Ben

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Vaktin birisinde iki sufi üstadı karşılaşmış. Her iki üstadın da yüzlerce öğrencisi varmış. Aynı zamanda bu iki üstad birbirlerine zıt fikirlere sahiplermiş. Öğrenciler iki üstadın buluşmasından dolayı çok heyecanlanmışlar. İki üstad sohbet etmeye başlamışlar.

Üstadlardan birisi “Dostum, hakikat arayışında ne buldun?” demiş.
Ben beni kaybettim. Ben duygusu zamanla küçüldü ve şimdi tamamen silindi. İçimde bene ait en ufak bir işaret, iz kalmadı.
Artık “ben-olmayanım
”. Varoluşta her şeyim ama ben değilim. Artık her şey varoluşun isteğiyle oluyor. Ben varoluşun akışına bıraktım her şeyimi. Ben bir hiçim. Olmam gerekeni oldum, bulmam gerekeni buldum. Ben kaybolunca gerçek özgürlüğü, huzuru ve mutluluğu yakaladım”.
Bütün bunları duyan diğer üstad konuşmaya başlamış. “Dostum ben basit bir şekilde ben’e dönüştüm” demiş.

Artık sadece ben varım, başka hiçbir şey yok. Ben’in dışındaki her şey basit bir şekilde yok. Yani ben bütünüm. Yıldızları, güneşi, ayı, dünyayı hareket ettiren benim. Yaratan ve yaratmayan benim. Bu yaratılış oyunu sadece benim isteğimden ibaret. Dostum, ben’in zaferinde öylesine güzellikler, huzur, mutluluk var ki, anlatılmaz”.

İki üstadın öğrencileri bu konuşmadan çok etkilenmişler. Ama asıl şaşkınlığı üstadlar birbirinden ayrılacakken yaşamışlar. İki üstad ayrılık anında birbirlerine sarılmışlar ve “Deneyimlerimiz ne kadar da birbirine benziyor. Farklı yollardan gitsek de aynı gerçekliğe, aynı hakikate varabildik” demişler.

Benliğini sıfırlamak Yunus’un yoludur, Mevlana’nın yoludur. Bu ermişler benliği yok ederler. Benliğini büyütüp varoluşa katan, yaratıcıyla bütünleşen ve “Enel hak” diyen ikinci yol da Hallac-ı Mansur gibi sufiler vardır.

Bir yağmur damlası okyanusa düşer ve “Ben küçücük bir damlayım. Okyanusa karıştım, yok oldum, hiçim” diyebilir. Başka bir yağmur damlası ise “Ben okyanusla bütünleştim. Büyüdüm, okyanus oldum” diyebilir. Sonuçta her iki damlada okyanusa karışmış olur.
Hakikat okyanusunu bulmak önemlidir.
Gerçeğe bir çok yoldan gidilebilir. Gerçek bir olsa da ona giden yollar sayısızdır.

Ben