişiliğini korumak için haklı bir kavga veriyordu. Ve bu kavga, şairin dediği gibi ”yeryüzü aşkın yüzü oluncaya dek!” sürecek bir kavga idi.

Yılmaz Erdoğan’ın Vizontele filminde belediye başkanı Nazmi’nin dediği gibi; “İnsan memleketini niye sever? Başka çaresi yoktur da ondan. Ama biz biliriz ki bir yerde mutlu mesut olmanın ilk şartı orayı sevmektir. Burayı seversen, burası dünyanın en güzel yeridir. Ama dünyanın en güzel yerini sevmezsen, orası dünyanın en güzel yeri değildir.”

Dersim /Tunceli, Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Fırat Bölümü’nde yer alan bir ilimizdir. Yüzölçümünün yüzde 70’ini dağlar, yüzde 25’ini yayalar ve yüzde 5’ini ovalardan oluşuyor. Türkiye’nin en az nüfusuna sahip ilimizdir. İlin merkez nüfusu 37.000 ve genel nüfusu 85.000’dür. İlde demiryolu bulunmamaktadır. Elazığ, Erzincan ve Bingöl havalimanları eşit (yaklaşık 140 km) uzaklıktadır. Keban Barajı Gölü üzerinde Pertek ve Çemişgezek ilçeleri ile Elazığ arasında feribot seferleri yapılmaktadır.

Tunceli / Dersim, Türkiye’nin nüfusa gören çok kitap okuyan illerinden biridir. Yine Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’ne göre ülkemizin en eğitimli ilidir.
1935’de kabul edilen “Tunceli Kanunu” ile Dersim olan adı “Tunceli” olarak değiştirilmiştir. Bölgenin daha önceki var olan isimleri de “Mamekiye” ve “Kalan” da silinmek istenmiştir. Bölgede birçok ilçe, köy hatta mezar isimleri de değiştirilmiştir. Dersim’de nereye giderseniz gidin birçok yerde değiştirilmek istenen isimlere rastlarsınız.
Dersim / Tunceli Belediye Başkanı görevden alınmış ve yerine kayyum atanmıştır.

Dersim / Tunceli’de Merkezde Görülecek Yerler:
Seyit Rıza Heykeli
15 kasım 1937’de aralarında oğlunun da bulunduğu 6 kişiyle birlikte idam edildi. Mezar yeri bugüne kadar açıklanmadı. Heykel şehrin merkezinde bir parkın içinde bulunuyor.

Munzur Vadisi Milli Parkı
Tunceli – Ovacık arasında uzanan Munzur Vadisi, 1971’de milli park olarak ilan edilmiştir. 42 bin hektarlık alanı kaplayan milli park, su kaynakları, endemik bitki türleri (227 çeşit), hayvan türleri ve bitki örtüsü (1518 çeşit) bakımından zengin bir bölgedir.

Ayrıca il merkezinin ortasında geçen Munzur ve çevresi görülmeye değer. Nehrin kenarına birbirinde güzel köprülerini görebilir, lokantalarda yemeğinizi yiyebilirsiniz.
Munzur ve Pülümür’e yapılması planlanan HES ve Baraj projeleri iptal edilmelidir. Munzur özgür aksın insanların ortak fikri.
Dersim/Tunceli doğal güzellikleri ve sımsıcak insanlarıyla görülmeyi hak ediyor.
Dersim sizi bekliyor.





DERSİM / TUNCELİ