‘Çingene kız’ ismi nereden gelmektedir?

YAYINLAMA: 12 Aralık 2018 / 20.00 | GÜNCELLEME: 12 Aralık 2018 / 20.00

Zeugma’nın mozaik tablolarından çalınıp ABD’ye götürülen parçaların ana vatanına dönmesi üzerine ‘Çingene kız’ ismi yeniden gündem oldu.

Merak edenler için  seneler önce yazdığım yazının bir parçasını hatırlatarak konuya ışık tutmak istedim.

 

O mozaik parçasının altına ‘Çingene Kız’ benzetmesi ilk kez gazeteniz Sabah’ta yazılmıştır. Hikayesi de şöyle:

Zeugma’nın, ikinci Pompei olarak, Mayıs, 2000 tarihinde New York Times’ın birinci sayfasında geniş yer almasıyla bütün dünyanın tarih ve sanatseverlerinin ilgi odağı olduğu dönemde, Amerikan Büyükelçiliği ile New York Times’ın İstanbul büro şefi ünlü gazeteci Stephen Kinzer’in referansı ile Gaziantep’e gelen Amerika’nın en büyük mozaik müzesi ‘Worcester Art Museum’ direktörü James A. Welu ile Harvard Üniversitesi tarih bölümü profesörünü havaalanında karşılayarak Zeugma’ya götürdüm. Ören yerinde gezerken yerdeki bir parça (Çingene Kız) dikkatlerini çekti. “Bu nedir?” diye sorunca ben de kazı başkanı Mehmet Önal’a tercüme ettim. O da, bilmediğini, bir tablonun parçası olduğunu, ancak hangi tablonun olduğunu henüz anlamadıklarını söyledi.

İkinci soru, “Bu ne anlatıyor”a da Mehmet Bey bilmediği için haklı olarak tebessüm edip cevap veremedi.

 

Daha sonra onları İmam Çağdaş’a öğle yemeğine götürdüğümde kadın profesör bana şunları söylemişti:
Bu parça ortalıkta kalmasın, hemen müzeye götürün. İleride büyük ihtimalle Gaziantep’in simgesi olabilir. Ben Hindistan’dan Zeugma’ya gelen bir çingene figürü olduğunu düşünüyorum. Çingenelerin anavatanı Kuzey Hindistan’dır. Bu tahminimi de saçlarına bakarak söylüyorum. Çingeneler konum olduğu için nasıl süslendiklerini biliyorum.”

 

Bir bilim insanının bu tespiti üzerine biz de gazetemizde o parçanın altına ‘Çingene Kız’ yazdık. 14 yıldan beri de Çingene Kız, Sabah’ın logosunun yanında, ‘Türkiye’nin Kültür Başkenti Zeugma’ diye her gün okuyucularımıza sevimli yüzüyle “Günaydın” der!

 

 

 

 

 

Hayallerin siyasetçisi Angela Merkel...

 

Angela Merkel görevi bırakırken öyle bir konuşma yaptı ki!.. Almanya boşuna Almanya olmamış dedirtti bize! Esas olan görevi zirvede gönüllü olarak bırakmaktır. Giderken söylediği şuydu;

 

Haysiyetimle devraldım. Haysiyetimle devrediyorum. Bu zaman zarfında Almanya’ya hizmet etmekten haz ve şeref duydum.

 

Donanımlı ve dürüst, bu kadar sene ailesi ile ilgili tek kelime duymadığımız, iş çıkışı market kasasında tavuk ve salatasının ücretini ödemek için sırada bekleyen, hiçbir Alman modacının kıyafetlerine sponsor olmayan, Betty Barcley'in 79 euroluk ceketlerini tercih eden, yurt dışı gezilerine tarifeli uçak seferleriyle giden, Alman halkına kendisine hükümet etme izni verdiği için teşekkür eden, dimdik bir kadından başka ne beklenirdi ki?!.

 

Bundan sonraki seçimlerde aday olmayacağını, Almanya’nın genç insanlar tarafından yonetilmeyi hak ettiğini söyleyerek, “Ben başbakan olarak doğmadım ki!” diyerek veda eden bir siyasi lider Angela Merkel

 

Güle güle hayallerimizin siyasetçisi Angela Merkel...

 

 

 

Hayallerin siyasetçisi Angela Merkel

 

 

 

 

 

 

 

 

TIME dergisi Twitter hesabı üzerinden Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı'yı ve öldürülen, baskı gören tüm gazetecileri ‘Yılın kişisi’ olarak seçtiğini duyurdu.

‘Çingene kız’ ismi nereden gelmektedir?